OH Rio – kola se roztáčí, neděle patří ženám silničářkám.

Do bojů na OH vstupují ženy-silničářky. Kdo zvládne nejlépe náročnou olympijskou trať?

Olympijský oheň zažehnut a první zlaté medaile už nosí hrdě sportovci, kteří se budou čtyři roky po právu pyšnit tituly „olympijský vítěz“. A v neděli v podvečer se do boje o olympijský úspěch pustí i silničářky. Tento závod bude bez české účasti, ale i tak stojí za pozornost fanoušků cyklistiky, protože zdejší trať je dle odborníků i samotných závodníků jednou z nejtěžších, na jakých se olympijské boje kdy odehrávaly. A hlad po úspěchu má hodně favoritek.

Ženy čeká téměř 131 kilometrů a bude to velmi náročný závod, který prověří jezdkyně jak po fyzické, tak i po technické stránce. Kopce s průměrným stoupáním 7% a maximálním 13% se budou řádně zajídat! A jak bylo vidět v sobotním závodě mužů, rozhodovat se může nejen v obtížném stoupání, ale i ve velmi těžkém sjezdu.

Na start se postaví špičková konkurence, včetně obhájkyně olympijského zlata z Londýna, Marianne Vos nebo úřadující mistryně světa, Lizzie Armistead a vedoucí ženy letošní WorldTour Megan Guarnier. Právě tato americká mistryně je spolu s Nizozemkou Van der Breggen asi největší favoritkou olympijského závodu, Černým koněm pak může být teprve jednadvacetiletá Polka Kasia Niewiadoma, která letos jezdí ve skvělé formě a vede ve WorldTour katedorii do 23 let. Závod má tvrdě stanovený početní limit necelých 70 žen a tak nebylo vůbec jednoduché se do závodu vůbec kvalifikovat.. Kvůli této kvótě se tak nenominovaly některé hvězdy WorldTour, jako například Nizozemka Chantal Blaak nebo Australanka Tiffany Cromwell či Britka Dani King. Nejsilnější formaci, s počtem čtyř závodnic, budou mít  Nizozemí, Spojené státy, Německo, Austrálie a Itálie. Mezi exotické země patří bezesporu Namibie a Costa Rica, obě mají po jedné závodnici.

Přestože měla Marianne Vos vloni závodní výpadek, je zkušená závodnice a umí se na vrchol sezóny připravit. Povede se jí obhajoba?

Z dalších „zajímavých“ jmen ve startovní listině a možná i další černý kůň závodu je specialistka na horská kola, Švýcarka Jolanda Neff, která právě pro olympijský závod absolvovala několik přípravných silničních závodů, v kterých si vedla velmi úspěšně. Kopce má ráda, sjezdy umí, trať by jí měla vyhovovat.

Nezbývá než se těšit na nedělní podvečer a v 17:15 si pustit některý z televizních programů, kde bude závod žen vysílán v přímém přenosu.

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková