Specialized HELLGA Comp. O cestě k dívčím srdcím.

Myslíte, že pro vás fatbike není vhodným kolem? Dvě dámy v akci hledaly odpověď.

Před dvěma lety byly fatbiky jedním z nejsledovanějších modelů kol. Objevily se v nabídce renomovaných i těch méně známých značek. Zimní střediska rozšířily půjčovny lyží i o kola na širokých ráfcích a tlustých pneumatikách.  V tuhle chvíli si sice více pozornosti užívají e-biky, ale kola s macatými plášti už si své příznivce našly. Už neplatí, že fatbike je jen na sníh nebo písek, díky jeho specifickým plášťům si s ním lze užívat zábavu celoročně.

Ani naší pozornosti tihle tlouštíci nemohly uniknout. Před rokem jsme vám představily několik fatbiků, nechyběla ani HELLGA Comp, která si pro letošní sezónu zachovala své loňské parametry. Hliníkový rám s dámskou geometrií pro snazší nasedání, karbonovou vidlici, osazení dvojpřevodníkem z dílny SRAMu, a samozřejmě specifické pláště o šíři 4,6″.

Protože nejvíc je prožitá a sdílená zkušenost, dostaly prostor pro test naše dvě čtenářky. Jak si to užily? Podívejte se.

 

 Madla v akci

 

 

m
Moničina seznamka


Když jsem dostala možnost testovat fatbike Speciallized Hellga Comp, zaradovala jsem se jak malé dítě. Nikdy jsem na takovém biku nejezdila, tohle měla být moje první zkušenost.

 

 

Hned při předání mi Hellga padla do oka, ačkoliv působí opravdu velkým dojmem a to zejména díky tlustým plášťům 26 x 4,6, lehkost biku mi doslova vyrazila dech. Při prvním, trochu nejistém nasednutí, mi bylo jasné jedno, čeká mě mnoho dosud nepoznaných zážitků….

Pro první jízdu jsem si vybrala lokalitu Krčského lesa, najížděla jsem traily zasypané listím, s malým popraškem sněhu, zkusila si prudší výjezdy v klouzavém listí. V terénu, kde se klasický bike obvykle boří, to Hellga zvládala, já tak objevila a vyjela nová místa v trailech. Brzdy jsou k tomuto biku dostačující, neměla jsem žádný problém ani při ostřejších delších sjezdech. Došlo mezi námi k postupnému sblížení a důvěře, Hellga mě dostala! Záhy jsem zjistila, že s touto černou kráskou zažiju mnoho zábavy. Na další dny předpovědi slibovaly vytrvalé sněžení a moje natěšení nabíralo na obrátkách, co fatbike ve sněhu ukáže.

Druhý den, řádně vyzbrojena do mrazu, bylo totiž minus 10, vyrazila jsem zasněženou krajinou k letišti Točná a přilehlým polím kolem Dolních Břežan. Nehonila jsem se za najetými kilometry, ale užívala si jízdu krokem v hlubokém sněhu, při sjezdech po poli kontrolovaně i nekontrolovaně smykovala zadním kolem. Fatbike díky tlustým podhuštěným plášťům ( kolem 1 atm) výborně držel.

Postupně jsem jezdila jen volným terénem, to byl přesně ten bonus navíc, co fatbike v tu chvíli nabízel. Svobodu, volnou cestu terénem. Traily se tlustými plášti vyjížděly samy, i větší nerovnosti a díry v terénu, které byly schované pod sněhem Hellga zvládla bez problémů, přední kolo nemělo šanci se zapíchnout.

Úplně nejvíc jsem si s Hellgou užila jízdu po zasněžených loukách, jízda byla fyzicky dost náročná.  Fatbike si pomalu, ale hladce razil cestu k cíli. Adrenalin mě hnal stále dál a dál. Posunula jsem si limity průjezdnosti terénem, až na hranici vlastních sil a technických dovedností.

 

 

Na focení byl čas jen první den, pak už to byla jízda za zážitky ve dvou. Já a ONA.

 

Každý si na otázku užitku fatbiku musí odpovědět sám.  Je určen zejména do hor? Já s Hellgou zažila dny plné zábavy, adrenalinu, ale v podstatě v příměstské lokalitě. Ponořila se do hloubi lesa, užívala si ticho rušené pouze křupáním sněhu a mým funěním při výšlapu do kopců. Mohla jsem opustit vyjeté cesty a směr si určit sama. Byl to balzám na duši i na tělo. Takové zpestření jízdy na biku stojí za to!

Bike je velmi šmrncovní svou černou barvou, tlustými plášti. Moc by mu slušelo jméno Mamba – smrtelný zážitek do sněhu! První jméno, které mě napadlo, když jsme se setkaly…

m
Autor: Madla Fantová, Monika Kyselová a redakce DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková