MČR horských kol: Ženy předvedly dramatický souboj, o medailích rozhodovaly defekty.

Defekty, pády, emoce. Ohlédnutí medailistek za dramatickým bojem na včerejším mistrovství republiky v cross country horských kol…

Dobojováno, mistrovské medaile rozdány. Počasí jako by chtělo dokonale prověřit připravenost závodníků, po slunečných dnech přišel noční déšť a technickou trať v Bedřichově ještě ztížil. Vítězové tak museli prokázat fyzickou připravenost, ale i své technické dovednosti, poradit si s kluzkými kameny, blátivými pasážemi, několika výběhy, které braly sílu  a slizkými kořeny, kterých je na bedřichovských stezkách opravdu hodně. A s kartami  zamíchaly i  defekty…..

Soustředění a vyrovnanost Barči Průdkové
Předstartovní soustředění a vyrovnanost Barči Průdkové

 

Přesně v 13:30 odstartoval výstřel závod elitních žen, společně s kategorií do 23 let, o tři minuty později se na trať vydaly juniorky, následně kadetky. O pozice se bojovalo od prvních metrů, každá ze závodnic chtěla najíždět do terénu co nejvíc vepředu. Startovní kopec nejvíc sedl Karle Štěpánové, ta vjížděla do prvních technických pasáží jako první, následována Barborou Průdkovou, s několikavteřinovou ztrátou pak jela Jitka Škarnitzlová s Janou Czeczinkarovou. A právě posledně jmenované si „vystoupily“ z kola v nepříjemném technickém sjezdu po „šutru“, a umožnily tak Karle s Bárou získat mírný náskok.

czici
Jana Czeczinkarová vsadila na jistotu a náročnou pasáž seběhla

 

Na konci prvního kola, kdy si Karla získala zhruba 10 vteřinový náskok před Barčou a 45 vteřin na další stíhající závodnice, jí potkal v kamenité sekci defekt a musela tak dojet, resp. doběhnout do depa, vzdáleného 1,5 km. Přesto tam dokázala dojet ještě na druhém místě, ale než ji mechanik vyměnil prázdné zadní kolo, klesla na čtvrtou pozici. Její stíhací jízda byla famózní, během jednoho okruhu se dokázala opět dotáhnout na dohled bezchybně jedoucí Barbory Průdkové, která opanovala čelo závodu.

_MG_5568
Přetahovaná dvou hvězd nedělního dne

 

V tu dobu se na dalších místech přetahovaly o virtuální stupně Tereza Němcová-Huříková s Hanou Ježkovou.

V pátém, předposledním okruhu se zdálo, že o umístění na prvních pěti místech je rozhodnuto. Karla Štěpánová získala zpět svou vedoucí pozici, druhá byla Barča Průdková, jela strojové tempo a bez zaváhání v náročných lesních úsecích mířila pro zlatou medaili v kategorii do 23 let. Necelou minutu zpět byla Jitka Škarnitzlová, pro kterou tato pozice znamenala elitní stříbro.

Karla Štěpánová však chybovala podruhé a v nájezdu do posledního okruhu projížděla znovu na prázdném zadním kole! „Pro mě dnes hořká pilulka, ale byla to moje chyba. Když mě potkal defekt v prvním kole, věděla  jsem, že to dojedu, že na holky dnes mám, i když jsem do depa měla dlouhý kus. Ten druhý defekt…nevím, nějaký zkrat, že jsem to do těch kamenů zase poslala rychle, přitom stačilo jet trochu zabržděně. Tím moje problémy nekončily, ve výběhu, co následuje hned po té rock garden sekci, mi uklouzla noha, a jak jsem držela kolo, vyvrátilo mi to rameno, myslela jsem, že už nenasednu, strašná bolet. Chvilku jsem se tam kroutila, lidi kolem nevěděli, co se děje…Pak už to byl zas běh do depa a jízda na morál. Jela jsem úplný šrot, no a klaplo to. Obhájila jsem titul, to se počítá, i když to celkové umístění mě mrzí. Výkonnost na vítězství jsem měla, ale zkazila jsem si to sama, defekt je chyba jezdce. Doufám, že se z toho poučím“, komentovala své peripetie staronová mistryně republiky. Závod tak dokončila na celkově druhém místě, když ztratila na vítěznou Barboru Průdkovou víc jak minutu.

V prvních okamžicích to bylo pro Karlu zklamání....
V prvních okamžicích prožívala Karla zklamání….

 

Barbora Průdková předvedla bezchybný výkon, který jí vynesl další zlatou medaili v náročném závodním víkendu „Je to úplně poprvé, kdy jsem projela cílem jako první v Českém poháru a když to vyjde zrovna na mistrovství, je to neskutečný pocit. Ještě tomu nemůžu uvěřit. Ale dneska to byl můj den, vyšlo všechno, cítila jsem se dobře už od snídaně, nohy šly dobře, přestože mám za sebou už dva dny závodění (Barča získala v pátek 2. místo ve štafetách a v sobotu titul v sprintu, pozn. red), jelo se mi dobře. Jen ve druhém kole, když jsem jela v kontaktu s Karlou, přišla menší krize do kopce, ale já se snažila koncentrovat jen na svojí jízdu, tak jsem ani nepřemýšlela, co se děje za mnou. Teď si to vítězství užiju, pár dní odpočinu a pak už mě čeká příprava na ME na silnici“, nastínila svůj další program trojnásobná medailistka letošního mistrovství.

Šťastná vítězka bezprostředně po dojetí...
Šťastná vítězka bezprostředně po dojetí…

 

Vyčerpaná, ale i spokojená s druhým místem, projela z malou ztrátou na Štěpánovou, Jitka Škarnitzlová. „ V prvním kole jsem spadla v kamenité sekci přímo na hlavu, no aspoň se mi rozsvítilo“, smála se. „Jelo se mi dnes dobře, jen nemám moc ráda ty úseky, kde se musí běhat, v tretrách to po těch kořenech dost klouže. Ale jinak se mi trať líbí, bavilo mi to. Po tom pádu u šutru pak radši volila objezdovou trasu, už jsem nechtěla riskovat“ popsala Jitka svou cestu k zisku stříbrné medaile.

 

_MG_5569
Jitka jezdila technicky velmi zkušeně, ale ani jí se pády tentokrát nevyhnuly

 

Statečně se na trati od začátku závodu prala Tereza Němcová-Huříková, která se pomalu loučí se závodním cross country. Průběžně jí patřila pátá příčka, což by v elitních ženách stačilo na bronzovou medaili. Ale ani dnes jí nebylo přáno, a stejně jako Karla Štěpánová, prorazila zadní kolo v kamenité sekci a v závěrečném okruhu se tak propadla o dvě místa zpět. “Snažila jsem se jet v kontaktu hned od startu, což se docela dařilo, v technice bez problémů, ale bohužel jsem v posledním okruhu prorazila o kámen a veškerý náskok, který jsem měla na holky za mnou, byl pryč. Škoda…”, řekla posmutněle Tereza.

Tereza jela velmi soustředěně...
Tereza a její soustředění…

 

Třetí místo tak nečekaně získala Hana Ježková (GT Opportunity Brno). „Je to pro mě největší úspěch v elitní kategorii a mám velkou radost. Po startu jsem zůstala trochu vzadu, spadla přede mnou jedna závodnice a tak jsem si to musela dojíždět. Byla to přetahovaná s Terezou Němcovou, já měla pád, trochu jsem bojovala s technikou a ona mi odjela, pak když měla defekt, získala jsem zas náskok a uhlídala až do konce“, radovala se po vyhlášení Hanka a potvrdila, že určitě svou medaili oslaví.

_MG_5748
Bronzová Hanka Ježková

 

Systémem start-cíl jela i vítězka juniorské kategorie, Adéla Šafářová, která v letošní sezóně získala v cyklistice již pátý titul. Tato talentovaná závodnice ovládla i silniční mistrovství, závod do vrchu a také všechny české poháry v cross country. „Jela jsem hned do startu, abych si získala náskok a pak už jen jela svoje tempo“, komentovala pro diváky v cíli Adéla svou spanilou jízdu, když na druhou juniorku najela víc jak 6 minut.

Adéla jela od startu neohroženě na čele...
Adéla jela od startu neohroženě na čele…

 

Mistrovský závod zároveň ukončil i celý letošní seriál Českého poháru v cross country. Jeho celkovou vítězkou se stala Jana Czeczinkarová (TREK Sram Mitas). Sezóna ale běží dál, eliťačky čekají ještě světové poháry, mladší závodnice se chystají na ME na silnici.

Výsledky juniorky:
1. Adéla Šafářová (Nutrend Specialized) 1:00:04
2. Alexandra Olivová (Bike 2000) +6:09
3. Lucie Krupová (Express.cz – Merida Team Kolín) +6:39

 

_MG_5713

Výsledky ženy U23

1. Barbora Průdková (Nutrend Specialized) 1:24:43
2. Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) +3:07
3. Nikola Nosková (KC Kooperativa Jablonec n.N.)

_MG_5727

Výsledky ženy Elite:

1. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +1:17
2. Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna – Accolade) +1:54
3. Hana Ježková (GT Opportunity Brno) +6:16

_MG_5736

Kompletní výsledky MČR najdete ZDE

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková