Červená řepa jak ji neznáte!

Jaké místo má řepa ve vaší kuchyni? Přečtěte si naše recepty, které vás ohromí a získáte si obdiv všech….

Červená řepa se stala v poslední době moderní potravinou a většina z nás už pomalu zapomíná na trauma, které nám působila ve školních jídelnách. Asi málo kdo měl to štěstí, že nezažil ty červené kostičky zvláštní chuti v rudém nálevu, který tak snadno zanechával nevypratelné stopy na našem oblečení.

Někdo tento blok překonal a nakládanou řepu, dnes již v chutnějším, sladkokyselém nálevu konzumuje jako přílohu. Nicméně čerstvě zpracovaná řepa jednoznačně vévodí. Kdo jí dal druhou šanci, vybral správný recept, přečetl pár doporučení o jejích zdravotním přínosu, snadno její chuti propadl. Popravdě, její využití je hodně pestré, ať už ji zpracujeme v syrovém stavu do salátu, pečenou s kozím sýrem, nebo z ní připravíme zdravé řepné chipsy. 

celkova

7 důvodů, proč jíst červenou řepu

  • Jedná se o lokální potravinu, kterou můžete sehnat celoročně
  • Rozhodně s ní není nuda. Dá se připravit jak na sladko, tak na slano. Jednoduché i složité recepty, a to jak v syrové, tak tepelné upravě
  • Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku
  • Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.
  • Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
  • Na 100g obsahuje průměrně 87% vody.
  • Má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.

Pro ty z Vás, kteří jste nikdy nepracovali s řepou, počítejte s tím, že to není rozhodně čistá práce, ba naopak.

Zdravé červené barvivo vám zůstane na rukou, ale při neopatrnosti i na pracovním pultu.

Proto doporučujeme zástěru a naplánovat práci s řepou ve chvíli, kdy nepotřebujete ukázkově čisté ruce 🙂 a také mít při ruce hadřík či houbičku na rychlou záchranu.

Vyzkoušely jsme pro vás tři recepty, které Vás překvapí jak svou chutí, tak i snadnou přípravou.  A pokud jste doteď odolávaly téhle červené kořenové zelenině, odteď se stane 100% součástí vašeho jídelníčku. Ať už milujete sladké, slané nebo pikantní pokrmy. 

Řepový BURGER

Což takhle dát si burger? Ano burger z červené řepy. Nejednomu vegetariánovi uděláte radost, ale věřte, že i masozřavci si pochutnají. Navíc barva je velmi autentická raw masu. Každopádně jednou za čas odlehčená verze téhle klasiky nikomu neuškodí. Stačí si trochu pohrát s dochucením, vypražením šalotky a lahodný pokrm je na světě!

Na 4 burgery potřebujete:

  • 2 středně velké řepy,
  • 120 g mletých ovesných vloček,
  • 3 vejce,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžičku tymiánu,
  • 1 lžíci čerstvé petržele,
  • sůl,
  • pepř,
  • řepkový olej

K servírování:

  • 2 červené cibule,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíci hnědého cukru,
  • 4 lžíce červeného vína,
  • 1 lžíci balsamica,
  • sůl, pepř,
  • 80 g sýru s modrou plísní,
  • rukolu,
  • 4 celozrnné bulky

Postup: Oloupanou syrovou řepu nastrouhejte najemno a pořádně z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny. Přidejte vločky, vajíčka, prolisovaný česnek, tymián, nasekanou petržel, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Nechte alespoň 20 minut odležet, aby vločky nasákly.

Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku: najemno nakrájenou červenou cibulku velmi pomalu opékejte na oleji, po cca 15 minutách přidejte cukr a nechte rozpustit. Přilejte víno a balsamico, osolte a opepřete a ještě asi 5 minut povařte, dokud není směs hustá a cibule měkká.

Z řepové hmoty vytvarujte  placičky a osmažte je na oleji dozlatova. Na každou pak dejte lžíci cibulky a kousek sýra. Můžete je nechat na chvíli zapéct pod gril, aby se sýr roztekl. Podávejte v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.

burger 3
burger 1

Řepová BÁBOVKA

Pokud Vás už nebaví stále ty stejné recepty na tradiční zákusky k čaji, tak tohle je ta správná změna. Netradiční bábovka  je navíc i veganská, takže si pochutnají i lidé s laktózovou intolerancí. Tahle zdravá bábovka je vláčná, nepřeslazená, a její příprava patří mezi ty jednoduché. Co víc si přát.

Potřebné ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku kakaa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky sody
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli

  • 2 hrnky řepového pyré
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka/vody
  • ½ hrnku nasekané hořké čokolády
  • lesní ovoce

Postup:
1. Upečeme řepu v alobalu (hodinu na 200°C), oloupeme a rozmixujeme s trochou vody na pyré.
2. Smícháme suché ingredience a dobře promícháme, přidáme ty mokré a spolu s kousky čokolády a opět dobře promícháme.
3. Pečeme asi 60 minut na 180°C.
4. Po vychladnutí poléváme rozpuštěnou čokoládou, servírovat můžeme s pikantním horkým lesním ovocem.

Svěží SALÁTEK

Tenhle salát je velmi oblíbený zejména pro letní horké dny. Připravený je během několika minut a okamžitě osvěží nebo zažene první vlnu velkého hladu třeba po celodenním výletu. Postup?  Oloupat, nastrouhat, dochutit a podávat 🙂 

U toho receptu jsou poměry naprosto individuální dle Vašich chutí. My daly 2 řepy ,1 jablko, 2 lžičky křenu a šťávu z půlky citrónu. Zkuste i další pochutiny, třeba přidat do salátu ořechy nebo pražená slunečnicová semínka. 

Potřebné ingredience:

  • červená řepa
  • jablko
  • křen
  • citrón

 

Zdroj: blueveganpig.blogspot.cz

Katka Polívková