Redakční test: Kellys Vanity 70. Kolo, co má šmrnc.

Jezdíte do práce na kole? Máte ráda pohodové víkendové vyjížďky po cyklostezkách? Pak by vám určitě neměl uniknout náš redakční test KELLYS Vanity 70.

Nikam se nehonit, užít si pohodlnou jízdu, kochat se…a navíc u toho vypadat stylově.
Pak možná právě Vás zaujme námi testovaný Kellys Vanity 70 – designově velmi povedený kousek od našich slovenských sousedů. Nás rozhodně zaujal a to jak vzhledem, tak velmi poutavým poměrem cena/výkon.

S koly s dámskou geometrií se v posledních letech roztrhl pytel. Nejeden významný výrobce si už uvědomil potřeby a nároky nás dam a vytvořil tak speciální řadu. Stejně tak je tomu v případě slovenské značky Kellys, která vyrábí dámská horská kola pod označením KLC – Lady Sport Geometry. V případě dámských kol od Kellys nejde jenom o geometrii.

male 2

Výrobce si je moc dobře vědom toho, že při výběru kola nás zajímá také design a použité barvy. A to se v případě Kellys Vanity 70 opravdu povedlo. Kolo doslova lahodí oku a vzhled je dotažený do toho nejmenšího detailu, na což nejsme u kol v nižší cenové kategorii, do které Vanity 70 patří, příliš zvyklí.

male 9

Jenže u designu kola to nekončí. Kellys navrhl pro svá kola také sladěné dresy. Takže pokud si potrpíte na styl, počítejte u tohoto kola s jedním povinným doplňkem navíc:-)

Vraťme svou pozornost zpět ke kolu a pojďme si něco říct o jeho rámu a výbavě. Rám je vyroben ze zeslabované hliníkové slitiny 6061. Díky tomu a rozumné volbě výbavy se celková váha kola u 17″ rámu dostala pod pěkných 14 kg. Samozřejmostí rámu je dámská geometrie a dnes již oblíbený rozměr pro kola velikosti 27,5″. Kola nesou název výrobce a jsou obuta do plášťů Schwalbe Rapid Rob.

male 8

Výbava je zvolená s ohledem na cenu a dala by se shrnout takto: hydralické brzdy Tektro Auriga brzdí, pružinová vidlice SR Suntour XCR LO se zdvihem 100 mm tlumí a pruží, řazení Shimano Acera v kombinaci s přezahovačkou Alivio řadí. Komponenty fungují spolehlivě, ale žádný top výkon od nich nečekejte.

male 6

Z další výbavy snad už jen zmíníme velmi pohodlné sedlo KLS Ebony Women, příjemné gripy KLS Advancer 2Density na dámsky úzkých řidítkách (620 mm pro velikost 17″) a rychloupínáky jak na kolech, tak na sedlovce pro snadné nakládání do auta nebo rychlé nastavení posedu.

male 5

 

Jízdní pohoda

Kolo jsme pro vás otestovaly převážně na cyklostezkách v pražských lesoparcích. Z práce, do práce, ale i během několika víkendových projížděk. Hned po usazení si uvědomíte, že kolo je dělané na pohodové vyjížďky. Sedlo je jak polštářek a kratší rámová geometrie nabízí vzpřímenější posed. To abychom se na kole nehrbily a nenatahovaly a mohly se lépe rozhlížet po okolí.1

Kolo je díky své váze velmi dobře ovladatelné a zvládne i lehce krkolomnější lesní cestičky. Jeho hlavním rajónem jsou ale spíše upravené cyklostezky. Drobné překážky na cestě jako výmoly a kořeny hravě zvládnou překonat 27,5″ kola a případné nárazy spolehlivě odpruží přední vidlice.

V proměnlivém počasí posledních týdnů jsme měly samozřejmě také příležitost vyzkoušet kolo za deště. Zde musíme malinko varovat – nepouštějte se do žádný prudkých zatáček a na mokré kořeny. Tvrdší směs gumy, z které jsou pláště pneumatik zde udělá své a kolo může podklouznout.

Převody s rozsahem 27 rychlostí jsou, jako všechno ostatní na tomto kousku, volené na pohodovou jízdu. Na závodech by vám ostatní asi ujížděli z kopce a možná i po rovince, ale na druhou stranu s nejlehčím převodem 22×34 hravě vyjedete kdejaký krpál!

male 11

Testovaný model byl prostřední z nabízených velikostí (15″, 17″, 19″) a k výšce postavy 165 cm seděl pěkně, byť na první pohled vypadá kolo menší, což je dáno již zmiňovanou kratší geometrií.

3

Líbí? Ano. Nás Kellys Vanity 70 rozhodně zaujal. Na závěr jsme si pro vás nechaly informaci o ceně – dnes se dá model 2016 sehnat pod 15 000 Kč. Tím se řadí mezi nejlevnější kola testovaná na DNK – a přesto nijak nepokulhává za svými dražšími “sourozenci”.

Náš zážitek s tímto kolem bychom mohly shrnout dvěma slovy – pohoda a šmrnc – obojí vám zaručeně může nabídnout.

Autor: Adéla V.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková