Připravte si pěsti! Víkend patří mistrovství světa v cyklokrosu.

Jaká jsou překvapení ve startovní listině? Kdo patří mezi české medailové naděje?

 

Poslední lednový víkend již tradičně vrcholí cyklokrosová sezóna, letošní světový šampionát se odehraje v lucemburském Bielesu. Startovní listina čítá 200 jezdců, z 25 zemí, naši zemi reprezentuje rovná dvacítka.

Jana Czeczinkarová posiluje tým

V ženských kategoriích (elitní i pod 23 let) bude reprezentovat celkem 6 závodnic. Zatímco mezi elitou jsou ve startovce pouze dvě jména, třetí žena celkového hodnocení SP 2016/17, Kateřina Nash a úřadující mistryně republiky, Pavla Havlíková, reprezentační trenér Petr Dlask nominoval hned čtyři závodnice do kategorie U23. Vedle Nikoly Noskové dostala příležitost teprve šestnáctiletá Tereza Vaníčková, která velmi příjemně překvapila svým výkonem na republikovém šampionátu, když dojela na parádním čtvrtém místě.
Potěšující je start bikerky Jany Czeczinkarové, která měla v závěru loňského roku problémy z kolena a s cyklokrosovou sezónou se rozloučila. Ted je ale zpět, má za sebou cyklistické soustředění v teple a zdravotně je zcela fit. Tuto trojici doplní ještě Martina Kukulová, která ve svém mladém věku jede sbírat zkušenosti.

 

Jana Czeczinkarová měla při tréninku na trati pád a ulomila přehazovačku. Snad si vybrala smůlu dopředu…

m

Češky chtějí medaili

Kateřina Nash – naše nejúspěšnější a nejzkušenější cyklokrosařka se do boje i světové medaile vrací po roční pauze. Letos v závodech SP ukázala excelentní formu, ze sedmi závodů, které absolvovala, byla hned 5 x na stupních vítězů. Ve své sbírce má už jeden bronz (r. 2011), určitě chce víc. Velkou soupeřkou jí bude ale famózně jezdící Marianne Vos, která v posledních dvou závodech nechala vždy své soupeřky za svými zády.

Nikola Nosková – vicemistryně republiky je obhájkyní stříbra z loňského roku. I letos dokázala Nikola vybojovat výborná umístění, v předposledním díle SP se dokonce mezi elitou probojovala do top ten. Bohužel se v posledních dnech potýkala s nemocí, na druhou stranu bude oproti soupeřkám odpočatá. Trať jí bude vyhovovat a společně s trenérem Milanem Hollósim a týmovou kolegyní Pavlou Havlíkovou bude 100% připravená i po taktické stránce.

Jana Czeczinkarová – držitelka dvou evropských bronzů může překvapit. Má za sebou dva tréninkové kempy, je připravena poprat se o co nejlepší umístění.

 

Katka Nash je velkým želízkem v ohni na zisk medaile.

 

Zajímavosti z tratě

Okruh měří 3 200 m a v této chvíli jej pokrývá slušná vrstva sněhu. Podle domácí jedničky, osminásobné mistryně Lucemburska Christine Majerus, lze okruh rozdělit na tři části. První třetina je většinou po trávě a po rovině, prostřední část je také travnatá, ale už více zvlněná, vice technická s několika odkloněnými svahy. Zásadní bude závěrečná třetina okruhu, kde se nachází dlouhý odkloněný svah, schody, technické sjezdy a výběhy. Aktuálně je to velmi technicky náročná trať, ale podle předpovědi má dojít k oteplení, což může povrch hodně změnit.

 

 

MS 2017 v přímém přenosu na ČT sport

Zápolení na trati můžete sledovat v přímých přenosech České televize. Jako první se postaví na start v sobotu junioři, a to pět minut před 11h. Ženám do 23 let pak patří čas od 12:55, boj elitních žen
a také naší největší medailové naděje, Kateřiny Nash začne v 14:55.

Program detailně:
Sobota: 28.1.-10:55 junioři, 28.1.-12:55 ženy U23, 28.1.-14:55 ženy elite
Neděle: 29.1.-10:55 muži U23, 29.1.-14:55 muži elite

Foto: redakce mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková