Kateřina Nash mistryní republiky, Jitka Škarnitzlová vítězkou Českého poháru 2017

Radost, defekt, pád a bolavé nohy…to provázelo závodnice cestou za tituly a medailemi.

Po sedmadvacáté se v české historii horských kol bojovalo o mistrovské tituly a dresy s trikolórou a úplně poprvé se národní šampionát odehrál v Brně. Nabitý program, v kterém se jely závody štafet a sprint Eliminátoru (výsledky zde) gradoval tradičně nedělními závody v cross country. Po dopoledních bitvách žákovských kategoriích přišly na řadu elitní závody žen a následně mužů.

O tom, že půjde o skvělou podívanou nebylo pochyb, na startu obou kategorií totiž nechyběl nikdo z naší současné špičky. A to platilo i pro ženský závod, kde se na startu mistrovství republiky objevila po dlouhých sedmi letech i naše nejúspěšnější bikerka, závodnice amerického Clif Pro Teamu, Kateřina Nash. „Přijela jsem na dva týdny za rodiči na dovolenou, vyšlo mi volno mezi závody, tak jsem to spojila i s účastí tady “, vysvětlovala Katka a v dobrém naladění a péči reprezentačního kouče Viktora Zapletala se chystala na start.

Na brněnském okruhu se bojovalo o nejen o mistrovské medaile, ale šlo o finálový díl celého pohárového seriálu a rozdával se dvojnásobný bodový příděl, který ještě mohl ovlivnit celkové pořadí. U nejedné závodnice byla znát lehká nervozita. A u fanoušků podél trati zase zvědavost, jaké rozuzlení bude mít tajenka, která z dam oblékne letošní mistrovský dres a zda někdo dokáže potrápit největší favoritku, Katku Nash?

start

Startovní výstřel odstartoval přesně o půl druhé závod elitních žen, které vyrazily vstříc necelým 26 kilometrům, rozdělených do šesti hodně prašných okruhů. A hned v prvním z nich se na čele usadila pátá žena z loňské olympiády, Katka Nash a zkušenou čistou jízdou, podloženou skvělou kondicí si na soupeřky získávala náskok.

Sledovat techniku naší bikerky byla pastva pro oči a diváci oceňovali Katky výkon nadšeným povzbuzováním podél celé tratě. Rodačka z Prachatic si řízeně náskok každým kolem zvyšovala, při zvonění do posledního už čítal bezmála 40 vteřin. Katka si tak mohla bezpečně kontrolovat svou vedoucí pozici a v cílovém prostoru si užít průjezd i s pozdravením diváků.

Katka jízda

„Nejela jsem žádnou pohodu, hlídala jsem si hlavně to, abych neudělala žádnou chybu. Nasadila jsem si hladší plášť, takže sjezdy jsem jela opatrněji. Moc informací o tom, co se děje za mnou jsem neměla, tak jsem si jela svoje tempo“, popisovala v cíli nová česká mistryně průběh závodu a na dotaz, co pro ni zisk titulu a už šestého mistrovského dresu znamená, podotkla: „Na to, jak dlouho jezdím, jsem moc příležitostí jet o mistrovský dres neměla, takže si toho vážím. A jestli v něm někde budu startovat, no…je to trochu závazek, ještě uvidím!“ dala naději další sezóny všem fanouškům sympatická závodnice, kterou po návratu do USA čekají další dva bikové etapové závody Downieville Classic a Breck Epic.  

Svůj skvělý den měla i vedoucí závodnice ČP a vítězka posledních dvou pohárových klání, Jitka Škarnitzlová (ČS Accolade). V Brně vybojovala stříbrnou medaili a jako jediná dokázala držet odstup za Katkou v desítkách vteřin. V cíli časomíra naměřila nakonec ztrátu necelou půlminutu.

I Jitka předvedla bezchybný výkon, v technických úsecích a prašných klopenkách byly její průjezdy rychlé, tam na Katku rozhodně neztrácela. V cíli zářila spokojeností. „Dneska na mě padl docela starťáček, protože vím, že v nohách motor je a jediný, kdo to může pokazit jsem já sama. Takže teď samozřejmě strašná spokojenost. Sice je to druhé místo, ale dres je ve správných rukách a kdo jiná by mě měl porazit než Kačka. Ona si mohla jet své tempo, já byla ráda, že můj odstup za ní byl v podstatě skoro stejný, naopak jsme ujížděly holkám za námi. Hodně mi pomohl Pavel (Jitky přítel-pozn.red.), trénuje se mnou, vidí mě i na závodech a nebojí se mi říct, když dělám něco špatně, takže bez něj by tohle asi nebylo“, popsala cestu k úspěchu Jitka, která dnešním výsledkem potvrdila svou letošní stabilní formu a suverénně ovládla celkové hodnocení Českého poháru.

Jitka malé článek

Za zády dvou odskočených závodnic se přeci jen nějaké drama odehrávalo. Výborný start i první půli závodu předvedla devatenáctiletá Adéla Šafářová (Nutrend Specialized), která se dlouho držela na třetí pozici. Na chvíli ji vystřídala Karla Štěpánová (N1 Team), která se naopak zpočátku trápila, což bylo čitelné nejen z výrazu tváře, ale i těžkých nohou a hledání optimálního rytmu. Ten našla další z třiadvacítkářek, Jana Czeczinkarová, která z průběžné šesté příčky dolétla nejprve na čtvrté, a nakonec na třetí místo a v cíli byla opravdu šťastná. Návrat po nepříjemném zranění a nucené téměř tříměsíční pauze se zdařil!

cici cáíl

„Tohle jsem popravdě nečekala. Po startu jsem se naštěstí příliš nepropadla, byla jsem v kontaktu, ale to tempo bylo moc rychlé, tak jsem si musela vystoupit a jet svoje. V druhém kole trochu boj, od půlky to bylo zase fajn a začala jsem stahovat ztrátu. No a vyšlo to až na třetí místo! Dres je pro samozřejmě motivací do další práce, po svěťáku v Lenzerheide jsem byla z umístění (24.) zklamaná, svět je jinde, ale tohle mi zas pomůže“, popsala svůj závod Jana, která získala titul mistryně republiky v kategorii do 23 let.

Karla

Výrazně jiné rozpoložení prožívala třetí žena a čtvrtá v celkovém pořadí, loňská národní šampionka, Karla Štěpánová. Monolitní nános prachu na pravé půlce těla napovídal, že její cesty pro bronz mezi dospělými, úplně snadná nebyla. „O titul míň, o kérku víc“, komentovala bezprostředně za cílovou metou své rozbité koleno i výsledek. „Co k tomu říct, začátek zas bída, šatně se mi dýchalo, hodně se prášilo, první dvě kola jsem trpěla. V půlce závodu jsem chytla rytmus, dojela jsem si Adélku, ale v předposledním kole přišel pád, přehlídla jsem pařez, vyválela se a docela tam ztratila, protože to bylo před táhlým stoupákem, kde je potřeba mít rychlost a já jela z nuly. Holky vepředu jely skvěle, na ty to dnes nebylo, cítím únavu z tréninku, ale doufám, že vrchol přijde příští týden, na Evropě“.

adéla článek

Letos výborně jezdící Adéla Šafářová přijela na pátém místě absolutně, v kategorii do 23 let si odváží stříbrnou medaili. Zajela výborně hlavně první půlku závodu, když se dlouho držela na třetí pozici. „Když jsem jezdila ještě třetí kolo vepředu, na chvíli jsem věřila, že bych mohla vyhrát. Janča mě hodně překvapila, jak tam dolítla zezadu, ale je fakt dobrá, na to, jakou měla sezónu, tak si to moc zaslouží. Mě ke konci zase trochu došlo, tak jak ve všech závodech, ale jsem ve třiadvacítkách první rok, takže spokojenost.“, řekla k závodu Adéla, která by si přála na blížícím se evropském šampionátu atakovat první desítku.

Bára boj

Bronz v kategorii do 23 let doslova vydřela čerstvá mistryně republiky ve sprint Eliminátoru, Barbora Průdková (Superior MTB). „Dneska mi to od začátku nejelo, sobotní sprinty byly dlouhý, jelo se to až do večera a asi mě vzalo sílu i sluníčko. Když už se zdálo, že to trochu půjde, v jedněch smyčkách jsem jela rychle a prorazila kolo, bylo to dost daleko od depa, musela jsem dlouho běžet. Snažila jsem se to dobojovat, medaile tam je, takže v rámci možností spokojenost“, popsala své peripetie Barča, která už za necelý týden bude reprezentovat na evropském šampionátu jak v cross country, tak i ve sprintech.

Příjemný pohled je i mezi mladé závodnice, juniorky a kadetky. Řada z nich projíždí především technické pasáže s velkou jistotou a z jejich projevu je vidět, že svůj bike opravdu umí ovládat. Tituly tak putují zásluhou juniorky Lucie Krupové do týmu Expres CZ Scott Kolín a Magdaleny Mišoňové do Adastry Sokol Veltěž.

Ženy Elite:
1. Kateřina Nash (Clif Pro) 1:19:45
2. Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +0:22
3. Karla Štěpánová (N1 Team) +2:34

Ženy U23
1. Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) +1:51
2. Adéla Šafářová (Nutrend Specialized) +3:58
3.Barbora Průdková (Superior MTB) +8:10

Kompletní výsledky ZDE

Celkové pořadí ČP 2017:
1. Škarnitzlová 272 bodů, 2. Šafářová 240, 3. Veselá 212, 4. Průdková 204, 5. Havlíková 201 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková