Women´s WorldTour #4. V hektickém finiši se prosadila Finka Lotta Lepisto.

Další atraktivní podívaná v podání elitních žen silniční světové cyklistiky, tentokrát ostrý hromadný spurt v rámci WWT, v závodě Gent-Wevelgem.

Finka Lotta Lepisto z teamu Cervelo – Bigla si dosprintovala v neděli pro vítězství ve čtvrtém kole UCI Womens WorldTour. Ve sprintu téměř třicetičlenné vedoucí skupiny porazila Jolien D´hoore (Wiggle High5) a vítězku předchozího dílu Coryn Riveru (Team Sunweb).

 

„Tento závod byl můj cíl, soustředila jsem na to, abych ho vyhrála, sedí mi to tu“, řekla v cíli pro UCI Tv vítězka. „Minulý rok jsem byla vítězství blízko, ale udělala jsem chybu. Řekla jsem si, že se to nesmí stát znova, a tak jsem dnes udělala vše, abych byla vepředu. Flandry jsou Flandry a může se tady stát cokoli., ale tohle byl můj cíl. Dohodli jsme v teamu, na co se zaměříme a já toho dosáhla. Jsem opravdu spokojená“, vysekla spokojená Finka poklonu směrem k perfektní práci svých týmových kolegyň.

 

Tato jednodenní belgická klasika, jejíž 146 km dlouhá trať má velkou část společnou s mužským závodem, který se jede současně. V prvních padesáti kilometrech se v lehce zvlněném profilu nic zásadního nedělo, peloton jako by uspalo krásné slunečné počasí.

Ale vše se rázem změnilo při nájezdu do kopcovité střední části, kdy se tempo výrazně zrychlilo a postupně se oddělila více než 40členná čelní skupina. V poslední čtvrtině závodu se pokoušely o únik snad všechna velká jména. Neuspěly Floortjej Mackaij (Team Sunweb), Anna van der Breggen (Boels Dolmans), Giorgia Bronzini (Wiggle High5) ani další závodnice. Když peloton dojel 2 km před cílem i Olgu Zabelinskou (BePink), která statečně bojovala osamocená před pelotonem, bylo jasné, že se rozhodne ve sprintu.

„ Měly jsme v přední skupině 5 holek, které udělaly úžasnou práci. Finiš byl hektický. Byl tam protivítr, tak jsem čekala, čekala a čekala. V posledních 100 m jsem do toho dala úplně všechno“, řekla v cíli Lotta Lepisto, která pro team Cervelo – Bigla získala historicky první vítězství v závodech UCI Women´s WorldTour.

 

Závod dokončilo 102 ze 148 startujících. Vítězka dosáhla průměrné rychlosti 37,45km/h.

UCI Women´s WorldTour pokračuje příští týden závodem Tour of Flanders.

 

 

Výsledky:

  1. Lotta Lepistö (Fin) Cervelo Bigla Pro Cycling Team 3:53:54
  2. Jolien D’Hoore (Bel) Wiggle High5
  3. Coryn Rivera (USA) Team Sunweb Women

Celkové výsledky zde.

zdroj: UCI.ch
Foto: VeloNews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková