Křehké ženy v tvrdém terénu

Několik tipů od společnosti elementstore, která nabízí ucelenou dámskou kolekci americké kultovní značky Five Ten a řadu šikovných doplňků, zejména pro trailové ježdění.

Zatímco dříve byla cyklistika výhradně mužským sportem, v současnosti je stav vyrovnaný a z kola je univerzální stroj pro každého. I když spousta žen preferuje běžná horská kola enduro jim není nijak cizí a dokonce i křehké ženy rády vyrazí do nepoddajného terénu. Pokud se chtějí vyrovnat svým mužským souputníkům, je třeba nezapomínat na správnou výbavu.


Anatomické rozdíly

Mezi mužskou a ženskou anatomií jsou drobné rozdíly, které bylo potřeba promítnout i do kol. Dámská kola se vyznačují kratší horní trubkou. Doporučuje se, aby nebyl prostor mezi sedlem a řidítky příliš velký, aby se ženy nemusely k řídítkům natahovat. To by mohlo vést k bolesti zad a šíje. Důležité je, aby byla jízda zcela pohodlná. Pohodlí by se mělo týkat i nastupování na kolo. Horní trubka by měla být tak přizpůsobená, aby bylo nastupování snadné a bez sebemenších potíží.

Dámská kola by měla mít odlišné sedlo a užší řídítka, vzhledem k užším ramenům. Ženy jsou na dámských kolech více vzpřímené než muži. Rozdílem je také váha mezi mužem a ženou, jelikož jsou ženy lehčí, projevuje se to i v technologii výroby kol. Ale správné kolo pro vás poznáte nejlépe tehdy, když se na něm projedete.

ženské 3

Mnoho energických žen však zcela zanevřelo na dámská kola a nekompromisně vybírá pánská kola nebo unisex kola. Jde zejména o agresivní cyklistky, které dokážou hravě předjet i zdatnější cyklisty. Pokud vyhovuje ženám pánské kolo, není důvod se omezovat na dámské.

Jaké vybavení je potřeba

I když jsou nároky na anatomii rozdílné, na správné vybavení na kolo by měly dbát muži i ženy. Základem je správný výběr bot. Veškerá síla se do pedálů  přenáší přes nohy. Správné boty dokážou maximálně využít veškerou energii a proměnit ji v rychlost. Pokud zrovna neplánujete cestu do obchodu pro 20 deka točeného, ale pořádnou projížďku, je třeba sáhnout po speciální obuvi. Cyklistické boty ovšem nemusí stát majlant. V České republice je ideálním středem například značka Five Ten, kterou používají profesionální cyklisté a přitom jsou boty cenově přijatelné. Obzvláště v terénu je zapotřebí extrémně přilnavá podrážka, která zamezí smekání a tím pádem podpoří bezpečnost. Při jízdě v lehkém terénu a na silnici lze využít nízké boty, ale do náročného terénu a pro downhill je vhodná pevnější obuv, která poskytne větší ochranu.

Výběr oblečení by měl být směřovaný tak, aby nijak nebránilo volnému pohybu. Pokud oblečení omezuje v pohybu, brání vám i v dosažení větší rychlosti a snižuje komfort při jízdě. Je třeba, aby správně odvádělo pot, jinak hrozí prochladnutí na kritických místech, tedy zejména na zádech.

Pokud odmítáte nosit chránič páteře, loktů a kolenou, je důležité přinejmenším nezapomenout na helmu a rukavice. Na rukavice mnoho lidí zapomíná, poskytují však dvojí ochranu. Obzvláště v letních měsících se člověk více potí a rukavice zabrání smeknutí z řídítek.

Na webu elementstore.cz shrnuli článek s nejlepšími tipy na dámskou cyklistickou obuv, který si můžeš přečíst ZDE.

ženské

Vše kolem batohu

Kapsičky na kolo se osvědčily jako neefektivní, lepší volbou jsou cyklistické batohy, které jsou anatomicky tvarované tak, aby splynuly s tělem. Obzvláště v terénu zapomeňte na lahev připevněnou na rámu kola. Zastavování kvůli pití velmi zdržuje. Pokud budete pít za jízdy, riskujete nehodu. Ideálním řešením je rezervoár na vodu, který je dnes součástí všech moderních batohů na kolo. Kvalitní výbava na kolo je investicí, kterou oceníte a to zejména, pokud milujete tvrdší terén, kde je třeba dbát na každou maličkost.

logo final

Vše zmíněné a spoustu dalšího najdete v obchodě Elementstore.cz , který je největší speciálkou na boty Five Ten v České republice a má skladem přes 500 párů bot.

Autor: Komerční článek

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková