ME Darfo: Stříbrný sprint Průdkové, za dvě jedničky Šafářová, bojovný výkon Štěpánové a Šakrnitzlové

Víkend patřil bojům o evropské medaile, tu stříbrnou v italském Darfu vybojovala Barča Průdková. Pěkné výkony předvedly i další české závodnice, i když už to k medaili bylo daleko…

Ve skvělé formě se představila česká šampionka Barbora Průdková ve sprint eliminatoru, když ovládla kvalifikaci a ve finále nestačil pouze na  exmistryni světa Kathrin Stirnemann ze Švýcarska. „Já jsem strašně nadšená, měla jsem smůlu, velké medaile se mi vyhýbaly, je to velká individuální medaile. Cítila jsem se dnes perfektně. Nikdy jsem kvalifikaci nevyhrála, jelo se mi celé odpoledne skvěle,” řekla Barča bezprostředně po slavnostním ceremoniálu pro server mtbs.

 

Barča se hned druhý den, společně s Janou Czeczinkarovou a Adélou Šafářovou postavila do dalšího závodu, olympijského cross country. Tady se nejlépe dařilo nejmladší z české trojice, teprve devatenáctileté závodnici Nutrend Specialized, Adéle Šafářové, která vybojovala krásné jedenácté místo. Talentovaná bikerka si tak téměř vyplnila své přání vybojovat elitní desítku. “Super to bylo. Nějak zpočátku jsem neměla přehled o tom, kolikátá vlastně jsem, pak na mě Viktor houknul, že dvanáctá. Viděla jsem před sebou ještě nějaký holky a zkusila jsem se hecnout, ale dala jsem už jenom jednu,” líčila svou cestu k jedenácté příčce Adélka.

Křest ohněm absolvovaly dvě české juniorky, Lucka Krupová a Jana Tesařová. Svůj první start na evropském šampionátu proměnily v umístění v první třicítce výsledkové listiny, Lucka na 23. pozici, Jana na 28.

Na technicky velmi obtížnou trať vyrazilo v poslední den šampionátu, přesně v pravé poledne 34 elitních žen, včetně dvou českých bikerek, hájících české barvy. Ve startovní listině chybělo několik zvučných jmen, v tréninku zraněná Maja Wloszczowska, zkratka DNS byla i u dříve přihlášené Rusky Iriny Kalentěvy.

Roli favoritky do puntíku potvrdila letos famózně závodící Yana Belomoyna, která měla v cíli náskok neuvěřitelné 3 minuty a 26 vteřin. Pravdou je, že snadnou cestu k titulu ulehčily Ukrajince obě závodnice Kross týmu, zraněná Polka Wloszczowska i potlučená a odstoupivší Jolanda Neff. Kopec smůli si vybrala pohledná Francouzka, Pauline Prevot, která se po sezóně plné rozpaků a špatných výsledků konečně dostává do své původní formy. Ještě v posledním okruhu se prala o medaili. Pak ale přišel defekt a bylo po nadějích.

Výborné výkony podaly i obě české bkerky, když se dokázaly vtěsnat do TOP patnáctky.O kousek lepší byla Karla Štěpánová, která vybojovala 13 příčku, o dvě místa za ní skončila česká vicemistryně Jitka Škarnitzlová, která je s 15. Místem spokojená. Pro web DNK vzkázala: „ Výsledek super, s tím jsem moc spokojená, ale výkon jako takový mohl být ještě trochu lepší. Chyběl tomu dnes takový ten šmrnc, aby mohal říct, že to byla hezká jízda. Už tak těžká trať trochu zmokla, místo prachu to klouzalo na pomalu vysychajícím bahně. Ale až na pár drobných zaváhání jsem se s tím popasovala dobře. Takže celkově převládá spokojenost“.

Podrobné reportáže z jednotlivých závodů přímo z dějiště ME připravil Honza Němec.a najdete je na partnerském webu mtbs.cz.

Výsledky:

Ženy Elite
1. Yana Belomoyna (UKR) 1:24:35 hod.
2. Linda Indergand (SUI) +3:26
3. Gunn Rita Dahle Flesja (NOR) +4:09
4. Sabine Spitz (GER) +5:14
5. Corine Gantenbein (SUI) +5:32
6. Katarzyna Solus-Miskowicz (POL) +5:47
….
13. Karla Štěpánová +8:43
15. Jitka Škarnitzlová +10:08

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto: Jaroslav Svoboda/mtbs

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková