Češka Nikola Nosková na startu největšího etapového závodu Giro Rosa!

Po letech opět Češka na startu v nejvýznamnějším etapovém závodě ženské silniční Tour…

O den dříve, než zahájí prologem slavná Tour de France, se postaví na start nejvýznamnějšího ženského etapového závodu elitní silničářky. Startuje Giro Rosa! 

V letošním ročníku Giro Rosa, který je paralelou mužského Giro d’Italia (i proto je oficiální název pro ženský závod Giro d’Italia Internazionale Femminile), bude mít Česká republika opět zastoupení!  Na start se postaví čerstvá dvojnásobná mistryně republiky, Nikola Nosková, která je od jara členkou profi stáje BePink Cogeas. Naposledy tu totiž před čtyřmi lety startovala Martina Růžičková, která je nyní asistentkou sportovní ředitelky týmu Astana Women´s a bude sledovat závod v této roli.

Giro Rosa je jediný ženský etapový závod, jehož program trvá 10 dní, a to z něj dělá nejvýznamnější i nejnáročnější podnik celé Women´s WorldTour.  I proto je startovní listina nabitá velkými jmény. Nechybí obhájkyně loňského vítězství, Američanka Megan Guarnier z týmu Boels Dolmans. na startu se objeví i její týmová kolegyně, olympijská vítězka a mistryně Evropy Anna van der Breggen. Ukázat se ale bude chtít i domácí závodnice a italská mistryně, Elisa Longi Borghini(Wiggle High5), která ví, jak chutná vítězství ve WWT, vždyť vyhrála hned letošní úvodní podnik.

BePInk
Tým BePink Cageas s dvojnásobnou českou mistryní před startem Giro Rosa 2017

A co čeká Nikolu Noskovou a dalších téměř 170 cyklistek, které se již dnes postaví na start?

Za deset dní závodnice zdolají přes 1000 km, čekají je dvě časovky, jedna týmová a jedna individuální. Rozhodovat se určitě bude ve třech horských etapách, které jsou na programu 8 a 9 den, ta poslední je pak v samotném závěru Giro Rosa. Zda bude rozhodující, se ukáže…

Pro Nikolu Noskovou to bude velká výzva, tato dvacetileté cyklistka má v takto náročném závodě svou premiéru. Její síla by se měla ukázat především v kopcovitých etapách. „V týmu jsme se domluvili, že nepojedu úplně na celkové pořadí, protože jsem jedna z nejmladších závodnic a bylo by to hodně obtížné. Ale mám v plánu jet o pódium v některé horské etapě s cílem na kopci a o umístění v mladých závodnicích do 23 let, kde zase až tak velká konkurence není. Věřím, že teď už i ostatní budou mít ze mě taky strach. Když jsem loni přijela na mistrovství Evropy nebo světa, řekly si jen: No jo, nějaká Češka si to přijela zkusit. Ale teď už teď jezdím závody i s nimi, bude to o něčem jiném“ popsala pro server idnes.cz závodnice týmu BePinks svou taktiku, krátce před odjezdem na Giro.

 

C9NFbMBXkAAxVvr

 

Foto: girorosa.it, Fb BePink, welo101.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková