Cyklobus – šetří síly a doveze za novými zážitky.

Prázdniny jsou ve znamení podpory cykloturistiky a tak na mnoha místech České republiky vyráží na svou trasu cyklobusy. 6 tipů na lokality, kde můžete poznávat nové místa….

Dlouhé letní dny jsou ideálním časem k podnikání výletů. Nebaví vás jezdit v stále stejném okolí domova či rekreační chaty? Zkuste využít sezónní cyklobus a vydejte se poznávat nejkrásnější místa naší země. Začněte v jednom místě a vraťte se jinam. Každý kilometr vaší cesty tak bude úplně nový. Naplánujte si svůj výlet bez použití vlastního auta, zažijete nevšední zážitek. Turistické autobusy vyjíždějí z vlakových či autobusových nádraží, kam se i vracejí tak, aby navazovaly na dálkové spoje.

Kam a kde všude můžete cestovat?

Cyklobusy Český ráj

Poznejte krásy Českého ráje, vydejte se s dětmi anebo jen vy, dospělí, zábavou, poznáním, historií i tajemnem zdejšího kraje. Oblíbený region pro cykloturisty i díky příznivému profilu a malebné krajině. Cyklobusy jsou provozovány na pěti linkách, trasy spojují Turnov, s Újezdem pod Troskami, Jičínem, neminou Hrubou Skálu, zamíří i pod Kozákov a Malou Skálu. Jedna z tras vás dopraví k Branžeži nebo k hradu Kost.
více info: www.busline.cz

Cykloubusy Šumava

Vydejte se na cyklovýlet za krásou Šumavy pohodlně ekologickými linkami, které umožňují za výhodných podmínek spojení po celé Šumavě (od Železné Rudy přes Německo-Bavorský park až po Lipno). Bez použití auta tak můžete navštívit celou řadu šumavských zajímavostí, kam se vlastním vozem nepodíváte.

Cyklobus zamíří k známým místům, jako je Kvilda, Modrava, Antýgl, Špičák, oblast Kašperských hor, Lenoru, Horní Vltavice.

více info: www.npsumava.cz

Cyklobus Bečva  – z Přerova na Bumbálku

Autobusová linka určená cyklistům i pěším turistům spojuje středomoravský Přerov s beskydským horským sedlem Bumbálka a na svou trasu vyjíždí každou sobotu ve směru proti proudu Bečvy. Cyklobus urazí trasu zhruba 100 km, cyklisté mohou vystoupit kdekoliv po plánované trase – v Lipníku nad Bečvou, Valašském Meziříčí, Rožnově pod Radhoštěm, na Horní Bečvě nebo až na Bumbálce. Cyklobus bude jezdit v pátek, v sobotu i v neděli. Cyklobus může přepravit až 45 lidí a 16 kol. Vzhledem k velkému zájmu doporučujeme, aby si zájemci včas zajistili pro kola rezervaci. Jízdní kola jsou přepravována ve speciálních cyklovozících připojených za autobusy.

Cyklobusy Valašsko

ČSAD Vsetín a.s. nabízí cyklistům možnost využít služeb Valašského cyklobusu pro přepravu do vzdálenějších cyklistických oblastí. Cyklobusy jezdí pravidelně každou sobotu neděli a svátek od května do října. Jedna linka je ze Vsetína, další ze Zlína a z Rožnova pod Radhoštěm, která jede po trase Valašské Meziříčí, Opava, přes Karlovu Studánku a končí v Jeseníku.
více info: www.cyklubus.cz

 Cyklobusy Krkonoše

V Krkonoších v letošní letní sezoně můžete opět využít cyklobusů, abyste se pohodlně dostali do hor.  Využít můžete šesti tras autobusů a dva spoje po železnici. Nejezděte na kole do kopce, využijte cyklobusy a potom lanovky! Užijte si dlouhý sjezd do údolí!

Krkonošské cyklobusy jezdí každý rok od počátku června a během dne projedou tam a zpět celé Krkonoše. Pravidelně v obou směrech (ráno po sedmé hodině) vyjíždí a večer (kolem půl páté) se vrací zase zpět páteřní linka, která vede z Harrachova, přes Rokytnici, Benecko, Vrchlabí, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou až na Pomezní Boudy.

Další možností je návštěva Polska. Ranní cyklobus z Vrchlabí jede k hraničnímu přechodu na Špindlerovu boudu. Odtud se už dá vyrazit na kole do polské Szklarske Poreby a zpět do ČR do Harrachova, nebo druhou stranou přes Karpacz na Pomezní Boudy. Z obou míst je možné využít večer k dopravě zpět krkonošské cyklobusy.

Cyklobusy v Jizerkách 

Cyklobusy vás zavezou do nádherných míst na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Vybrat si můžete ze dvou linek – z Jablonce na Jizerku nebo z Liberce do Bedřichova či Turnova.

www.busline.cz

Brdský cyklobus Plzeň – Příbram

Už devátým rokem vyrazí v letním období autobusy na lince z Plzně do Příbrami vybaveny vlekem pro jízdní kola. Autobusy na této trase jezdí s cyklovlekem každou sobotu, neděli a svátek.

Brdy, pohoří přezdívané vnitrozemská Šumava, leží na rozhraní Plzeňského a Středočeského kraje. Ač je centrální část pohoří pořád součástí nepřístupného Vojenského výcvikového prostoru Brdy, tak i zbývající část nabízí cykloturistům a pěším jedinečné možnosti vyžití. Pro cykloturisty je zajímavá především hustě zalesněná a silničkami protkaná část pohoří pod legendárním Třemšínem, což s pěknými táhlými sjezdy kolem turistických cílů směrem na Plzeň či na Rožmitál činí z Brd atraktivní turistickou destinaci.

více info: www.csadplzen.cz

Ať už vyrazíte kamkoliv, užívejte si krásných koutů přírody a samozřejmě ať to jsou kilometry bez defektů.

Autor: Kája P.
zdroj: kudyznudy.cz

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková