SP Andorra: Letecký den Yany Belomoiny a trápení Karly Štěpánové

Suverénkou třetího dílu SP horských kol se stala čtyřiadvacetiletá Ukrajinka Yana Belomina. Bitva o stříbro vyšla ve prospěch čerstvé maratonské mistryně světa Anniky Langvad, která udolala Norku Gun Ritu Dhale-Flessju. Karla Štěpánová skončila se ztrátou jednoho okruhu na 40. místě.

Jen pár set metrů z jeden a půl hodinového závodu nebyla tahle subtilní závodnice na  čele. V prvním delším stoupání se Belomoina ((CST Sandd American Eagle) lehce přehoupla před peloton vedoucí Gun Ritu Dhale-Flessju a strojovým tempem získávala vteřinu po vteřině náskok. Svou sílu ve stoupáních stvrdila bezchybnou a také rychlou jízdou v technických sjezdových pasážích. V každém z šesti okruhů, což byla porce pro elitní ženy, přidávala k dobru 10 -15 vteřin, až její náskok narostl na neuvěřitelnou půldruhou minutu.

Cílem projela šťastná a její výraz nenaznačoval, že má za sebou jednu z nejtěžších tratí celého SP. Pro televizní kamery pak v cíli řekla: “Byl to skvělý závod. Je to neuvěřitelné. Po  vítězství v Albstadu jsem měla velkou motivaci. Vedu SP, získala jsem spoustu bodů a doufám, že si udržím svůj vůdčí dres co nejdéle. Ale vím, že jsme teprve v půlce.”, sdělila s úsměvem čtyřiadvacetiletá bikerka.

BELOMOINA

Na nesmírně náročné trati, kdy síly závodnic ubírala také velká nadmořská výška, v které byl závod situován, se bojovalo o druhé a čtvrté místo. Za zády Yany Belomoiny si to rozdávaly dvě medailistky ze světového šampionátu maratonců, který absolovovaly minulý víkend, Gun Rita Dhale (Team Merida Gun Rita) a Annika Langvad (Specialized). Obě byly velmi vyrovnané, vteřiny, které najela Annika ve stoupáních, dokázala Gun Rita stáhnout ve sjezdech. Až v samotném závěru dánská závodnice poodskočila v prudkém výjezdu a svůj náskok si přivezla do cíle.

O čtvrtou a pátou příčku se přetahovala Kanaďanka Emilly Batty (TREK Factory) s švýcarskou bikerkou, Lindou Indergrand (Focus XC), která navzdory své muskulaturní postavě, zajela ve vysokohorském prostředí parádní závod a brala body za čtvrté místo.  Drobné Kanaďance došly v samotném závěru síly a musela se spokojit s pátou příčkou.

CER_6058

Jediná česká zástupkyně Karla Štěpánová (N1 Team) se na závod těšila, vždyť v loňském roce tu zajela své „svěťákové“ maximum, byla 18. Bohužel, tentokrát neměla svůj den. K osmnácté příčce měla hodně daleko, ale bojovala do konce a se ztrátou jednoho okruhu byla hodnocena na 40. místě.
“Trať tady mám ráda, těšila jsem se, už mě opustily dýchací problémy z jara. Těžko říct, nikdy jsem se tady necítila tak blbě jako dneska. Ze začátku to nebylo špatný, konečně jsem se cítila výkonnostně líp. Po prvním kole jsem byla kolem 25-30.místa. Bohužel jsem se ale letos vůbec neskamarádila s výškou… od druhého kola se mi střídavě jelo dobře a nebo hrozně! Prudká sjezdovka mi dávala fakt zabrat, ale podařilo se mi alespoň dojet do čtyřicítky. Není to nic, nad čím bych mohla jásat, ale cítím, že po vleklé nemoci se konečně začínám rozjíždět!
V Lenzerheide budu už od pondělí, takže mám dost času na aklimatizaci i na trénink na trati,
 
napsala po cestě do Švýcarska Karla.

Ani v závodě žen do 23 let, kde jsme měly dvojí zastoupení, Barboru Průdkovou a Adélu Šafářovou, se žádná výsledková hitparáda nekonala. Přes usilovné snažení projela Barča cílem na 24.pozici, Adéla o 5 příček za ní.

Světový bikerský kolotoč se stěhuje do švýcarského Lenzerhaide, závodníkům tak zbývá týden na regeneraci a další vyladění formy. Věřme, že se bude dařit českým barvám líp.

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto: Michal Červený, Robert Jones

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková