Women´s WorldTour #3. Italské Trofeo Alfredo Binda se poprvé rozhodovalo v hromadném spurtu.

Výrazná podpora, kterou dostala ženská silniční cyklistika od UCI, nese své ovoce. Závody WorldTour nabízejí atraktivní podívanou a zkušeným matadorkám šlapou na paty mladé a dosud ne příliš známé závodnice. Italské Trofeo Alfredo Binda se poprvé ve své historii dočkalo sprintu početné skupiny, na pódiu se vedle vítězné Coryn Rivery postavila závodnice z Kuby, čtyřiadvacetiletá Arlenis Sierra.

Coryn Rivera zvítězila poprvé v kariéře v seriálu Women´s WordTour, v závodě Trofeo Alfredo Binda. 24 letá Američanka ovládla závěrečný spurt pětadvacetičlenné skupiny, v němž porazila Kubánku Arlenis Sierru a dánskou závodnici Ceccile Ludvig.

Výrazná podpora, kterou dostala ženská silniční cyklistika od UCI nese své ovoce. Závody WorldTour, v nichž se prezentují profesionální teamy, nabízejí atraktivní podívanou a je dobře, že zkušeným matadorkám šlapou na paty mladé a dosud ne příliš známé závodnice.  Poprvé, ve více než desetileté historii tohoto 134km dlouhého závodu, přijela do cíle větší skupina než 10 jezdkyň a ve spurtu se prosadila na úkor favoritek dosud málo známá jména.

Po startu a prvních zahřívacích kilometrech se začalo, jak je v dámském pelotonu zvykem, aktivně závodit. Jednotlivé závodnice i menší skupinky se pokoušely o úniky, žádný z nich však nevydržel příliš dlouho. Přestože se silné teamy staraly o vysoké tempo, opakované ataky neustávaly, aktivních závodnic se nacházelo stále dost.

 

Jako většina závodů má i Trofeo Alfredo Binda úsek, kde se většinou rozhoduje o tom, kdo přijede do závěru s šancí na úspěch. V tomto závodě jsou to čtyři výjezdy, krátké, ale strmé Casalzuigno a následně delší Ornio, situované mezi 65 a 120km. Každý přejezd těchto kopců ředil startovní pole. Štěstí zkoušely méně známé závodnice i hvězdy jako Elen Amialisusik, Tiffany Cromwel nebo Marianne Vos. Když v posledním výjezdu zaútočila vedoucí závodnice WWT, Longo Borghini, následovaná Katarzynou Newiadomou, společně dojely v té chvíli uniklou Katrin Garfoot a horizont přejely se znatelným náskokem, zdálo se, že závod je rozhodnut a o vítězství se popere některá z této silné trojice. Zbývalo pouhých 7km převážně z kopce, ale v technickém sjezdu do cílového města Cittiglio ukázaly své sjezdařské dovednosti další závodnice a do finiše se tak hnala poměrně početná skupina. Z ní 300m před cílem vystřelily tři závodnice, které si rozdělily pódiová umístění.

„Nedokázala bych to bez svých kolegyň. Věřily mi a tak jsem si věřila také. Tým tvrdě pracoval, aby mne dostal do pozice“, řekla v cíli vítězná Rivera, které pomohla nejvíce Elen Van Dijk. „Její síla  je neuvěřitelná. Kdyby mne nedostala zpět do skupiny, bylo by to pro mne dnes velmi těžké“, ocenila vítězka svou kolegyni z teamu Sunweb, který letos jezdí na kolech LIV.

Dres vedoucí závodnice seriálu drží i nadále, tentokrát devátá, Italka  Longo Borghini

UCI Women´s WorldTour pokračuje již za týden, 26.3. známou klasikou Gent – Wevelgem.

 

 

zdroj: UCI.ch

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková