Nahota v sauně? Víme, proč ano a jak se zbavit ostychu.

Pokračujeme v seriálu článků o saunování, tentokrát se věnujeme nahotě. Pro někoho běžná věc, pro jiného citlivá….Co s tím?

Nahota a pohyb bez oblečení k saunování i dalším welness procedurám přirozeně patří. Přesto je stále skupina lidí, kterým jistá dávka obnaženosti není příjemná, pro svůj stud vyhledávají buď jen privátní, nebo oddělené sauny, někteří dokonce kvůli tomu do sauny i přes její příznivý vliv na zdraví, téměř nechodí.

Saunování ale neznamená úplné obnažování před cizími lidmi. I tady platí jistá pravidla a navíc míru odhalení si můžete nastavit sami, i při zachování hygienických i zdravotních zásad.

 

nahota-v-saune-1000x675

 

Pokud jdete do finské sauny, je pro správné saunování  ideální  ležet ve vodorovné poloze a nejlépe zcela bez oděvu, samozřejmě na velkém prostěradle. Zůstanete-li celou dobu utěsněni a zahaleni, nemůže kůže dýchat a vlastně jste v sauně možná i zbytečně. To, že samotné saunování má i relaxační účinek, jsme psaly již minule. I pocit uvolnění se dostaví snáz, když vás nebude nic škrtit nebo se na tělo lepit propocené prostěradlo.

Dobré sauny mají dostatečně intimní osvětlení a když k tomu přidáme i prastaré rčení, které uctívali již Římané, že v saunování je si každý rovný, je tu o důvod méně, proč si odpírat komfort nahoty při saunování.

mm

Saunové oblečení

V profesionálně vedených saunách vám na recepci poskytnou ručních a osušku, které poslouží při vlastním saunování i relaxaci. Pokud vám to nestačí, při relaxaci máte raději větší teplo a je vám příjemné se zachumlat do svého županu, můžete si pořídit saunové oblečení.

 

Ať jde o kilt, který je nejčastěji vyroben z měkkého froté, osušku do sauny se zipem nebo saunový župan, vše vám může saunování zpříjemnit. Kvalitnější produkty mají dokonce antibakteriální ochranu, čímž se zbavíte hygienických rizik vstupu do saun v oblečení.

 

Rozhodně nechoďte do sauny v plavkách! Pravda, tento nešvar se týká spíš relaxačních zařízení, která jsou součástí aquaparků, ale i tady je potřeba dodržovat základní zásady suanování. Materiál, z kterého jsou plavky vyrobeny, je málo prodyšný a nedovolí pokožce dýchat, úzká ramínka nebo guma v nohavičce vám neumožní si udělat v sauně opravdové pohodlí. A samozřejmě je tu problém hygieny, v  teplém prostředí se daří bakteriím, což s sebou nese potenciální problémy.

mm

mm
Preferujete vedle zahalení i jistou dávku elegance? Naučte se vázat tógu!

 jak se váže toga

 

 Prostěradlo si dejte za záda tak, aby na obou stranách bylo stejně dlouhé. Výška tógy je volitelná, pamatujte ale, že by vás měla zahalovat alespoň od prsou po kolena. Zaviňte se do prostěradla, přitom držte oba cípy. Levý cíp otočte kolem těla a vytáhněte za levým ramenem. Pravý cíp otočte zepředu. Jakmile to budete mít, svázáním obou cípů vytvoříte originální provedení tógy.

 

Nahota k sauně patří, ale někdy také ne!

Sice je nejlepší jít do sauny úplně nahý, ale pokud nemáte rezervovanou saunu privátně, je potřeba brát ohled na ostatní. Pro pohyb mezi saunami používejte osušku nebo již zmíněný župan. Stejně tak v relaxační zóně zůstaňte zahaleni v prostěradle nebo si alespoň zakryjte intimní partie.

To, že jednomu je nahota zcela přirozená, nemusí platit pro druhého, což je potřeba respektovat a chovat se v prostorách diskrétně. A to i v případě, že vaše tělo konkuruje Davidovi od Michelangela.

 

h_ticha-odpocivarna

 

4 rady na závěr, jak se zbavit ostychu

Ostych a stud byl každému naměřen různým dílem, ale netrapte se, i s tím se dá bojovat. Byla by škoda, pokud by vám stud zabránil v návštěvě sauny. Zkuste se držet těchto rad a výsledek je zaručený.

 

Vyberte si saunu dostatečně vzdálenou od svého bydliště.
Ten, kdo bojuje s ostychem se rozhodně netouží potkat se sousedem od naproti, nahatý, u ochlazovacího bazénku. V současné době není problém si i s tímto kritériem tu svou kvalitní saunu najít.

 

Nevybírejte si vytížené hodiny.

Zjistěte si otevírací dobu sauny a zamyslete se, kdy tam asi bude nejvíce lidí. Lidé chodí na wellness nejčastěji po práci nebo večer. Naplánujte si první návštěvy mimo tyto termíny a možná se vám podaří být v sauně úplně sama.

 

Vyzkoušejte oddělené sauny
Několik saunových center nabízí oddělené sauny nebo čas, kdy je sauna přístupná jen ženám. Může jít o skvělou příležitost, jak si saunu užít bez zbytečného studu. Postupem času vám v prostorách sauny začne být nahota přirozená, získáte jistější pocit a budete o krok blíž k návštěvě té společné.

 

Nebojte se jít singl.
Saunování je čas relaxace. Hledáte skutečný odpočinek a štěbetání s kamarádkou by vás rušilo?  Nebojte se vyrazit sama. Existuje mnoho sólo saunistů, tak se nebojte, že budete jediná a středem pozornosti.

Ať už budou vaše kroky mířit do jakékoliv sauny, netrapte se nahotou, nemusíte mít dokonalé tělo, i ti kolem vás jsou běžní, normální lidé. Dodržujte přirozená pravidla diskrétního chování a hlavně si saunu užijte.

Četla jste i náš úvodní díl? 
zdroj:vseosaunovani.cz

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková