Představujeme české naděje, ženy ELITE, Karlu Štěpánovou a Jitku Škarnitzlovou

Jejich den D bude sobota odpoledne, přesně v 15 hodin vyrazí do bojů o co nejlepší umístění. I když se od nich medaile neočekávají, přesto se jdou porvat o co nejlepší příčku….

O medailové naději v ženské elitní kategorii, tedy o Katce Nash jsme psali v samostatném článku (přečíst můžete ZDE). Tentokrát představíme další naše dvě elitní závodnice, úřadující mistryni republiky, Karlu Štěpánovou a  Jitku Škarnitzlovou, která je do závodu nasazená jako česká trojka. I pro tyto dámy je světový šampionát na domácí půdě obrovskou motivací a šancí se ukázat před svými fanoušky.  Obě pojaly přípravu s maximální zodpovědností, i když každá jinak a jinde, stejně tak se i rozdílně rozptylují poslední dny před závodem. Přečtěte se krátký rozhovor s nimi…

Karla Štěpánová, 25 let, ženy ELITE

kš

Karlo, po kolikáte si stoupneš zde, v Novém Městě, na start mistrovství světa? 

Bude to moje 5. mistrovství v kariéře, v disciplíně cross country. Ještě jsem jela jedno cyklokrosové. První mistrák jsem jela v Leogangu/Saalfeldenu v roce 2012 a musím uznat, že tehdy to byl snad největší splněný sen, start v národním dresu.

Jak vypadala finální příprava?

Posledních čtrnáct dní jsem opravdu hodně trénovala. Hlavně kopce, což mě fakt baví. První týden jsme byli s Liborem na singltreku pod Smrkem a ubytovali jsme se v polském lázeňském městě, takže byl i relax. Pak jsem ještě tréninkově absolvovala bikový maraton na Lipně. Minulý týden jsme pak strávili ve výšce v Rakousku. Jezdíme tam už druhým rokem, je to tam ráj na zemi! Trénovala jsem hodně v kopcích, ale i techniku v terénu. Našli jsme tam traily i ve 2500metrech nad mořem, takže fakt dobrý! Odtrénovala jsem spoustu hodit a ještě jsem si to neuvěřitelně užívala.

Co s ti na trati v NMNM líbí a z čeho máš naopak respekt?

Trať tady v Novém Městě mám ráda, i když víc se mi líbí spíše přírodní tratě, ale tahle má taky hodně do sebe! Líbí se mi kamenité pasáže a prudké výjezdy… Občas moc nemusím ty hodně kořenité úseky, ale vesměs se mi líbí celá trať. Je těžká jak fyzicky, tak technicky a to mám ráda.

Kdyby sis mohla vybrat počasí, raději bys mokro, chlad nebo teplo a sucho na trati?

Nad počasím moc nepřemýšlím. Konkrétně tuhle trať to, myslím, stejně moc neovlivní. Zažila jsem tu obojí. Ale kdybych si opravdu mohla vybrat, tak by se mi líbilo horko a aby trochu sprchlo, třeba malá bouřka, to se pak v lese lépe dýchá.

Jak vyladíš svůj bike?

Pojedu opět na svojí Kona King Kahuna Team. Je to kolo, které mi sedí a není důvod ho měnit. Rozhodně volím hardtail protože si myslím, že bych celoodpružené ani nevyužila. Do kopců mi více sedí tvrdé a rychlé kolo. U mě už je nějaké tři roky jasnou volbou i jednopřevodník, vozím Wolftooth se 30ti zuby. Pláště mám Ritchey Shield 2.1, mají úplně geniální vzorek na kořeny, takže i kdyby zapršelo, tyhle pláště sedí opravdu skvěle!

Jak trávíš dny před závodem, jak se rozptyluješ od nervozity, pokud nějaká je?

Jsem na místě už od pondělí. Pronajali jsme si s rodiči velký apartmán kousek za Novým Městem v malé vesničce. Je to trochu stranou, takže je to taková oáza klidu oproti shonu na závodech. Nejraději se rozptyluju různým vyráběním, teď momentálně mě chytlo vyrábění nožů a pak věci z kůže. Hudbu poslouchám hodně po večerech a při rozjetí. Dokonale mě dokáže nabudit Hans Zimmer, konkrétně Dark Knight Rises.

Tvoje výsledkové očekávání. Umístění reálné i snové ;-)?

Fakt bych měla radost z umístění do 25.místa. Úplná bomba by pak bylo, kdyby se mi podařilo vmáčknout se do první dvacítky. Snové umístění předpokládám, že máme všechny stejné. Já třeba dost často sním o tom, že si oblékám duhový dres 😀 Ale to už jsou hodně divoké sny…

Jitka Škarnitzlová, 26 let, kategorie ženy ELITE

Jitko, kolikáté jedeš MS v tvojí kariéře?

Pokud dobře počítám tak to bude šesté MS. Loňskou účast mi zhatila nemoc o to více se na letošní MS těším a navíc se jede doma. První MS jsem jela jako juniorka v roce 2007. Bylo ve skotském Fort William, na které moc ráda vzpomínám i díky získané medaili.

Jak vypadala finální příprava  na důležitý závod?

Tréninky jsem jela den ode dne podle pocitů, ale měla jsem tam více intenzity, než normálně. Vše se řídilo únavou, pocitem a dalšími okolnostmi. Jeden den jsem strávila i na trati s Pepou Dresslerem, kdy jsem ladili stopy pro závod.

Co s ti na trati v NMNM líbí a z čeho máš naopak respekt?

Trať je to více než poctivá, rychlé a těžké výjezdy střídají rychlé a technické sjezdy. Člověk musí být ve střehu po celou dobu. Baví mě spíše přírodní úseky, kde jsou kořeny a hlavně sekce po Expert Climbe 2 až k Rock´n´rollu je asi nejoblíběnější. Respekt mám skoro z celé trati a pak z kamenitých úseků, ale vše mám dobře najeté, tak to bude zábava.

Kdyby sis mohla vybrat počasí, raději bys mokro, chlad nebo teplo a sucho na trati?

Ideální by bylo lehce přes 20 stupňů a suchá nebo vysychající trať.

Budeš si nějak specielně ladit svůj bike?

Pojedu stejné kolo jako celou dosavadní sezonu. Tedy dámského 29´´ fulla Specialized Era. Pohon zajistí jednopřevodník s 30 zuby a obutí zase Specialized Fast Track, kdy volím kombinaci S-works vpředu a Control vzadu. Samozřejmě nebude chybět teleskopická sedlovka a fialové vodítko Cabtech.

Jak trávíš dny před závodem, jak se rozptyluješ od nervozity, pokud nějaká je?

Do Nového Města se přesunu až ve čtvrtek, do té doby budu čas trávit doma v Brandýse. Proběhne poslední důležitý trénink a pak budu s naším huskounem ,,vylehávat“ formu. Čím pozdější příjezd na místo dění, tím méně času na nervozitu. Před závodem si ještě s Pepou Dresslerem projedeme pár míst a doladíme stopu a pak už se jen těšit na závod.

Jitka už pocit, jak chutná medailový ceremoniál, zná z juniorské kategorie.
Jitka už pocit, jak chutná medailový ceremoniál, zná z juniorské kategorie.

 

Tvoje výsledkové očekávání. Umístění reálné i snové 😉 ?

Dám do toho všechno, co půjde a budu bojovat o co nejlepší výsledek. Pokud se to povede, pojedu bez chyb, budu spokojená.

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková