Jak to bylo s Valentýnem? Překvapte svou drahou polovičku.

Valentýn se blíží, vyzkoušejte některý z našich neobvyklých tipů.

Legend k tomuto svátku je několik a jsou spjaty s knězem Valentýnem. Ta první popisuje jeho  léčitelské schopnosti, díky kterým dokázal vrátit zrak zamilované slepé dívce.

Druhá legenda je zas spojena s římským vládcem Claudiem II, který  zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje.  Kněz Valentýn  vládci vzdoroval a za jeho  zády oddával zamilované páry, kterým bylo bráněno ve sňatku. Když se jeho tajné praktiky provalily, byl zatčen a popraven. Jeho poprava měla proběhnout 14. února a na Valentýnovu počest připadá právě na tento den svátek zamilovaných.

Oslavy zamilovaných se však připomínají již z doby dávno přes sv. Valentýnem, do období starověkého Říma, k svátku sv. Lupercalia.

Obnova svátku zamilovaných proběhla až na začátku 20. století v USA a vztahuje se k němu také příběh, tentokrát už s menší dávkou romantiky. Jistý výrobce vánoční přáníček se dostal do finančních potíží a začal proto hledat nový produkt, kterým by oslovil potenciální zákazníky. K tomu mu dopomohl nápad obnovit svátek svatého Valentýna.

Přestože se svátek stal komerční záležitostí a profitují z něj zejména obchodníci, nemusí jeho oslava příliš zatížit váš domácí rozpočet. Máme pro vás několik tipů, jak překvapit svého partnera.

Valentýnská snídaně

Láska prochází žaludkem, to ví přeci každý. Podívejte se na několik nápadů, ve valentýnském duchu. Ne všechny tipy jsou ze zdravé kuchyně, ale proč na Valentýna trochu nehřešit. Stačí po takové snídani vyrazit za sportem.

 

 

Valentýnský víkend

Vyjádřit svou zamilovanost nemusíte jen na povel, čtrnáctý únorový den. Ale plánovat v předstihu společně jarní víkend ve dvou vám  zimní valentýnský večer zpříjemní.  A aby to byl zážitek nezapomenutelný, zkuste svého partnera přemluvit k rezervaci tandemu. Možná to trochu prověří váš vztah, ale určitě bude na co vzpomínat.

 

 

Valentýnské pokoukání

Pokud uprostřed pracovního shonu upřednostníte i na Valentýna poklidný večer ve dvou a doma, máme pro vás tip. Těžko vás v tento romantický večer naplní Ordinace v růžové zahradě nebo něco z produkce Quentina Tarantina. Zkuste film z cyklistického prostředí „ Vítězové“, obsazený hereckou hvězdou Kevinem Costnerem. Film vystihuje atmosféru z velmi populárních třídenních cyklistických závodů napříč pohořím Colorado – Rockies, nechybí jak sportovní výkon, krásné přírodní scenérie, tak i lidský příběh. Pro každého něco, co říkáte?

 

Valentýnský cyklodárek

A ještě jedna inspirace, dárek, který snoubí praktičnost i lásku zároveň.  Když Valentýnské srdce, co třeba světlo od KNOGu? Takhle roztomilá přední blikačka Blinder vyjadřuje vztah k partnerovi i ke kolu, samozřejmě 😉 a bude určitě milým překvapením. Jestli se vám líbí, jednejte ale podle guru teleshoppingu, Horsta Fuchse, objednávejte hned. Valentýn už klepe na dveře!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková