SP v Novém Městě na Moravě: Sólo pro Američanku Courtney, Šafářová při svém debutu zazářila!

O své první body ve Světovém poháru dnes bojovaly ženy do 23 let. Vítězství patří Američance Kate Courtney, z českých závodnic si výborně vedla mladičká Adéla Šafářová, která při své premiéře v této kategorii vybojovala 17. příčku.

Nedělní závodní program ve Vysočina Aréně odstartoval závod žen do 23 let. Na startovní listině bylo 57 jmen, mezi nimi i dvě české závodnice, Adéla Šafářová a Barbora Průdková.

Přesně v 10 hodin zazněl startovní výstřel a mladé dámy vyrazily vstříc jednomu zaváděcímu a dalším 4 poctivým okruhům, naprosto shodným, jaké absolvovaly v sobotu elitní ženy. Mezi velké favoritky patřila trojice mladých dam. Loňská juniorská vicemistryně světa devatenáctiletá Sina Frei, Britka Evie Richards, světová šampionka v cyklokrosu z letošního roku a také americká závodnice Kate Courtney, která dokázala na velmi obsazených závodech See Otter Klasic porazit taková jména jako je Jenny Rissverds, Emily Betty i Kateřina Nash.

A byla to právě tato dvaadvacetiletá bikerka, která se hned v závěru zaváděcího kola usadila na čele a kromě kratičké chvíle, kdy jí sekundovala Britka Richardson, nenechala nikoho na pochybách, že si jede na zdejší náročné trati pro vítězství.

_MG_4406 PH duo

„Jsem moc spokojená, věřila jsem ve svojí sílu, měla jsem tvrdou zimní přípravu a soustředila se jen na sebe a na kolo. Trať tady v Novém Městě byla náročná, ale moc mě to bavilo. Byla jsem na tréninku s Annikou, která tady včera vyhrála, a to mi pomohlo. Navíc to pro mě bylo ohromně motivující, chtěla jsem jí dnes napodobit a pro tým získat další úspěch“, pochvalovala si dvaadvacetiletá sympatická bikerka spolupráci s týmovou kolegyní Annikou Langvad.

wordpress
Kate Courtney v akci

S odstupem půldruhé minuty přijela další z favoritek, Britka Evie Richards, která bojovala na trati také osamoceně. „V prvním kole jsem spadla na té poslední kamenité sekci, ale to nerozhodlo. Kate byla dnes hodně silná“, popsala svou cestu k druhému místu.

_MG_4411
Britka Richards zdolává kamenitou sekci Mitas Choice

Dlouhá přetahovaná byla o poslední pódiové místo, o které bojovala trojice závodnic. V té nechyběla ani juniorská medailistka ze světového šampionátu právě z Nového Města, teprve devatenáctiletá Sina Frei. V předposledním okruhu její nejvážnější soupeřka Lena Gernault zachybovala a tak uvolnila mladičké Švýcarce cestu k třetímu místu.

Za zmínku stojí fakt, že vítězka, Kate Courtneyová dokázala jet jednotlivé okruhy stejným časem, jako vítězka elitních žen!

_MG_4463
Sina Frei si jede pro třetí místo

Česká radost v podání Adély Šafářové

Dvě české zástupkyně rozhodně nezklamaly, i když vysněná desítka Báry Průdkové, kterou si vezla na řidítkách, tam nepadla. Velmi povedený výkon předvedla teprve osmnáctiletá Adéla Šafářová, která si ve Světovém poháru odbývala svou premiéru. Hned po startu se zkušeně protáhla z druhé řady a v nájezdové rovince dokonce vedla celé startovní pole. „Nechtěla jsem na začátku přepálit tempo, ani si nechat holky moc ujet, což se mi povedlo. Byl to fakt krásný pocit být alespoň chvíli první, i když mě po chvilce holky začaly předjíždět“, popsala svůj raketový start Adéla, která se pak v průběhu závodu pohybovala mezi 15-18 místem.  „Věděla jsem, že mě diváci budou do kopců hnát, v technice jsem se snažila, abych nepíchla jako minulý rok a nakonec všechno vyšlo tak, jak mělo. Jediná krize mě potkala v konci předposledního okruhu, tam jsem se bála, aby přese mě nešlo moc holek, ale zase jsem se rozjela. Je to pro mě velká zkušenost a je skvělé vědět, že na to mám. Budu se to teď v dalších závodech snažit ještě vylepšit“, radovala se nakonec z krásného sedmnáctého místa závodnice týmu Nutrend Specialized.

_MG_4685 Adéla
Poděkování Adély fanouškům v cíli

Barča Průdková tušila, že tréninkové manko, která nabrala kvůli náročným studijním povinnostem, nejspíš tato trať neodpustí. To se potvrdilo a ani hodně bojovný výkon nestačil na víc, než 26. příčku. „Bylo to hodně těžké, jela jsem, na co mám a chtěla být do desítky, takže s umístěním jsem zklamaná. V jednom místě jsem spadla a než jsem se posbírala, předjelo mě asi sedm holek, tam jsem hodně ztratila“, přiznala posmutněle česká šampionka v cíli. „Těším se na léto, kdy skončí škola a zase se opřu do tréninku.“

_MG_4487 Bára

Obě závodnice ale dostaly za svou bojovnost pochvalu od reprezentačního trenéra, Viktora Zapletala: „Jsem s jejich výkonem spokojený, obě patří k talentovaným závodnicím a určitě jsou budoucími nadějemi. Spolu se zraněnou Janou Czeczinkarovou tvoří silnou trojku, určitě se od nich můžeme těšit na dobré výsledky. Adéla jde velmi konstantě s formou nahoru, Bára se určitě brzo vrátí, kam patří“, vysekl pochvalu směrem k našim mladým dámám.

Světový kolotoč se přesouvá k německým sousedům, kde příští víkend čeká na závodníky náročná, kopcovitá trať v Albstadtu, kde samozřejmě nebudou české závodnice chybět.

Výsledky:
1.Courtney (USA) 1:12:45
2. Richards (Brit.) -1:50
3. Frei (Švýc.) -3:26
4. Worst (Niz.) -4:11
5. Gérault(Fr.) -4:22

17. Šafářová -7:21
26. Průdková (obě ČR) -9:41.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková