MODO míří opět výš. Novinky z kolekce 2018

A už to běží! Pomalu začíná kolotoč představování novinek pro sezónu 2018. Dnes malá ochutnávka od české značky Superior a její dámské řady MODO…

V příjemných prostorách pražského Top Hotelu proběhla před dvěma týdny malá ochutnávka kolekce roku 2018 české značky Superior. A my nemohly chybět, protože se měly odtajnit i nové modely dámských kol, nesoucí označení MODO.

Že jsme se těšily oprávněně nás přesvědčila hned první prezentační místnost, kde poblíž kola, ještě nesoucího stopy náročného maratonského závodu, postávala sympatická a úspěšná reprezentantka Johana Kolašínová. Využily jsme její přítomnosti, a kromě zážitků ze světového šampionátu jsme se vyptávaly na dojmy z nového hardtailu, který otestovala při mistrovství světa  maratonu horských kol.

Johana Kolašínová

MODO kolekce pro příští rok naděluje ženám nově kola v nejvyšší specifikaci. Těšit se tak můžete na karbonové stroje, které využívají všechny výhody svých mužských protějšků, jejich výbava je bez kompromisů, ale najdete na nich dámské komponenty, co zlepšují jízdní komfort, například špičková sedla Fi’zi:k.

MODO team Issue

MODO TEAM XF 29 ISSUE je nejvyššího model mezi celoodpruženými koly. Karbonový rám, postavený na 29“ kolech, je osazen XTéeRkem, tak jak se na závodní raketu sluší, vybaven jednopřevodníkem v kombinaci 1X11. Zdvihy potvrzují jeho místo určení, tedy tratě cross country, maratonu, cílí na ty, co chtějí podávat výkon a ocení vlastnosti závodně laděného biku. Vidlice i zadní tlumení mají zdvih shodně 100 mm, oba komponenty jsou od švýcarské značky DT Swiss, a právě švýcarská preciznost posouvá jízdní vlastnosti kola možná až za hranici vašeho očekávání jízdy na celoodpruženém kole.

MODO Team XF 29 Issue je pro žerny nabízen ve dvou velikostech, 15,5“ a 17,5“ a váha tohoto fullu je 10,5 kg.

závoďák -G

MODO TEAM 29 ELITE je druhá novinka, tentokrát se jedná o závodní hardtail, splňující ty nejnáročnější požadavky ambiciózní závodnice. Rám na nové platformě se snaží nabídnout požadovanou pevnost a zároveň schopnost absorpce vibrací, čehož se docílí profilováním trubek rámu. Ten je zesílen v oblasti středového složení a hlavy, naopak zeslabení trubek i jejich tvar mají za úkol tlumit zmiňované otřesy. Upoutá i výrazně zkrácená zadní stavba, která dodá kolu hravost a ovladatelnost. Modo Team 29 Elite je vybaveno především osazením Shimano XT a komponenty DT Swiss, a jako ten nejlepší hardtail ve vás má vzbudit pocit, že po každém šlápnutí doslova poletíte vpřed.

Celoodpružený bike v parádní výbavě a hodně líbivé barvě pink/violet zaplatíte baťovských 129 990,- Kč, hardtail je pak za 79 990,- Kč.

Další modely z řady XF a XT, které znáte z našich testů, budou v různých specifikacích osazení i v příštím roce. Stejně tak levnější sportovní biky MODO v hliníkovém provedení.

Off road

Opusťme terén, ale jen částečně a podívejme se na další novinku. Off road kola nabírají na oblíbenosti. Hlavní motto? Volnost, svoboda. Přesně to můžete zažít na dámském modelu MODO X-ROAD TEAM ELITE. Výrobce slibuje, že na takovém typu kola si jízdu na užijete na asfaltu nebo šotolině, na slunci, v dešti i dokonce na sněhu. Tam všude vás totiž podrží pláště s hrubším vzorkem, než na jaký se spoléháte na silničce, v rozměru 700x 30C. A nesmíme zapomenout na kotoučové brzdy, bez nich by to nešlo. Konkrétně je tento celokarbonový model osazen typem Shimano BR-RS505 s kotouči 140 mm.

Za zážitky na tomto kole zaplatíte necelých 58 tisíc, kolo na stejném rámu, s levnějším osazením vás vyjde na 49 990,- Kč.

junior

Poslední zmínka patří dětským kolům řady JUNIOR Team, kde Superior věnuje hodně energie k neustálému vylepšování modelů pro malé závoďáčky. Rámy mají nízký sloping pro snadnější nastupování, jsou vybaveny hydraulickými kotoučovými brzdami, jejichž páky jsou uzpůsobené pro drobné dětské dlaně. A velkým lákadlem je určitě i design, který je shodný s „dospělými“ modely.

Tyto kola můžete pořídit i s rozměry kol 27,5“, ve velikosti rámu 13“ a 15,5“, v tomto designu jsou ještě dva menší modely ve velikosti 24“ a 20“. Kola mají i „dětské“ ceny, zaplatíte necelých 25 tis, resp. 17 nebo 12 tisíc.

Sup road aero

Bylo toho mnohem víc, co představil Superior pro své příznivce. Nechyběly e-biky, ani městská kola. Nás upoutala novinka z řady silničních kol, ROAD RACE AERO. Jak z názvu vyplývá, mají se tu naplnit požadavky především na rychlost, aerodynamiku, potřebnou tuhost, též ale na schopnost absorpce vibrací. Zacíleno je i na nízkou váhu, kterou ale výrobce zatím přesně nespecifikoval. Nicméně lze očekávat, že tento karbonový model, osazený Ultegrou a komponenty DT Swiss bude minimálně atakovat parametry svých konkurentů.

Teď už si musíme počkat na testovací modely a vy se těšte na dávku dalších informací i fotek z dámské kolekce MODO.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková