Světla zhasla, Trek Bike Night series má své celkové vítěze.

Čtvrtým a zároveň finálovým závodem se pro letošní rok loučil seriál nočních závodů Trek Bike Night. Celkovou vítězkou se stala Hanka Falcová a mezi muži pak udržel svůj náskok Milan Černý.

Již popáté patřily říjnové středy nočnímu seriálu Trek Bike Night. Dvakrát se závodníci sešly v pražském lesoparku Hostivař, třetí i závěrečný, rozlučkový závod byl situován do lokality Točná.  A bylo to loučení, jak má být! Konečně bez deště, s téměř osmdesáti závodníky, ozdoben účastí 20. ženy mistrovství světa horských kol, Karly Štěpánové. Jak se na finále patří, šlo nejtěžší závod, který měl parametry půlmaratónu a jel se na jeden dlouhý okruh.

 

START trek bike night

 

Startovní pole se natáhlo hned v úvodní pasáži modřanských lávek a následném stoupání k letišti. Hned na prvním atraktivním místě, kam se přesunuli fanoušci i fotografové přibližně po 3 kilometrech jízdy, byl mezi prvním a posledním závodníkem několikaminutový rozdíl. I to bylo důkazem, že na každý pomýšlí na výsledek a bojuje o vteřiny. Špice pelotonu ale jela o celkové vítězství, o kterém rozhodoval součet dosažených časů ze všech čtyř závodů.

Seskupila se silná čtyřka, kde nechyběl nikdo z favoritů : borci z BMC Racing teamu, Pavel Nosek a Petr Kubelka, Martin Klofanda (Rajec Alivictus) a samozřejmě i kandidát na absolutní vítězství Milan Černý (Ski a Bike Centrum Radotín). Nakonec projeli po hodině a cílem v strhujícím finiši, kdy je navzájem dělily pouhé dvě vteřiny. Milan Černý tak bezpečně uhájil svůj dvouminutový náskok, a ač byl ve finálovém závodě na nepopulárním čtvrtém místě, mohl se radovat z absolutního vítězství seriálu Trek Bike Night.

 

img_1879

 

Když se mezi ženami objevila na startu Karla Štěpánová (Kona Cycling Team), o vítězce nebylo pochyb. Musel by přijít jen technický problém, aby bylo pořadí v cíli jiné. A ten nakonec přišel, Karle se uvolnil kabel od světla, vše se ale událo až v samém závěru, a tak si Karla suverénně dojela pro druhé vítězství a navíc si donášela i intenzivní zážitek ze skutečně noční jízdy.

„ Bylo to pár kilometrů před cílem, nahoře nad lávkami, když najednou byla úplná tma. Tou dobou jsem jela sama, tak nezbylo než čekat, až mě někdo dojede a křiknou si o doprovod. Asi po minutě se mě ujal jeden borec a díky jeho nasvícení jsem si to v pohodě dojela. Fakt žádný problém, když jedou lidi blízko sebe, jedno světlo stačí. Tak to byl nový zážitek“, komentovala svůj lehce adrenalinový závěr Karla, která si nočky oblíbila jako zpestření končící sezóny a není tu žádný nováček, poprvé se účastnila již před třemi lety.

 

Karla Štěpánová

 

Boj mezi dalšími ženami o zbylá dvě pódiová místa byl poměrně vyrovnaný, na druhé místo dosáhla Petra Krtičková (HSK Cycling Team), když za sebou nechala o pouhých 24 vteřin Hanku Falcovou (Allraining.cz), které její dosažený čas bohatě stačil k celkovému vítězství v seriálu.

 

hanka falcová-stupně

 

Dětí se sešlo, i kvůli podzimním prázdninám, jen sedm statečných a byl pro ně nachystaný zkrácený závod na necelou půlhodinu. Stejně jako v předchozím díle předvedli suverénní jízdu Eliška Drbohlavová a Filip Samec, oba ukázali svým soupeřům záda a v cíli měli několikaminutový náskok. I jim se dostalo při závěrečném vyhlašování velkého potlesku, když si přebírali od pořadatelů ceny za celkové vítězství.

 

bikeclinic junior tým

mmmm

Sladká tečka…

Světla zhasla, všechny kategorie, včetně veteránských i žen zkušených si odnesly ceny a intenzivní zážitky. A o tom především celý seriál je. Užít si závěr cyklistické sezóny, potkat se s komunitou lidí, stejného zájmu, získat nevšední prožitek, kterým bezesporu noční jízda je. Snaha pořadatelů o hravé, zábavné, ale přitom bezpečné tratě se daří. I když při finále zasáhl opět czech – šmejd a kus tratě,respektive  jejího značení strhal. Ale to, že se závody i atmosféra kolem líbí, potvrdilo nejen hřejivé rozloučení a potlesk přítomných závodníků, ale i fantastický dort, který pro organizátory vytvořila jedna s fanynek, která tím poděkovala za všechny zážitky, co si jako divák užila. Krásně sladká tečka na závěr…

 

img_1902-dort-orez

 

 

Celkové výsledky:

Ženy Elite

1. Hana Falcová, Alltraining.cz
2. Michaela Matoušková, BTK Eurobike Praha
3. Karla Štěpánová, Kona cycling Point

Ženy zkušené

1. Madla Fantová
2. Zuzana Kosová
3. Markéta Polívková

Podrobné výsledky ZDE

Autor: Kája P.
Foto: Barbora Klap

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková