Proč pravidelně do sauny? 5 důvodů, které vás přesvědčí

Patříte mezi ty, co chodí do sauny? Víte, jaké příznivé účinky má pro vaše tělo? Vybraly jsme pět důvodů, které vás přesvědčí, že saunování má mít pevné místo ve vašem programu.

Historie saunování sahá až k přelomu 11 a 12. století, její prokazatelný zdravotní přínos z ní udělal dostupnou a velmi oblíbenou proceduru, sauna se stala  místem setkávání, dostala tak i společenský rozměr. Samotný proces saunování má příznivý dopad na naše zdraví a pozitivně ovlivňuje i naše psychické rozpoložení.

Co tak úžasného dokáže na pohled obyčejné přehřátí a ochlazení? Vybraly jsme pět důvodů, které vás přesvědčí zařadit saunu mezi své pravidelné aktivity.

 

relax a sauna

 

 

PODPORUJE IMUNITU

Během saunování dojde k zvýšení tělesné teploty až na 39°C, na povrchu pokožky je to dokonce až 42°C. Tím se stimuluje náš imunitní systém, zvyšuje se tvorba bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Základem je ale pravidelnost, díky které se postupně váš imunitní systém posílí a vám se budou všelijaké virózy a nachlazení celoročně vyhýbat.

 

POSILUJE VAŠE SRDCE

Srdce je sval. V běžném režimu si „odpracuje“ 50 -70 úderů za minutu, při saunování se počet zvedá téměř o polovinu, na 110 – 120 tepů/min, někdy i více. Při zahřátí se rozšiřují cévy, zrychluje transport krve v těle. Po ochlazení dojde k poklesu tepu, stažení cév.  Následuje chvíle relaxace, kdy i srdce jede v klidnějším režimu. Tyto změny, které při saunování opakujete 2-3x, jsou pro srdce pozitivní zátěží, jako např. při krátkém intervalovém cvičení v posilovně.

sauna a cvičení

 

 

PODPORUJE DETOX TĚLA

K detoxikaci organismu nám slouží jedno nebo vícedenní půsty, pročištění zeleninovými a ovocnými šťávami, zařazení bylinkových čajů do svého jídelníčku. Velmi podpůrný a navíc příjemný účinek má právě saunování. Vlivem vysoké teploty v sauně se zvýší činnost žláz s vnitřní sekrecí a přes kůži se začnou vyplavovat tolik nežádoucí toxiny. Proč se tak rychle nastartuje pocení? Přehřívání vyvolá reakci organismu, který se snaží chladit orgány v těle na svých obvyklých 37°C .

Celý užitečný proces pocení podporujeme i masáží kůže např. mořskou saunovací houbou. Během klasického saunování (3 kůry) vypotíte „jen“ kolem půl litru vody.  Zároveň jde z těla tolik škodlivin, kolik ledviny zpracují za celý den.

mm

Víte, že v kůži člověka je dohromady 2-3 milionů potních žlázek,
na každém centimetru čtverečním je asi 100 potních
a 15 mazových žlázek, kterými se v sauně tělo očišťuje.
Nejvíce potních žlázek je na dlani a na chodidle.

 

 

POMŮŽE HUBNOUT

Psát sportovkyním tento důvod? Ale ano, tohle věčné téma k sauně také patří. Skutečně, pravidelné saunování v hubnutí pomáhá a tím není myšlen bezprostřední váhový úbytek, vzniklý pocením.  Sauna je perfektní na zrychlení metabolismu, lze počítat i s nějakým výdejem energie při zahřátí a ochlazení. Její přínos je ale sekundární a ve výsledku pro hubnutí velmi účinný. Proč? Po sauně jsme relaxovaní, odpočatí, tudíž získáme energii pro další sportování, bez kterého je proces hubnutí výrazně složitější.

 

sauna a relax

 

JE POMOCNÍKEM  PROTI STRESU

Vše souvisí se vším. Při zvýšení tělesného tepla se vyplaví dávka endorfinu, dochází k uvolnění mysli a uvolnění svalového napětí. Pozitivnímu prožitku napomáhá i samotný prostor sauny, který vám dovolí relaxovat, ocitnete se v jiném prostředí, kde se jinak zrychlený život na chvíli zpomalil. Dlouhodobý stres přináší zvýšenou únavu, poruchy spánku, sanování napomáhá odstranit i tyto důsledky, pokud samozřejmě využijete své zklidněné mysli, těla a celkově příjemného pocitu, s kterým každý návštěvník po saunování odchází.

Chcete vědět o saunování víc? Přečtěte si: vseosaunovani.cz a buďte s námi, k tématu saunování se budeme vracet.

 

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková