Katka Nash vyhrála SP v cyklokrosu. Drama bylo až do konce.

Paráda! Už páté vítězství ve SP si připsala na své konto česká reprezentantka, Kateřina Nash, když v dramatickém závodě, kde rozhodovaly defekty, porazila svou týmovou kolegyni, Italku Evu Lechner o 12 sekund. Třetí dojela Nizozemka Sophie de Boer.

 

Trať v belgickém Namuru je považovaná za jednu z nejtěžších cyklokrosových tratí světové série. Má náročná, prudká stoupání,  která jsou navíc poměrně dlouhá, řadu rychlých sjezdů, nechybí ani těžké výběhy. K tomu tradičně blátivý povrch, který neodpustí jedinou chybu.

A právě tenhle závod skvěle sedí české reprezentantce Kateřině Nash, která předvedla bezchybnou jízdu a excelentním výkonem si dojela pro suverénní vítězství. Přesto i ona zažila na trati horké chvíle.

Hned po startu se propracovala na přední pozice a v půlce prvního okruhu už jela ve vedoucí trojici. Od pohledu byl její výkon koncentrovaný, byla si jistá ve sjezdech, měla dobré nohy v těžkých výjezdech i výbězích. Z jejího nasazení bylo jasně cítit, že chce útočit na obhajobu předloňského vítězství, které získala právě na zdejší trati.  Jejímu tempu stačila pouze Italka Eva Lechner a vedoucí  závodnice světového poháru  Sophie de Boer.  Jenže pořadím míchaly defekty a technické potíže.

Jako první postihl defekt právě Belgičanku Sophie De Boer, naštěstí pro ni, krátce před depem. Toho využily Nash i Lechner, obě závodnice týmu Luna Pro, a okamžitě nastoupily.  To vše se odehrálo v průběhu druhého kola a tímto nástupem se odpoutaly od Belgičanky, která je musela intenzivně stahovat.  Do třetího kola sice najížděly opět ve trojici, ale  defekt potkal pro změnu  Lechner, a i ona  musela jet  na prázdném kole  vstříc vzdálenému depu.

V tu chvíli zahájila Katka spanilou jízdu  a dlouho si držela si zhruba 10 vteřinový náskok před Belgičankou  Sophie De Bore. Drama ale pokračovalo, ve čtvrtém z šesti okruhů se Katka trápila s našlápnutím levé tretry do pedálu, zaváhala ve výjezdu a o svůj náskok přišla.

Boj o prvenství tak pokračoval znovu. Až do závěrečného okruhu  se obě cyklistky střídaly na vedoucí pozici.  Na okamžik se Kateřině Nash podařilo získat menší náskok, o ten ale hned přišla při překvapivé výměně kola v depu, kdy do cíle zbýval necelý půl okruh!  Jenže o chvíli později Belgiačnka chybovala ve výjezdu a  souboj o prvenství  definitivně prohrála kvůli dalšímu defektu, který jí  postihl zhruba 700m před cílem. Tam už se ze svého pátého vítězství ve SP radovala česká jednička, Kateřina Nash.

Na druhé místo se výborným závěrem propracovala Italka Eva Lechner a potvrdila tak úspěch týmu Luna Pro. Bronz tak zbyl na smolařku dne, Sophie De Boer.

 

 

Kateřina Nash tak zlatě završila desítku svých pódiových umístění v rámci SP v cyklokrosu. „Tahle těžká trať  mi vyhovuje, těšila jsem se na závod, chtěla se poprat o prvenství. Bylo to dramatické, zlobila mě tretra a pak ta výměna kola…ale musela jsem to udělat, protože moje zadní pneumatika byla skoro prázdná“, popisovala Katka bezprostředně po závodě svou adrenalinovou cestu do depa.

„ Z vítězství mám obrovskou radost , závodím už dlouho  a nemám zas tak mnoho těch prvních míst, takže každé takové umístění je pro mě úžasné a výjimečné“, dodala rozzářená Katka, kterou čeká další závodní porce bezprostředně po štědrém dnu.

Cílem pro Pavlu Havlíkovou byla top 10, nakonec stačil její výkon na 15. místo.

„Celý víkend jsem se dost trápila, úplně mi to nefrčelo, ale to se občas stává. Desítka je vždy můj cíl, dneska k tomu dlouho nebylo daleko, ale v posledních 2 kolech jsem naděje pohřbila. Závody nikdy nevzdávám, není umění závodit, když jste v top formě, ale když to není ideální“, okomentovala svůj dnešní výkony Pavla.

Defekt se nevyhnul ani Nikole Noskové, i ona  musela jet část okruhu na prázdném kole, nakonec dokončila na 19. místě.

 


Výsledky ženy:
1. Kateřina Nash(CZ)  47:14
2. Eva Lechner (Ita) +12
3. Stefani De Boer +21
………
15. Pavla Havlíková +2:32
19. Nikola Nosková +3:23
46. Nikola Bajgerová -2 kola.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková