Třešně: letní ovoce pro očistu i zdravé pečení.

Rády pečeme zdravé, sladké dobroty, které nám dodají energii na naše cyklistické vyjížďky. Tentokrát jsme si vybraly sezónní ovoce, které je symbolem začínajícího léta….

Jó třešně zrály, zrovna třešně zrály, zlaté třešně zrály…a jak to bylo dál? Kdo by tuhle písničku legendárního zpěváka Waldemara Matušky neznal….Co ale dalšího víme o třešních, kromě toho, že jsou sladké, nejvíc chutnají utržené přímo ze stromu a hodí se do koláče i do knedlíků?

Velké díky za tyto chutné plody patří římskému vojevůdci Lucillusovi, do doby hodně dávné, kolem 1 století př.n. l. je dovezl z Malé Asie. První zmínky pěstování na našem území sahá do 12. století. A v současnosti? Největšími producenty jsou Turecko, Francie, Španělsko a Německo. V České republice se sklidí cca 2 tisíce tun ročně, což činí zhruba 2% evropské sklizně.

Příroda nám nabízí na výběr několik desítek druhů tohoto peckového ovoce, pro svou lahodnou sladkou chuť patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce. Skrývají v sobě ale také spoustu látek, které prospívají našemu zdraví.

RUKA

Proč je jíst…

V třešních najdeme především fruktózu a vitamíny C, A a B. Obsahují také poměrně velké množství organicky vázaného jódu. 100 g třešní obsahuje dokonce doporučenou denní dávku, takže jsou velmi vhodné pro ty, kdo mají nemocnou štítnou žlázu.

Kromě vysokého obsahu vody ( 80% ) , obsahují karoten, třísloviny, pektin a kyseliny – citrónovou, vinnou a jablečnou. Nechybí ani minerální látky, především vápníku, pro tělo užitečné železo a draslíku.

Na jejich barvě se podílí antokyan, přírodní barvivo, které má také pozitivní vliv na náš organismus, kromě podpory srdeční činnosti údajně ovlivňuje i naší paměť.

DESIGN

 

Tip DNK: Konzumace třešní reguluje trávení a umí zbavit tělo toxických látek. V době, kdy je třešní dostatek, je ideální si dopřát třešňovou kúru. Do jídelníčku na pár dní zařadíme denně kolem 350 g třešní.

Věděly jste….?
Třešně neskladujte vedle aromatických potravin, protože snadno přijímají cizí pachy. Když je zbavíte stopky, vydrží o polovinu kratší dobu.

 

Tři recepty DNK

Sezóna třešní je v plném proudku, takže kromě pojídání čerstvých, jsme vyzkoušely zdravé pečení. Nechyběla ani tradiční bublanina, ale samozřejmě trochu vylepšená.

 

Zdravý tvarohový koláč s třešněmi

kolac

Budeme potřebovat:
250g tvarohu, 250g třešní (my daly více), 180g hrubé mouky (může být i celozrnná), 50g másla, 50g cukru, 5 lžic mléka, 2 vejce

Postup: máslo a dva žloutky utřeme s cukrem. Přidáme tvaroh, mouku, mléko a třešně. Ze dvou bílků ušleháme sníh a přimícháme k těstu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut.

 

Hrníčková bublanina z celozrnné mouky

BUBLA

Budeme potřebovat:
1/2 hrnečku olej , 1 balíček prášku do pečiva,1 hrneček mléka , 2 hrnečky celozrnné mouky,2 ks vejce, 3/4 hrnečku třtinového cukru, dle chuti slunečnicové semínka, hromada třešní J

Postup: všechny ingredience postupně dáme do mísy a řádně promícháme,těsto na bublaninu vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovoce. Pečeme v předehřáté troubě (180 °C) asi na 20 minut.

 

Sladká třešeň na konec

CHUTOVKA

Ve vodní lázni si s kouskem másla rozehřejte hořkou čokoládu, až bude konzistence čokolády tak akorát řídká, za stonek namáčejte třešně jednu po druhé. Dle chuti můžete udělat více vrstev, my zvolili kokos a pro děti budou vděčné barevné posypky na dort. Upozorňovat, že je tato mlska kalorická bomba, asi není třeba, takže opravdu jen chuťovka!

Autor: Kája P.
Foto: redakce

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková