ČP horských kol: Karla Štěpánová vydřela v Praze své první vítězství.

Do písmene aprílové počasí provázelo druhý díl Českého poháru horských kol, který tentokrát zavítal do pražských Řep. Z vítězství se radovala Karla Štěpánová, v těsném závěsu dojela Slovenka Keseg-Števková, stejně jako v Kutné Hoře druhá. Bronz pak potěšil Jitku Škarnitzlovou, která měla o víkendu hodně napilno a v nohách řádnou porci závodních kilometrů.

Rozmary dubnového počasí, kdy z podmračené oblohy vysvitly sluneční paprsky a vzápětí se z nebe spustily kroupy, prověřily morálku všech bikerů. A jejich fyzickou i technickou připravenost pak náročná závodní trať. Okruh, který měl necelé 4 km, byl obtížný pro neustálé změny rytmu, okořeněn mnoha přírodními i uměle vytvořenými sekcemi.

Na startu se od časného rána vystřídaly žákovské kategorie s mládežnickými, byly vidět parádní souboje, obrovské nasazení, radostná vítězná gesta, ale také slzy a zklamání. Prostě vše, co k sportovnímu zápolení patří.

Aleksandra Podgórska překvapivá vítězka prvního závodu
Aleksandra Podgórska, překvapivá vítězka prvního závodu ČP v Kutné Hoře

Pozornost přítomných i naše se soustředila k závodu elitních žen a slečen do 23 let. Startovní pole čítalo 29 závodnic, opět se to hemžilo i zahraničními bikerkami, dorazila také překvapivá vítězka z Kutné Hory, Polka Aleksandra Podgorska. Z domácí špičky nechyběl nikdo, kromě Jany Czeczinkarové, kterou čeká ještě dlouhá rekonvalescence a vše sledovala v roli diváka. Otazník visel nad účastí nejlepší české závodnice z prvního pohárového závodu, Karly Štěpánové (N1 Team), kterou v týdnu trápil zahnisaný prst na ruce, kvůli kterému musela vyhledat nemocniční ošetření, navíc den před závodem se přidaly žaludeční problémy. Nicméně se na start postavila a čišela z ní pohoda. Stejně optimisticky byla naladěná i Jitka Škarnitzlová (ČS Accolade), která o den dřív už splnila jeden ze svých víkendových úkolů, když ovládla úvodní závod seriálu KPŽ. Na dotaz, zda se necítí po náročném a deštivém maratonu unavená diplomaticky odpověděla: „Jela jsem tak, abych vyhrála, abych se neunavila a abych neumrzla“.

náhled

Přesně v 13:30 hod odstartoval závod na 6 kol a na čele se usadila Barbora Průdková (Superior MTB), která si chtěla po nevydařeném kutnohorském klání spravit chuť. Diktovala ostré tempo a záhy si vybudovala před zbytkem pole menší náskok. Ten udržela i přes malé zaváhání v jedné technické sekci a cílem prvního okruhu projížděla osamocená. Za ní se pak s odstupem držela skupinka papírových favoritek, kde ale chyběla česká šampionka Štěpánová, té patřila pozice až za první desítkou. „Nenacvakla jsem pedál, a navíc mi přišlo tempo Báry příliš rychlý. Potřebovala jsem si jet to svoje. Není důležitý, kdo projede nejlíp první kolo, ale kdo přijede první na cílovou pásku závodu“, komentovala svůj hodně pomalý začátek Karla.

Její prognóza platila dvojnásobně, tak jak rychle Bára Průdková vyrazila vpřed, stejně tak se začala postupně propadat a v jejím výrazu bylo vidět, že se i dnes v závodě bude trápit a zůstane za výsledkovým očekáváním.

Už v druhém kole čelo opanovala výborně jedoucí Slovenka Keseg Štefková (Outsiterz), která patří mezi zkušené a takticky vyzrálé závodnice. Na druhém místě se usadila polská závodnice Magdalena Sadlecká, k překvapení mnohých diváků se během půlky okruhu protlačila na třetí místo výborně jedoucí Karla Štěpánová, v jejím závěsu bojovala Jitka Škarnitzlová. Pátá pozice patřila mladičké Adéle Šafářové (Nutrend Specialized), která je prvním rokem v kategorii U23.

janka
Slovenská mistryně Janka Keseg Števková

Následující okruh napověděl, mezi kým se bude dnes rozhodovat: duo Štěpánová – Keseg Števková spolu jelo v kontaktu až do samotného závěru. Rozhodně nešlo o domluvenou spolupráci, naopak v pátém s šesti kol si získala mírný náskok na táhlé a hodně větrné rovině náskok česká šampionka, ale brzy o něj v lesním technickém úseku přišla. „Dojela jsem tam nějaké mladé holky, chvíli trvalo, než jsem je mohla skočit, Janka mě tak snadno docvakla“, popsala dramatický souboj až do posledních stovek metrů závodu. Tam měla Karla více sil a s rukama nad hlavou a osmivteřinovým náskokem projela šťastná cílem. Za slovenskou závodnicí s odstupem víc jak půldruhé minuty projela jako třetí Jitka Škarnitzlová. Na vítězku z prvního pohárového závodu, Polku Podgorskou zbyla tentokrát bramborová medaile.

Karla Štěpánová přijela vyčerpaná a potřebovala tentokrát na zotavení trochu delší chvíli, ale pak se už s úsměvem podělila o své pocity. „Tady na trati mi vyhovuje část v lese, kde je to nahoru, dolu, musí se hodně nastupovat ze sedla, věděla jsem, že tam na ostatní získávám. Tam jsem si vybudovala i svůj náskok a jela pak svoje i když jak mě zbrzdily ty mladší holky a Janka mě díky tomu dojela, to byl okamžik docela na morál. Janka jela dnes skvěle, zlobila celý závod, nemohla jsem si ani na chvíli odpočinout. Jsem ale za takové souboje ráda, kdy si člověk musí sáhnout na dno a má toho v cíli plný zuby, jako já dneska“, řekla v cíli spokojená vítězka.

vítězka
Vítězný průjezd cílem v podání Karly Štěpánové

Druhý pohárový závod a druhé stříbro si připsala slovenská sympatická závodnice, Janka Keseg Števková. „Jelo se mi dnes dobře, trošku se mi tam sice přimíchaly juniorky, Karla mi tam trochu poodjela, no a zase jsem měla ke konci prázdné nohy, takže s druhým místem spokojenost. Rozhodující okamžik nastal v jedné kořenové pasáži, kde jsem udělala drobnou chybu, Karla jí projela čistě a tam se definitivně rozhodlo“.

Třetí Jitka Škarnitzlová byla hodně spokojená: „Po včerejším závodě jsem měla taktiku nepřepálit začátek, nehnat se zbytečně vepředu. To se mi povedlo, držela jsem slušnou pozici, pak holky zrychlovaly a já si držela stabilní tempo. Včerejší závod nebyl úplně lehký, trochu jsem to v nohách cítila, ale nemyslím si, že by to nějak zásadně ovlivnilo celkový výsledek. Holky vepředu jely rychle, já věděla, že mám za zády Adélu Šafářovou a Polku Sadleckou, víc jsem nestačila sledovat. Důležité pro mě bylo nezvolnit, což se povedlo, tak jsem spokojená“, zhodnotila svůj úspěšný závodní víkend Jitka.

jitka
Jitka Škarnitzlová a její ukázkový přeskok jedné z překážek

Velká spokojenost vyzařovala i z vítězky kategorie do 23 let, Adély Šafářové, která dosáhla na celkově páté místo v absolutním pořadí. „Jelo se mi hodně dobře, jen mi asi 300 m před cílem došly síly a předjela mě ta Polka. I tak jsem ale moc spokojená, nečekala bych, že budu jezdit mezi dospělýma takhle vepředu, hned od začátku sezóny“, řekla všestranná cyklistka z týmu Nutrend Specialized. 

 

adéla
Adéla Šafářová se vydala ze všech sil a dojela si pro parádní výsledek

Výsledky absolutně:

1. Karla Štěpánová (CZE) N1 Team
2. Janka Keseg Števková (SVK) Qutsierz
3. Jitka Škarnitzlová (CZE) ČS Accolade  
4. Aleksandra Podgorska (POL) SGR Specialized
5. Adéla Šafářová (CZE) Nutrend Specialized      

 

1:14:44
1:14:53
1:16:33
1:16:56
1:17:14

Foto: Michal Červený, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková