Saunový ceremoniál – vše je jednou poprvé

Může vám být v sauně chladno? Vyzkoušeno na vlastní kůži a to doslova! Budete překvapená, jakou sílu mají saunové ceremoniály.

Obliba pravidelného saunování rok od roku narůstá a s tím vzniká, vedle privátních saun i řada nových saunových světů, větších welness center, která nabízejí různé druhy saun i doprovodných akcí. Mezi takové, co posunou váš zážitek ze saunování o úroveň výš, jsou saunové ceremoniály.
mm

Vše je jednou poprvé aneb saunový ceremoniál na vlastní kůži.

Do sauny chodím dlouho, ráda a docela pravidelně. Dřív jsem navštěvovala privátní sauny, buď s několika blízkými přáteli nebo pouze ve dvou, Časem si mě získaly saunové světy, pro jejich pestrou nabídku saun i ochlazovacích míst, flexibilitu, kdy mi odpadla nutnost se dlouho dopředu objednávat, a v neposlední řadě i pro moderně a velmi vkusně řešené interiéry.  Nebudu nalhávat, že za tyto benefity občas přicházíte o ten absolutní relax, pohyb většího množství lidí je prostě trochu znát. Ale i v tomhle směru jsem si našla řešení a ve „své“ sauně po pár týdnech vychytala přeplněné a naopak klidnější hodiny.

 

A přesně v jeden takový poklidný den jsem vplula do známých prostor, abych se dostala z fatální únavy. Někdy to tak je, že sportem získaná kondice sice drží tělo v dobré formě, ale přesto se člověk cítí prachbídně a to vše jen kvůli hlavě a starostem, které vycucnou veškeré síly. Těšila jsem se na stereotyp, kdy nechám myšlenky v horku plynout, ať se ty špatné vypaří a těm zbylým dám pak ještě ledový šok. Už si to mířím s lehce (no spíš krutě) podmračeným výrazem do oblíbené tropické sauny, když mě z mých myšlenek vytrhne příjemný mužský hlas a zve mě, ať si jdu vyzkoušet saunový ceremoniál.

„Ó , to né“, mihne se mi v hlavě myšlenka na horkých 10 minut, co ceremoniál obvykle trvá a jehož obsah jen slabě tuším. Nikdy jsem se ho nezúčastnila, jen  vždy viděla natěšené čekající hloučky těsně před zahájením a poté sytě růžová těla všech zúčastněných, když opouštěly prostory sauny.  Abych byla upřímná, občas byl ze sauny slyšet i smích a na závěr velký potlesk.

Kdo ví, kolik desetin vteřiny trvá impulsivní rozhodnutí, mě stačila chvilička a už jsem se krčím v rohu útulné finské sauny. Je nás prý málo, proto pro každého bude přídavek a také ucítíme intenzivněji mentolovou esenci. Začínám se těšit. A potit. Příjemný hlas mladíka navozuje uvolněnou atmosféru, bez ostychu přiznávám, že mám svou premiéru, stejně jako mladá žena, sedící na vrchní pryčně. Dozvídáme se, co v následujících deseti minutách proběhne, co dělat, když nám bude cokoliv nepříjemného. Takticky jsem zůstala sedět dole, mám odhodlání vydržet až do konce.

 

První na řadu přichází parní náraz. Horké kameny přemění nalitou vodu na páru a v témže okamžiku saunér  zkušenými pohyby ručníkem rozežene horký vzduch po celém prostoru.  Pak se mávnutí  opakuje u každého z nás zvlášť, náraz horkého vzduchu do obličeje a na tělo trvá chviličku.

Následuje další polévání kamenů, tentokrát s příměsí vonné esence a  vtipný  dotaz, jestli si myslíme, že nám může být v sauně chladno. Stékající pot dává jasnou odpověď, ale silná mentolová esence umí kouzlit. Přivírám oči, trochu to štípe, ale na kůži vnímám chladivý efekt, který se násobí, když dostávám ledovou tříšť a třu si paže a nohy.  Následuje ještě jedno ručníkové rodeo a jsme u konce.  Loučím se stejně jako všichni  potleskem a ještě pár minut setrvám v blažené relaxační poloze. Je mi fajn a vím, že jsem se v tomto okamžiku zbavila hromady starostí, a také  se příště připojím k hloučku, co čeká na svůj saunový ceremoniál.

 

 

 

Saunové ceremoniály jsou známé hlavně na severu, ale postupně je nabízí i řada dobrých saunových center v Čechách, kde působí saunoví mistři. Cílem je zprostředkovat návštěvníkům zážitek, ať už relaxační, ozdravný nebo tematický s divadelní a hudební kulisou.  Každé saunové centrum má svůj unikátní  koncept ceremoniálů v závislosti na osobnosti saunéra. Určitě stojí za to vyzkoušet více typů, každému může vyhovovat něco jiného.

Autor: Kája P.
ve spolupráci s  Saunia.cz 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková