Cyklokrosový Toi Toi Cup vyhrála bikerka Karla Štěpánová

Cyklokrosovou sezónu odstartoval pohárový závod v Táboře. Za krásného podzimního počasí, se z vítězství mezi ženami radovala úspěšná bikerka, Karla Štěpánová…

 

V středeční sváteční den odstartoval v Táboře 10. ročník Toi Toi Cupu a již od rána byl program nabitý.  Na startovní čáře se postupně vystřídaly mládežnické kategorie a už tenhle cyklistický potěr ukázal, jak je cyklokros v Čechách oblíbený – vždyť starších žáků bylo přihlášených 50. Krátce po obědě se na start postavily ženy, a i zde byl pohled na  startovku příjemný, peloton čítající 31 závodnic, který obohatily i čistokrevné silničářky, napovídal, že bude o strhující okamžiky postaráno. O ty se ale postaraly jiné závodnice…

Mezi největší favoritky patřila hvězda loňské cyklistické sezóny Pavla Havlíková (Kooperativa Women Team) ,o pódium se chtěla poprat i úřadující mistryně republiky Martina Mikulášková (ČEZ  Cykloteam Tábor), překvapit mohla i úspěšná bikerka, Karla Štěpánová(KONA Cycling Point) nebo některá ze zahraničních závodnic, Nadja Heigl či Janka Keseg Števková.

Od startu se na čele usadila Pavla Havlíková, která diktovala hodně svižné tempo a získala si mírná náskok, ale po pádu v jednom z technických sjezdů jí dojela Štěpánová, nechala za sebou a dojela si tak pro své parádní vítězství.

“Je to pro mě obrovský překvapení, v takový konkurenci jsem ve vítězství vůbec nedoufala. Holky jsou specialistky, já si sedla na krosku teprve včera. Ale je znát, že z bikový sezony to tam pořád je,” sdělila pro server mtbs.cz  úřadující mistryně republiky na horských kolech Karla Štěpánová, která ale s absolvováním celé cyklokrosové sezóny nepočítá. „ Pro mě jsou priorita biky, teď si musí dát konečně pauzu.”

Pavla Havlíková pak dojela se ztrátou 10 sekund a s bezpečným odstupem na třetí závodnici, Nizozemku  Geerte Hoeke.  S výsledkem byla spokojená.

pavla-havlikova-tabor-2016-615x422

„Vždycky chci vyhrát, to je jasný. Ale na to, že jsem byla před 2 týdny ještě v nemocnici, tak to byl pro mě super výkon. Operace se povedla, noha zase funguje jak má, takže vyhlídky do budoucna jsou dobrý. Tábor byl pro mě první seznámení s terénem letos a s rychlostí taky. Po startu jsem se nějak náhodou dostala do čela závodu a kroužila sólo, což pro mě byla dost nevýhoda, bez předchozího tréninku to byl trochu boj. Ale když už jsem se tam ocitla, tak jsem do toho šla po hlavě. Že mě někdo dojede, jsem čekala mnohem dřív. K vítězství chyběl kousek, ale já jsem spokojená, vím, že mám hodně velké rezervy“, sdělila nám své pocity  Pavla.

Ještě jedna žena se radovala a užila si i skvělou táborskou atmosféru, byť dokončila až na čtvrtém místě. Janě Czeczinkarové (Sram Trek  Mitas) zde byla totiž dodatečně předaná bronzová medaile z loňského ME, poté co byla dodatečně diskvalifikovaná vítězka Belgičanka Femke van den Driessche za užití mechanického dopingu.

Výsledky Ženy Elite:

1. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) 48:29 min.
2. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +0:10
3. Geerte Hoeke (NED, VW Breda-manieu.nl) +0:43
4. Jana Czeczinkarová (Sram Trek Mitas) +0:53
5. Janka Keseg Števková (SVK, Outsiterz) +1:32

Autor: Jitka M, Kája P.
Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková