Giro Rosa: Nikola Nosková průběžně na třetím místě v kategorii do 21 let!

Tři etapy zbývají do konce ženského Giro Rosa. Česká závodnice Nikola Nosková drží krok s širší světovou špičkou, kdy se v etapách lítají i průměry přes 43 km/hod!

Ve stínu Tour de France, a především extrémního verdiktu jury UCI a vyloučení dvojnásobného světového šampiona, Petera Sagana, bojují už sedmý den světové silničářky v etapovém závodě Giro Rosa. V popředí celkového pořadí se drží favoritky závodu, s náskokem 1 minuty a 3 vteřin vede závodnice týmu Boels – Dolmans, Anna van der Breggen před domácí cyklistkou Elisou Longo Borghinni (Wiggel Hight5). Třetí je prozatím další Nizozemka, závodnice týmu Orica-Scott, Annemiek van Vleuten, která zaostává už o víc, jak půldruhou minutu.

Velmi pěkný výkon předvádí i naše jediná zástupkyně Nikola Nosková, která jede v týmu Bepink Cogeas. Čerstvě dvacetiletá závodnice, která si odbývá premiéru v takto náročném etapovém závodě, se rozhodně velkých jmen nezalekla a stále drží krok s širší špičkou. V průběžném hodnocení jí patří 26. příčka, když na první závodnici ztrácí 9 minut.  Z tohoto odstupu tvoří poměrně velký díl ztráta, kterou Nikola obdržela při individuální časovce, tam ji od vítězky dělily 3 minuty a 17 vteřin, nicméně brala celkově 25. místo! Jízdu proti chronometru totiž zcela suverénně ovládla Nizozemka Anemik Van Vlueten, specialistka na krátké časovky, čerstvá národní šampionka.

19808010_10213397172874867_791804612_o

Většinu etap zatím dokázala Nikola jezdit v první skupině, z které v některých etapách odskočí dopředu 7–10 největších favoritek a roztrhají tak celý peloton. Příkladem byla 2.etapa, kdy odjela trojice silných závodnic a získala náskok dvou minut. Do cíle pak dojížděly závodnice v menších skupinách, ta s Nikolou čítala sedmnáct cyklistek, ztráta byla necelá minuta, poslední závodnice proťaly cílovou metu po více jak 16 minutách.

Svůj slabý den si Nikola vybrala ve čtvrté etapě, kdy se peloton nadělil na dva velké balíky a Češka zůstala v tom druhém. Sluší se zmínit, že rychlostní průměr této 118 kilometrů dlouhé etapy byl v podání vítězky úctyhodný, 43,6 km/hod! Prozatím poslední etapa už zamířila do kopců, což Nikole sedí, její ztráta byla pouhých 47 vteřin na vítěznou španělskou mistryni Sheylu Guteirrez, která zalítla rychlostní průměr 38,1 km/hod.

Nikola Nosková si stále drží třetí příčku mezi závodnicemi do 21 let. Tuto kategorii opanuje Nizozemka Mackaij Floortje, z týmu Sunweb, která má náskok přes dvě a půl minuty. Na Nikolu naopak dotírá domácí závodnice Sofia Beggin, která ztrácí pouhých 6 vteřin.

Do konce náročného závodu zbývají ještě tři etapy, ve všech čekají na cyklistky náročné kopce, takže půjde o náročnou prověrku sil i napínavé souboje jak o etapové, tak i celkové umístění.

 

Foto: Anton Vos, Giro.it

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková