Jak odolat viróze a kdy se vrátit zpátky do hry?

Jak zahnat začínající nemoc? Na kolik dní musíme po nemoci na sport zapomenout? Ověřené tipy fungují, když znáš svoje tělo.

Znát sám sebe je důležité nejen pro trénink, ale i v případě, že se o vás pokouší nemoc. Tělo totiž v předstihu, i když ne příliš velkém, vysílá signály, že se „něco“ děje. Rozpoznání příznaků blížící se nemoci a jejich rychlé podchycení vás může zachránit před promaroděným týdnem, který nakonec stejně strávíte v posteli.

Je tu ale drobná komplikace, u každého se začátek nemoci projevuje jinak, ať už jde o celkovou podrážděnost, nezvyklé pocení, zrudnutí v obličeji, špatném spánku. Pokud to myslíte s pravidelným sportováním vážně, není od věci si psát tréninkový deník a zaznamenávat kromě kilometrů v sedle právě tu kvalitu spánku a třeba i mimořádné psychické vytížení. Velmi důležitou vypovídající hodnotu má pravidelné měření ranní tepové frekvence. To jsou ty signály, které volají na poplach, že je nutné okamžitě zareagovat.
Víte, co může zabránit v propuknutí virózy a nebo napomoci k  jejímu zrychlenému a hladšímu průběhu?

 

 

Dodržuj klidový režim

Každá námaha znamená stres a zatěžovat tělo v době, kdy bojuje s infekcí, znamená tříštění sil. Stres je i chlad, který vás i v kanceláři může ofouknout. Stres je i to, že určitě nebudete pít tolik, kolik byste měli. Stres je i cesta do práce, řešení náročných úkolů v zaměstnání. Zkrátka a dobře, ideální je zůstat doma a v posteli.

I při prvních příznacích pamatujte na prověřené pravidlo: buď se léčíte nebo trénujete. Dělat obojí tak trochu nemá cenu, nezabere ani jedno. Je pravda, že po sportu naše tělo zaplaví dávka endorfinu a na krátký čas se cítíme dobře. V době, kdy se tělo koncentruje na boj s bacily, jakýkoliv trénink chce jen přežít, nikoliv ho přijmout jako podnět k zlepšení. Kdo razí cestu, že nemoc na tréninku vypotí, s největší pravděpodobností skončí na týden v posteli a navíc si hlubokým dýcháním roznese infekci do vzdálenějších partií dýchacích cest.

Pít, pít a pít!

Tekutina léčí. V tomto případě je ideální horký a sladký čaj. Ještě, než k nám pronikla vlna rozdělení potravin na hřejivé a chladivé, kam patří i citrusy, doporučoval se čaj s velkou lžící medu a vymačkanou půlkou citronu. Ten teď nahrazujeme domácím zázvorovým, který má antibakteriální a zahřívací schopnosti. Teplá a sladká tekutina podporuje tvorbu hlenu, tedy v případě suchého dráždivého kašle ulevuje a mění ho na přijatelnější odkašlávání, zrychluje odplavení škodlivin z těla.
Proč už pouhý dostatek tekutin přináší pocitově úlevu? Vodu z těla ztrácíme pocením, zrychleným dýcháním, ale také kvůli větší produkci hlenu. Dehydratace oslabuje i zdravého sportovce, v nemoci to pocítíte dvojnásob. S tím úzce souvisí i pití alkoholických nápojů, které jsou při nemoci zcela nevhodné.

 

 

Znásob příjem vitaminu C

Doporučená denní dávka vitaminu C je pro dospělého člověka stanovena na 60 mg. Díky vlastnosti „céčka“ působit jako antioxidant, kdy pohlcuje volné radikály v těle, jeho schopnosti podporovat vstřebávání železa, stimulovat tvorbu bílých krvinek si sportovci denní dávku běžně navyšují na 500 mg. To pouze jako prevenci.

Při zachycení prvních příznaků může stav zvrátit požití mnohonásobně vyšší dávky vitaminu C, 3 – 4 g na den. Je velká šance, že se podaří onemocnění buď zcela zažehnat anebo alespoň výrazně zmírnit průběh nemoci. Koho tohle číslo děsí, nemusí se obávat, C vitaminem se v podstatě nedá předávkovat, ten nespotřebovaný se snadno vylučuje močí.

Problém je, že tohle funguje opravdu na úplném začátku nemoci, kdy mluvíme o hodinách. Proto je dobré mít C vitamin po ruce a nasadit ho okamžitě!
m

“Pokud si pro úlevu vezmete některý z dostupných medikamentů, ať už na bolest hlavy (Panadol) nebo tolik oblíbený růžový všelék (Ibalgin), pamatujte, že vám jen pocitově uleví, nikoliv vyléčí. Teplota a další příznaky jsou indikátory, v jaké fázi nemoci jste, proto tu hrozí nebezpečí, že naskočíte do běžného režimu dřív, než je tělo uzdravené a nemoc se vrátí”

       

Vydrž bez sportu

I třídenní viróza vyžaduje následné dny odpočinku. Ideální je pravidlo „kolik dní příznaků, tolik dní volna“.  Spěchat honem na kolo nebo lyže se nevyplatí, i když se cítíte dobře, imunita je přeci jen oslabená. A k čemu den sportování, když se nemoc vrátí. Pokud už to bez pohybu nemůžete vydržet, zvolte klidnější aktivitu, půl hodinku v posilovně nebo protočte krátce nohy na válcích.

Pro ty, co skutečně trénují je důležitý tzv. přechodové období, v rozsahu 5-7 dní. Nemá smysl navázat tam, kde vaší tréninkovou přípravu nemoc přerušila.

 

 

Autor: Kája P.
zdroj: kpo

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková