Sáblíková a boj o Rio? Smůla i pro ty druhé

Kauza Sáblíková a její účast na OH v Riu graduje, rozhodnutí z UCI by mělo být známo v příštích dnech !

Rozebírat zda nebo kdo konkrétně je zodpovědný za špatný výklad nominačních kritérii na OH v silniční časovce žen je nad rámec tohoto článku. Jedno je ale jisté – v tuto chvíli je vyjádření UCI takové, že Česká republika, resp. Martina Sáblíková nominaci podle předem vydaných regulí na OH nezískala.

Princip  nominací vychází mimo jiné z jedné obecné zásady OH, která platí pro všechny sporty – nenavyšovat počet účastníků her. Proto v moderní historii her nový sport vstupuje na program poté, kdy nahradí jiný.

V silniční cyklistice je proto základem  nominace pro časovku  účast v silničním závodě, tedy splnění především kritérií vycházejících z postavení národů a také jednotlivých žen v silničním rankingu. Ty Česká republika a ani Martina Sáblíková nesplnila.

Na kdyby se nehraje,ale…

Poslední nadějí pro Martinu Sáblíkovou je přidělení divoké karty, pokud zůstane nějaké neobsazené místo. Případu se ujal i právník Jan Štovíček, který úspěšně zastupoval silničáře Romana Kreuzigera ( ve vleklé kauze s biologickými údaji a údajným dopingem). Jak vše dopadne, dozví se Martina Sáblíková i všichni její příznivci v příštích dnech, kdy se má definitivně vyjádřit šéf komise silniční cyklistiky UCI.

Jisté je jedno, špatný výklad pravidel je obrovská škoda nejen pro Martinu, ale i pro druhou, třetí….pátou českou silničářku.  Proč?

I když ostatní závodnice výkonnostně za Martinou zaostávají, v cestě za regulérní nominací  jí mohly pomoci. Tak, jako například před dvěma lety, v etapovém závodě Tour de Feminin, kdy skončila v celkovém pořadí na 2. místě a české ženy tam předvedly skvělou týmovou práci, kterou vyzdvihla sama Martina i její trenér Petr Novák. Díky zařazení závodu Tour de Feminin v UCI kalendáři do druhé nejvyšší kategorie tam získala i slušný počet bodů. Ale ty jsou dva roky staré ….

ceskej-tym-tdf
Národní tým na Tour de Feminin 2014, v čele s Machačovou, Neckářovou, Růžičkovou a Havlíkovou perfektně pracoval. Sáblíková ovládla vrchařskou soutěž, v celkovém pořadí byla na 2. místě.

Trocha čísel

Možnost nominace do silničního závodu, potažmo pak na časovku je buď na základě žebříčku národů, UCI dává ještě možnost z individuálního rankingu, konkrétně umístění v první stovce.

V den uzávěrky žebříčku UCI pro olympijskou kvalifikaci byla Česká republika klasifikována na 46. místě, její zisk činil 56 bodů. Poslední nominovaný stát bylo Španělsko na 22. místě se ziskem 293 bodů.

Uspět v hodnocení národů je hodně vysoká laťka, na druhou stranu, při vhodně vybraných závodech, by ani to nebylo nereálné.
Mnohem nadějnější by byla cesta dosáhnout umístění v individuelním rankingu.  K rozhodujícímu datu nominace UCI, tedy 31. 5., byla Martina Sáblíková hodnocená na 187. místě, s 34 body, přičemž závodnice na stém místě měla bodů 88.  A to je Martiny účast na cyklistických závodech velmi střídmá.

sablikova-nahoru

Pokud by však s trenérem věděli, jak je nutné bojovat o nominaci na OH, jistě by dokázali  upravit její  přípravu a najít v UCI kalendáři bodově a profilově vyhovující  závody.

Stejně tak zorganizovat fungující tým (opět jsme u problému nefungujícího ženského reprezentačního kádru), s kterým by posbírala tolik potřebné body do individuálního rankingu.
Mnohem lépe by se jí, respektive Českému svazu cyklistiky, žádalo o přidělení divoké karty, když by v olympijské sezóně byla vidět i jako cyklistka.

Nezbývá, než držet palce a věřit v naději. Protože, ať už je chyba kdekoliv, největší zklamání to bude vždy pro samotného sportovce a to Martině nikdo nepřeje.
Autor: Kája P.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková