Nikola Nosková přestupuje do WorldTour týmu!

Skvělá zpráva pro českou ženskou cyklistiku, talentovaná Nikola Nosková získala prestižní místo v italském týmu WorldTour BePink Cogeas. První závod v novém celku má v programu už tento víkend v italském Breganze.

Nikola Nosková odchází do nejvyšší ligy ženské silniční cyklistiky. Tým BePink Cogeas patří k nejlepším světovým celkům a objíždí největší závody, včetně všech akcí seriálu WorldTour. V pátek 21. dubna se seznámila s vedením týmu a stala se oficiálně členkou závodního kádru, který čítá osmnáct jmen. Nosková uzavřela smlouvu na dva roky, během kterých dostane příležitost na velkých světových závodech.

Místo v týmu BePink Cogeas Nikole Noskové vyjednal Rasti Zoller, který působí v samotném vedení týmu a který spolupracuje i s Českým svazem cyklistiky na rozvoji domácí ženské cyklistiky. S přestupem do nejvyšších sfér ženské cyklistiky souhlasil i trenér národního týmu Tomáš Konečný.

,,Získat místo ve WorldTour není snadné. Týmů je málo, na každou pozici se tlačí osm závodnic, ale já jsem Nikolu sledoval už od juniorských let. Měla skvělé výsledky v cyklokrosu ve světové konkurenci. Vím, že má velký potenciál, zejména pro severské klasiky. Ale žádné konkrétní cíle zatím nemáme, je stále velmi mladá.”, dodal k přestupu Zoller.

Na začátku angažmá však bude mít prioritu vzdělání, tedy úspěšné složení maturitní zkoušky. ,,Nejdříve musí dodělat maturitu, aby měla úplný klid na trénink a závody. 4. května má písemnou část maturity, to je teď hlavní. Ale jinak je normální členkou týmu a měla by už letos jet velké závody. Podle výkonů a výsledků, ale je i možný start na Giru a důležitými závody jsou samozřejmě Mistrovství Evropy a světa.”

 

Jméno naší mladé naděje není mezi manažery velkých týmů neznámé: ,,Zájem mělo více týmů. Nikola už udělala velké výsledky a přitom je velmi mladá.”

Nosková má za sebou kompletní cyklokrosovou sezónu a zatím trénuje teprve šest týdnů, i proto zatím ani sama Nikola neočekává velké výsledky. Měla by dostat příležitost se ukázat i ve svém oblíbeném cyklokrosu.

Přestup Nikoly Noskové do velkého týmu by mohl podpořit i další nadějné české cyklistky v kariéře na silnici. Tým BePink Cogeas se s Českým svazem cyklistiky dohodl na spolupráci i případném angažmá či stáži dalších závodnic.

V týmu už působí i slovenská závodnice Tereza Medveďová, která je pouze o rok starší, ale v Itálii působí už třetím rokem a měla by své vrstevnici pomoci v začátcích. Tým sídlí v Bergamu a zde závodnice společně bydlí a trénují.

Nikola Nosková bude v týmu debutovat v sobotu na závodě Giro dei Cinque Comuni v Breganze, ale už v úterý 25. dubna má v programu prestižní italský závod GP della Liberazione.

 

zdroj: ČSC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková