TOP desítka se počítá, ale chtěla jsem být výš, říká cyklokrosařka Havlíková po SP v Zevenu.

Pavla Havliková vybojovala 9. příčku na SP v cyklokrosu, který se jel v sobotu, v německém Zevenu. Mladičká Nikola Nosková po parádním výkonu skončila na 15 místě. Vítězství patří sedmadvacetileté Belgičance, Sanne Cant.

Německý Zeven byl dějištěm pátého dílu  SP v cyklokrosu, po zrušeném Koksijde to bylo ve skutečnosti teprve čtvrté měření sil v tomto seriálu. Na trať se postavila i čtveřice našich cyklokrosařek. Pavla Havlíková, Nikola Nosková, Martina Mikulášková a Nikola Bajgerová.

Zeven si odbýval premiéru v SP, místní trať tak byla pro všechny neznámou. A podle ohlasů závodníků byla velmi povedená, hodně technická, hravá, s nutností neustále měnit tempo.

Po startu se na čele vytvořila pětičlenná skupina, tempo diktovaly především Holanďanky, úřadující mistryně světa Thalia De Jong, Sophie De Boer a Ellen Van Loy, ve skupině nechyběla ani pozdější vítězka Sanne Cant, z Belgie. Pomalejší start měla naopak americká matadorka, Katherine Compton, která se ale postupně probíjela vpřed a zhruba v polovině závodu se probojovala do čelní skupiny.

Boj o vítězství se nakonec odehrával právě mezi Američankou a skvěle jedoucí Sanne Cant, která v samotném závěru měla více sil a cílovou pásku proťala jako první. Své o dvanáct let starší soupeřce poodjela o pouhých šest vteřin. Třetí místo vybojovala teprve třiadvacetiletá Italka, Alice Maria Arzzufi, pro úřadující mistryni světa zbyla nakonec až 5. příčka, když před ní dojela její krajanka Sophie De Boer.
mm

15134607_10202239775271443_2714057237844722089_n

 

Nejlepší z českých závodnic byla podle očekávání Pavla Havlíková. Té sice nevyšel úplně dobře start, ale po celý závod se pohybovala v první desítce, v cíli byla nakonec hodnocena jako devátá.

„ Trať byla velice rychlá a hravá, bez jakékoliv možnosti odpočinku. Na startu jsem bohužel udělala chybu, nenacvakla jsem pedál, což mě stálo kontakt s první skupinou. Několikrát se mi podařilo být už na dostřel, ale už se mi nedařilo se v ní zabudovat.  Na to bych potřebovala lepší nohy. Ale TOP desítka se počítá. I když právě dnes jsem si věřila na pódium, trať mi byla šitá na míru, škoda, že jsem toho nevyužila, to mi samozřejmě mrzí“, okomentovala průběh své cesty k devátému místu třiatřicetiletá závodnice.

Velmi slibný výkon předvedla Nikola Nosková, která se po slabším startu kolo od kola posouvala vpřed a nakonec projela cílem na 15. místě, v kategorii U23 z toho byla bronzová příčka.
Naopak příliš spokojená nemůže být česká úřadující mistryně, Martina Mikulášková, která závod dokončila až na 35. místě, se ztrátou víc jak čtyři minuty na vítěznou Belgičanku.

Za tři týdny pokračuje Světový pohár v belgickém Namuru, kde nebude chybět nikdo z české špičky a kvarteto našich žen by měla posílit i Kateřina Nash, která plánuje absolvovat několik evropských závodů.

Výsledky ženy Elite:
1. Sanne Cant (BEL) 44:43 min.
2. Katherine Compton (USA, Trek) +0:06
3. Alice Maria Arzuffi (ITA) +0:22
4. Sophie de Boer (NED) +0:23
5. Thalita de Jong (NED) +0:28

9. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +0:49
15. Nikola Nosková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +1:32
35. Martina Mikulášková (ČEZ Cykloteam Tábor) +4:32
43. Nikola Bajgerová (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +5:20

Komletní výsledky ZDE

mm
Autor: Kája P., Jitka M.
Foto: EKZ CROSS Tour

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková