Druhý závod Women´s WorldTour kořistí úřadující mistryně světa, Amalie Dideriksen.

Sobotní den patřil v nizozemském Hoogenveendu ženám, kde pokračovala Women´s WorldTour. Závodnice trať proletěly průměrem lehce pod čtyřicet kilometrů v hodině, a to přitom musely zdolat porci bezmála stošedesáti kilometrů! Ve finiši měla nejvíce sil úřadující mistryně světa, mladičká Dánka Amalie Dideriksen.

Holandská jarní klasika Ronde Van Drenthe bývá často provázena nepřízní počasí, ale letos bylo nebe k cyklistkám milosrdné. Déšť ani silný vítr je na trati netrápil, nicméně délka závodu 152 km, k tomu sedm dlážděných sektorů a tři výjezdy, z toho poslední dva těsně za sebou, na obávaný VAMberg jsou zárukou, že se nebude jednat o pohodovou sobotní projížďku. Navíc jsou ve hře body do WorldTour a to již samo o sobě stačí, aby si peklo se závodu udělaly jezdkyně samy.

 

Po první zahřívací hodině, kdy se celkem nic vážného nedělo, začaly s nájezdem do dlážděných sektorů prakticky neustálé ataky, na které musely týmy favoritek reagovat.  Čelo závodu se však drželo pohromadě a bylo jasné, že o adeptkách na vítězství se bude rozhodovat až ke konci závodu, kdy se pelotonu do cesty postaví dvojitý výjezd na pověstný vrch VAMberg.  A přesně to se stalo, hned při prvním zdolávání prudkého stoupání tvrdě zaútočila domácí favoritka Elen Van Dijk. Postupně si získala až 30s náskoku, ale vzadu se k pronásledování seřadil asi nejsilnější team současného ženského pelotonu Boels – Dolmans. Dokonale využil své početní převahy, když v 15 členné skupině bylo hned 5 pronásledovatelek této formace, a tak zhruba 20 km před cílem Elen dostihly. „ Elen je silná závodnice. Byl to nebezpečný tah a stálo nás hodně sil, abychom se dostaly zpět.“, řekla později v cíli vítězná Dideriksen.

Ihned po dojetí Van Dijk začaly útoky závodnic z dalších týmu, které chtěly využít předpokládané únavy sestavy Boels – Dolmans. Jeho závodnice však těmto atakům odolávaly tak dlouho, až se oddělila čtveřice – každá ale z jiného týmu,  Amalie Dideriksen (Boels – Dolmans), Longo Borghini (Viggle High5), Lucinda Brandt (Sunweb Women) a Elena Cecchini (Canyon Sram). Tato čtveřice si vzornou spoluprací udržovala náskok 10-15s před pronásledovatelkami až do posledního kilometru, kde začala finální taktická bitva.

„Věřila jsem, že je všechny porazím, i když tam byly rychlé závodnice a po 150 km nikdy nevíte, jak to dopadne. Je to pro mě další velká výhra. Jsem šťastná za tu šanci, kterou jsem dostala a tým, který pro mě dnes tvrdě pracoval.“,  řekla v cíli usměvavá Dánka, která v květnu oslaví teprve jedenadvacáté narozeniny.

Vedoucí závodnice WorldTour Longo Borghini skončila čtvrtá a dál pojede v purpurovém dresu lídra WWT. Amalie Dideriksen se svým vítězstvím dostala do čela klasifikace jezdkyň do 23let.

UCI Women´s WorldTour pokračuje již příští týden, 19.3. v Itálii, závodem Trofeo Alfredo Binda.

 

 

Zdroj:UCI

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková