Women´s WorldTour #5 ve znamení dramatického finiše i úžasné divácké kulisy

Minulý víkend se opět utkaly nejlepší silničářky WWT, stejně jako muži měly na programu závod Okolo Flander.

Páté pokračování elitního dámského silničního poháru UCI Women´s WorldTour se odehrálo před exklusivní diváckou kulisou, která provázela jeden z jarních „Monumentů“ – závod Okolo Flander.  Ve spurtu zvítězila stejně jako v minulém závodě Američanka Coryn Rivera z teamu Sunweb před Australankou Gracie Elvis a domácí Chantal Blaak.

Závod Okolo Flander byl uspořádán moderním způsobem, který pořadatelé aplikují na vyhlášené jednorázové závody. Pro kategorie mužů i žen je dle možností naplánován společný nejen start a cíl, ale také část tratě. Mužský závod startuje dřív, dámy, které mají závod kratší, jsou pak zase dříve v cíli. Diváci mají dvakrát tolik zábavy, závodnice pak úžasnou atmosféru.  

Trať ženského závodu startovala tentokrát z cílového města Oudenaarde, byla dlouhá úctyhodných 154km a okořeněná 12 stoupáními, včetně vyhlášených Muur – Kappelmuur,  Kwaremont i Paterberg.  

UCI

Pátý závod WWT provázelo slunečné počasí a snad i to přispělo k poklidnému průběhu jeho první poloviny. Několik závodnic se sice pokusilo o ataky, ale nepodařilo se jim získat výraznější náskok a jejich úniky byly záhy likvidovány. Do pravých otáček se závod dostal až 60km před cílem, kde se na stoupání  Muur-Kappelmuur rozdělil peloton. Vepředu zůstalo 50 závodnic, z nichž vystřelila do úniku Rozzane Slik (Team Sunweb), která získala postupně až 90 sekundový náskok. Tím přinutila pracovat ostatní teamy na jeho likvidaci, což trvalo dalších 20 km. Když se jim to podařilo, okamžitě zaútočila Polka Newiadoma, na což musely reagovat další favoritky: Borghini, Deignan, Moolmans a Cecchini. To způsobilo výrazné zrychlení tempa a vedoucí skupina se zmenšila na 30 závodnic.

Zhruba 25km před cílem zaútočila olympijská vítězka Anna van Breggen. Společně s ní z vedoucí skupiny odskočily Newiadoma, Borghini a Van Vleuten. Zdálo se, že je rozhodnuto a vítězka vzejde z této čtveřice. S tímto scénářem se však nehodlal smířit team Sunweb a Canyon SRAM, které neměly ve vedoucí čtveřici zastoupení. Když navíc dostala Anna van Breggen do vysílačky pokyn aby přestala spolupracovat, začal se náskok vedoucí čtveřice snižovat a přesně pod bránou označující poslední kilometr ji skupina pohltila. V tu chvíli bylo jasné, že se bude jednat o napínavý sprinterský souboj.

Práce teamu Sunweb se nakonec vyplatila, protože na posledních 300m prokázala největší rychlost Američanka Coryn Rivera, která tak pro Sunweb získala druhé vítězství v řadě a v příštím závodě poveze fialový dres vedoucí závodnice UCI Women´s World Tour. „ Cítím se jako ve snu“ řekla v cíli.

WorldTour pokračuje  16.4. závodem AMSTEL Gold Race.

  

 

Zdroj: UCI.ch

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková