Červená řepa jak ji neznáte!
Katka Polívková 16.6.2017Jaké místo má řepa ve vaší kuchyni? Přečtěte si naše recepty, které vás ohromí a získáte si obdiv všech….
Červená řepa se stala v poslední době moderní potravinou a většina z nás už pomalu zapomíná na trauma, které nám působila ve školních jídelnách. Asi málo kdo měl to štěstí, že nezažil ty červené kostičky zvláštní chuti v rudém nálevu, který tak snadno zanechával nevypratelné stopy na našem oblečení.
Někdo tento blok překonal a nakládanou řepu, dnes již v chutnějším, sladkokyselém nálevu konzumuje jako přílohu. Nicméně čerstvě zpracovaná řepa jednoznačně vévodí. Kdo jí dal druhou šanci, vybral správný recept, přečetl pár doporučení o jejích zdravotním přínosu, snadno její chuti propadl. Popravdě, její využití je hodně pestré, ať už ji zpracujeme v syrovém stavu do salátu, pečenou s kozím sýrem, nebo z ní připravíme zdravé řepné chipsy.
7 důvodů, proč jíst červenou řepu
- Jedná se o lokální potravinu, kterou můžete sehnat celoročně
- Rozhodně s ní není nuda. Dá se připravit jak na sladko, tak na slano. Jednoduché i složité recepty, a to jak v syrové, tak tepelné upravě
- Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku
- Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.
- Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
- Na 100g obsahuje průměrně 87% vody.
- Má močopudné účinky, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Pro ty z Vás, kteří jste nikdy nepracovali s řepou, počítejte s tím, že to není rozhodně čistá práce, ba naopak.
Zdravé červené barvivo vám zůstane na rukou, ale při neopatrnosti i na pracovním pultu.
Proto doporučujeme zástěru a naplánovat práci s řepou ve chvíli, kdy nepotřebujete ukázkově čisté ruce 🙂 a také mít při ruce hadřík či houbičku na rychlou záchranu.
Vyzkoušely jsme pro vás tři recepty, které Vás překvapí jak svou chutí, tak i snadnou přípravou. A pokud jste doteď odolávaly téhle červené kořenové zelenině, odteď se stane 100% součástí vašeho jídelníčku. Ať už milujete sladké, slané nebo pikantní pokrmy.
Řepový BURGER
Což takhle dát si burger? Ano burger z červené řepy. Nejednomu vegetariánovi uděláte radost, ale věřte, že i masozřavci si pochutnají. Navíc barva je velmi autentická raw masu. Každopádně jednou za čas odlehčená verze téhle klasiky nikomu neuškodí. Stačí si trochu pohrát s dochucením, vypražením šalotky a lahodný pokrm je na světě!
Na 4 burgery potřebujete:
- 2 středně velké řepy,
- 120 g mletých ovesných vloček,
- 3 vejce,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžičku tymiánu,
- 1 lžíci čerstvé petržele,
- sůl,
- pepř,
- řepkový olej
K servírování:
- 2 červené cibule,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíci hnědého cukru,
- 4 lžíce červeného vína,
- 1 lžíci balsamica,
- sůl, pepř,
- 80 g sýru s modrou plísní,
- rukolu,
- 4 celozrnné bulky
Postup: Oloupanou syrovou řepu nastrouhejte najemno a pořádně z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny. Přidejte vločky, vajíčka, prolisovaný česnek, tymián, nasekanou petržel, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Nechte alespoň 20 minut odležet, aby vločky nasákly.
Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku: najemno nakrájenou červenou cibulku velmi pomalu opékejte na oleji, po cca 15 minutách přidejte cukr a nechte rozpustit. Přilejte víno a balsamico, osolte a opepřete a ještě asi 5 minut povařte, dokud není směs hustá a cibule měkká.
Z řepové hmoty vytvarujte placičky a osmažte je na oleji dozlatova. Na každou pak dejte lžíci cibulky a kousek sýra. Můžete je nechat na chvíli zapéct pod gril, aby se sýr roztekl. Podávejte v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.
Řepová BÁBOVKA
Pokud Vás už nebaví stále ty stejné recepty na tradiční zákusky k čaji, tak tohle je ta správná změna. Netradiční bábovka je navíc i veganská, takže si pochutnají i lidé s laktózovou intolerancí. Tahle zdravá bábovka je vláčná, nepřeslazená, a její příprava patří mezi ty jednoduché. Co víc si přát.
Potřebné ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku kakaa
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžičky sody
- 1 a půl lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 2 hrnky řepového pyré
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka/vody
- ½ hrnku nasekané hořké čokolády
- lesní ovoce
Postup:
1. Upečeme řepu v alobalu (hodinu na 200°C), oloupeme a rozmixujeme s trochou vody na pyré.
2. Smícháme suché ingredience a dobře promícháme, přidáme ty mokré a spolu s kousky čokolády a opět dobře promícháme.
3. Pečeme asi 60 minut na 180°C.
4. Po vychladnutí poléváme rozpuštěnou čokoládou, servírovat můžeme s pikantním horkým lesním ovocem.
Svěží SALÁTEK
Tenhle salát je velmi oblíbený zejména pro letní horké dny. Připravený je během několika minut a okamžitě osvěží nebo zažene první vlnu velkého hladu třeba po celodenním výletu. Postup? Oloupat, nastrouhat, dochutit a podávat 🙂
U toho receptu jsou poměry naprosto individuální dle Vašich chutí. My daly 2 řepy ,1 jablko, 2 lžičky křenu a šťávu z půlky citrónu. Zkuste i další pochutiny, třeba přidat do salátu ořechy nebo pražená slunečnicová semínka.
Potřebné ingredience:
- červená řepa
- jablko
- křen
- citrón
Zdroj: blueveganpig.blogspot.cz