O víkendu startuje ČP horských kol v cross country. Jak je připravená česká mistryně Karla Štěpánová?

Pozvánka na první díl ČP horských kol a blesková předzávodní zpověď české mistryně republiky, Karly Štěpánové…

Už tento víkend zahajuje svou dvacátou sedmou sezónu  Český pohár  v cross country. Bikeři od nejmenší až po elitní kategorii se na svůj první závod sejdou v Kutné Hoře, která patří mezi tradiční pohárové zastávky.

Sváteční sobota 15. dubna je vyhrazena pro závody dětí, k vidění budou ale i dospělí, kteří mají na programu atraktivním disciplínu sprint Eliminator. 

V neděli 16. dubna  je pak na programu olympijská disciplína cross country. Díky zapsání závodů ČP do UCI kalendáře a zařazení v kategorii C1, mají závodníci zaručený vysoký bodový zisk i zajímavé finanční ohodnocení (vítězové  mužské i ženské kategorie si odnesou shodně 13 000,- Kč). I proto se na startu objeví  několik jezdců ze zahraničních týmů. Na závodníky čeká okruh dlouhý 3,8 km, situovaný do městského lesoparku poblíž  areálu zimního a plaveckého stadionu. 

Na startu se objeví, kromě zraněné Jany Czeczinkarové(Sram Mitas Trek)  a v zámoří po náročné sezóně ještě odpočívající Kateřiny Nash (Luna Pro), kompletní česká špička. Diváci se tak mohou těšit na napínavé souboje mezi Karlou Štěpánovou (N1 Team), Barborou Průdkovou (Superior MTB) i stálicí české bikové scény, Jitkou Škarnitzlovou (ČS Accolade).

Pár otázek jsme položily úřadující mistryni republiky, Karle Štěpánové, která před týdnem vyhrála Pražský pohár a naznačila vzrůstající formu.

525C7405
Karla změnila těstě před sezónou i svůj bike. letos jí budeme vídat na kolech švýcarské značky BMC

Jak se cítíš před prvním pohárovým závodem a jak moc je pro Tebe důležitý?

Cítím se dobře, i když alergie a astma mě stále trochu trápí. Ještě to nemám na 100% zaléčené. Je to první český pohár, tak určitě důležitý je, ale všechno směřuji až ke Svěťáku v NMNM. Tam to pro mne bude určitě důležitější.

Co napověděl o formě a soupeřkách Pražský pohár, kde jsi vyhrála?

Brala jsem to spíše tréninkově. Nakonec jsme se tam sešly skoro všechny holky, tak byla zábava. Co napověděl o formě, si nejsem úplně jistá. Byl se tam na mě podívat trenér a po závodě mi řekl, že mu to přišlo slaboučký, tak mi napálil na pondělí další intervaly!

Jak se ti líbí trať v Kutné Hoře? 

Trať v Kutné Hoře je sice fyzicky náročná, ale  úplně biková mi nepřijde. Je ale pro všechny stejná.

Poslední otázka, koho tipuješ za favoritky na vítězství?

Myslím si, že do pořadí určitě promluví zahraniční soupeřky. Hezky jezdí Solus-Miskovicz z Polska, Janka Števková bude také určitě dobře připravená. Z našich pak Bára, Jitka, uvidíme. Vyhrát bude chtít každý, včetně mě 😉 

Kdo by chtěl přijet zfandit, zde základní informace k víkendovému programu.

Sobota  15.4.
9:30 – 11:00  dětské závody
12:15 – 17:00 závody sprint Eliminator, všechny kategorie

Neděle 16.4.
9:00  žáci I, žákyně I
9:40  žáci II, žákyně II
10:30  kadeti, experti, masters
12:00  junioři
12:15  vyhlášení ČP MTB XCO – žáci, kadeti, experti, masters
13:30  ženy/U23, juniorky, kadetky
15:30  muži elita /U23
17:30  vyhlášení výsledků závodu XCO

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková