6 rad, jak pomoci nejslabšímu přežít krizi při dlouhé jízdě

V nouzi poznáš přítele, to platí i v momentě, kdy dojdou síly a do cíle ještě daleko. Víte, jak pomoci?

Zažila to asi každá z nás, ať už patří do kategorie závodících anebo té, co jezdí tempem výletním.  Stačí nemít svůj den, vyrazit se skupinou, která je výkonnostně lepší a nebo „napomůže“ i taková banální věc, a to, že se nám podaří „zakufrovat“ a plánovaná trasa se o notný kus prodlouží.

Vaše nohy hoří, co chvíli vám i poslední v partě poodjede, máte pocit, že celou jízdu fouká protivítr a bere zbytky sil. Pocit z jízdy je tak nepříjemný, že se co chvíli díváte na svoje zadní kolo, jestli není pomalý defekt. A všichni kolem vás mají nohy plné síly a kapacitu plic jako profík. Do cíle je ale potřeba se dostat a i když už poněkolikáté opakujete, ať ostatní jedou, že už to nějak „dáte“, v duchu si říkáte, že vám stejně není pomoci, opak je pravdou.

Je pár věcí, které zaručeně fungují a v dobrý parťák je pro vás určitě rád udělá. Vždyť cyklistika je kamarádský a týmový sport. Jak tedy pomoci nejslabšímu, aby se udržel ve skupině a dojek zdárně do cíle?

Zkontrolujte, zda není mechanická porucha na kole

Nemusíte zastavit celou skupinu, ale nenápadně se ujistěte, zda únavu vašeho člena skupiny nezpůsobuje právě mechanické závada, např. drhnoucí brzda. Pokud vidíte, že je nějak nakřivo, zastavte a pomozte problém opravit.  A i v případě, že jde jen o velmi malý rozdíl, placebo efekt tu zaručeně zafunguje.

Začleňte ho do skupiny, silnější ať tvoří ochranu

Pokud jste větší skupina, zkuste se zorganizovat tak, aby ti silnější rozráželi vítr a chránili tak jezdce, který bude mít v zákrytu čas na zotavení.  To „dobré“ místo rozhodně není poslední v pelotonu, tam je totiž třeba vydat větší úsilí po projetí každé zatáčky, změny směru. V ideálním případě je to 4 pozice, pokud vás jede např. šest.

Pokud jedete jen ve dvou, je to na vás, táhnout bojujícího jezdce. V tom případě je důležité, aby včas zakřičel, když pro něj bude vaše tempo příliš rychlé, aby se udržel za vaším zadním kolem.

Podělte se o své traťovky

Vyčerpání energie je velmi často na vině výraznému zpomalení jízdy. U mnohých se ani nemusím dostavit pocit hladu, obzvlášť v teplých dnech, nicméně palivo pro svalovou práci je třeba.  Pokud máte s sebou hroznový cukr, energetický gel (nejlépe s příchutí, kterou má parťák nejradši) nebo velmi populární energetické bonbóny, podělte se a dohlédněte na okamžitou konzumaci. To stejné platí i pro hydrataci. Tento projev velkorysosti vám skutečně dlouho nezapomene.

Pomozte mu vizualizovat blížící se konec vyjížďky

Jednou z nejvíce motivačních věcí, kterou můžete udělat je, připomenout, že v cíli jízdy už čeká studené pivo, chlazená Cola, objednaná konkrétně pro něj/ni.

Byť na pohled drobnost, ale zaměřuje to pozornost, alespoň na chvíli, na dokončení jízdy, tedy na překonání aktuelní krize. Pozor ale, i tohle chce dávkovat citlivě a v pravý moment, nikoliv kdy se dotyčný trápí v bolestech v dlouhém kopci. Počkejte s tím až na vrchol…a nejlépe, kdy už je před vámi maximálně jen jeden podobný anebo ještě lépe příjemná rovina.

Pozvedněte náladu  

Trocha škádlení, burcující prohlášení typu “no tak, máš na to” může také přidat trochu psychologické palivo. Někteří opravdu reagují na vedení a potřebují připomenout jejich sílu a schopnosti. Pokud víte, že váš jezdec potřebuje trochu pozitivity lehce ho pošťouchněte a řekněte, že to mám v kapse. Motivační prohlášení může mít pozitivní vliv, ale je třeba znát naturel parťáka.

Respektujte potřebu mlčení

Zatímco výše uvedená doporučení platí pro jedny, druzí potřebují v čase trápení svůj klid na boj s nepříjemnou situací. Při hlasitém povzbuzování se mohou cítit podrážděně a frustrovaně a prostě potřebují svůj prostor pro tiché rozjímání. Tím se naopak dokážou sami namotivovat. Při podrobnějším pozorování zjistíte, že i když dotyčný/ná vlaje za skupinou, rozdíl ve vzdálenosti od posledního se nezvyšuje. To máte napůl vyhráno, vlastní motivace už probíhá. A věřte tomu, že i když momentálně trpí, jejich humor se vrátí na konci!

Autor: Kája P.
zdroj TWC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková