ČP horských kol: Škarnitzlová dvakrát na pódiu, v cross country nestačila jen na Polku Miškowicz

Extrémně náročná trať, déšť a bahno sedlo Jitce Škarnitzlové, která si z víkendu veze titul mistryně republiky v časovce do vrchu a druhé místo v pohárovém cross country.

Další díl Českého poháru horských kol zavítal do lyžařského střediska Pec pod Sněžkou. Trať namotaná na sjezdovce Javor a v okolních lesních trailech patří k nejtěžším v celém pohárovém seriálu. Teď se na její sjízdnosti podepsalo rozmarné počasí posledních týdnů i samotného víkendu, na svazích ležely zbytky sněhu, louky byly podmáčené, lesní kořenové pasáže pak pekelně klouzaly. Po oba dny, kromě nedělního ráno, kdy na chvíli vykouklo sluníčko, střídavě mžilo, lilo nebo práskaly blesky.

pec pohár

Dvoudenní sportovní program vrcholil nedělními závody elitních mužů a žen. Hodinu půl po poledni se na start postavilo 27 žen, krátce po nich pak odstartovaly juniorky a kadetky. Na všechny čekal velmi náročný okruh v délce 4250 m s převýšením 345 m.  Ženy dostaly příděl 4 okruhů, mladší kategorie dvě, resp. jedno kolo. Opět nechyběla řada zahraničních týmů, za necelý týden startuje SP v Novém Městě na Moravě, a tak byl víkendový závod poslední prověrkou sil.

V silné sestavě byly Polky, přijel i ruský národní tým, osamoceně se rozjížděla sympatická Kanaďanka z týmu Trek GPL, naopak ale chyběla Slovenka Janka Keseg Števková, která se při tréninku pohmoždila koleno a do závodu nenastoupila.

Karla Štěpanova
_MG_2750 Karl ořez

Hned po startu za to pořádně vzala Karla Štěpánová (N1 Team), která se chtěla vyhnout zbytečné tlačenici v terénu a případnému pádu. To první se povedlo, to druhé už ne. Hned v prvním kole, v závěrečném sjezdu spadla a vykloubila si rameno.  „Mám za sebou strašně těžký tréninky a už před startem jsem se cítila rozlámaná. Nohy šly i přes únavu docela dobře, ale jak mám hypermobilitu, tak to rameno je trochu problém. Spadla jsem úplně stejně, jak vloni na Bedřichově, do boku a opřela se o ruku. Za chvíli mi to naskočilo zpátky, ale jet jsem s tím fakt nemohla“, podělila se o smutné zážitky po závodě Karla, kterou dnes čeká cesta do nemocnice na podrobné vyšetření.

_MG_2726 Miskovic

Po odstoupení Karly se závod stal sólem pro polskou závodnici Katarzynu Solus-Miskowicz, která si bahenní lázně a dlouhé výběhy po svých doslova užívala. Do cíle přijela s náskokem 46 vteřin a ani nevypadala příliš vyčerpaně.

Parádní jízdu předvedla Jitka Škarnitzlová (ČS Accolade), která bude na deštivý víkend v Peci vzpomínat určitě s velkou spokojeností. Už v sobotu si totiž střihla Mistrovství republiky v jízdě do vrchu a nenašla přemožitelku. V nedělním cross country se po pomalejším startu dostala brzy na medailové pozice, a nakonec jí její excelentní technika pomohla k celkově druhému místu. „

Jitka

„Dneska mě to kupodivu bavilo a já si to užívala, i když podmínky byly hodně těžký. Získávala jsem v technice, někde to bylo takové endurko, ale to mám ráda.  Jen ten výlez do kopce byl ale strašnej. Mě uhlazený tratě, který jsou teď na svěťákách nesedí, tohle se mi líbí daleko víc, i když je to strašně těžký,” dodala Jitka, kterou už hřálo druhý víkendový úspěch. „Včerejší závod do vrchu mě určitě neunavil, naopak to bylo takový dobrý rozjetí.  Vyhecoval mě k tomu brácha, když jsme oba vyhráli Šela maraton, že by to mohl být další double“, okomentovala sobotní závod Jitka, kterou těší i její stoupající forma před světovým pohárem. Tam se postaví jako vedoucí žena v průběžném hodnocení Českého poháru.

_MG_2713 bára ořez

Celkově třetí místo patřilo opět polské bikerce Magdalene Zielenske, patřící do kategorie U23. 

Se ztrátou půldruhé minuty na Polku projela velmi spokojená Barbora Průdková (SUPERIOR Riders).„Jsem moc ráda, že to konečně vyšlo. Ty předchozí závody jsem se trápila, dnes mi pomohlo i počasí, na blátě mi to vždycky sedí.  I když jsem měla obavy z těch prudkých výjezdu, dnes to bylo dobrý.   Podmínky byly šílené, když ve 3. kole přestalo pršet, tak to bylo ještě horší, bláto se začalo lepit. Ale byla jsem na závod celkově dobře vyladěná, a tak to vyšlo“, řekla Barbora, která se také chystá do Nového Města. „Věřím, že to tam do 10. místa bude, dnes jsem cítila, že se forma zlepšuje, tak to třeba vyjde ještě o trochu líp“, dodala studentka druhého ročníku FTVS.

V juniorské kategorii předvedla suverénní jízdu Tereza Sásková z týmu České spořitelny, kadetkám vévodila Markéta Mišoňová (Adastra Sokol Veltěž).

O extrémní náročnosti závodu vypovídá i to, že vítězka žen zdolala trať v délce 13,6 kilometrů průměrnou rychlostí pouhých 8,9 km/hod.

 

Výsledky ženy Elite a U23

1.SOLUS-MIŚKOWICZ Katarzyna, Volkswagen Samochody Użytkowe                      

2.ŠKARNITZLOVÁ Jitka ČESKÁ SPOŘITELNA – ACCOLADE           

3.ZIELIŃSKA Magdalena, KKS Sokół Kęty

4.PRŮDKOVÁ Barbora, SUPERIOR MTB TEAM

5.SADŁECKA Magdalena, Euro Bike Kaczmarek Electric Team                              

  

Celkové výsledky zde. 

1:31:49.3

1:32:35.6

1:33:16.0

1:34:40.2

1:36:20.8

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková