3 dny s bikem u Lago di Garda

Chcete si prodloužit léto? Prodloužený víkend v okolí Lago di Garda je jednou ze skvělých možností, jak to udělat.

Rozhodování, jestli na letní dovolenou k vodě nebo do hor, může šalamounsky vyřesit Lago di Garda. Jezero sevřené horami, ve kterých se klikatí traily, ale i úzké silničky, nabízí nejen širokou škálu sportovního vyžití nejen pro cyklist(k)y, ale i relax u vody a především výbornou kávu a zmrzlinu, jak se v Itálii sluší a patří.

Bike nebo silnička, ideálně ovšem oboje. Je známé, že traily v okolí Lago di Garda patří spíš k náročnějším a je třeba počítat s tím, že si je třeba zasloužit a vystoupat od jezera nahoru. Ovšem stojí to za to – úchvatné výhledy a liduprázdné lesy jsou přímo balzám na duši, který umí dát na chvíli i zapomenout na unavené nohy z výjezdů a vyklepané ruce ze sjezdů. Silničky se klikatí mezi vinicemi, nebo stoupají do průsmyků, které sice nedosahují alpských parametrů, nicméně hladké vykrajování serpentýn ve sjezdech je příjemnou změnou od místy více než drncavých trailů.

Garda Tremalzo
Garda

Na biku je ideál se rozehřát výletem na Lago di Ledro. Od náměstí v Riva del Garda jihozápadním směrem podél jezera začne stoupat stará vojenská silnice. Dnes už vyhrazená pěším a cyklistům, se spoustou tunelů a šotolinovým povrchem, s panoramatickými výhledy a příjemným sklonem, lemovaná hospůdkami s terasou, vás zavede do Biacesy del Ledro, odkud už je jen kousek k jezeru, aneb zasloužená koupačka. Komu by krátký výlet nestačil, může se vydat dál a vystoupat až na Monte Tremalzo, do kopce sice po silnici, ale sjezd je dlouhá a příjemná bikovačka po šotolinách a lesních cestách, která jde v pohodě zvládnout i na hardtailu. Celý okruh přes Tremalzo dá kolem 70km, na Lago di Ledro a zpátky jen asi polovičku.

Garda Boccia

Na Gardu se ale nejezdí za šotolinou, a tak je třeba zmínit též klenot pro milovníky trailů a kamenů, a to výlet přes Bocca di Fobia. Nejprve je nutné zdolat ovšem opět klasické asfaltové stoupání z Limone, kam se z Rivy dá dostat pohodlně lod í i s koly, ušetřené síly se budou hodit. Z Limone tedy nahoru směr Polzone přes Ustecchio a Vesio, po 11km pak konečně odbočka z asfaltu do lesa a další výškové metry pak už v příjemném lesním stínu, asi 7km na Cima Mughera, odkud už se profil výrazně srovná a nastoupí hravý trailík. Krásné výhledy na jezero a do údolí, úzká pěšinka zakousnutá do svahu místy tak strmého, že je lepší nedívat se dolů, tunýlky ve skále a hlavně nikde nikdo. Dolní pasáž sjezdu už pak přidává pověstné kamení, a tedy není divu, že výjezd po zpevněné cestě na Passo Nota, i když do kopce, je vítaným odpočinkem, který se nicméně hodí podpořit zastávkou v některé z hospůdek poblíž. Odtamtud už opět sjezd po trailu až k Lago di Ledro, a po vojenské cestě zpět do Rivy. Celý okruh nemá ani 50km, ale snadno vydá na celodenní výlet, neboť vytáhnout jízdní rychlostní průměr nad 10 km/h je celkem dřina.

Garda na kole
Garda

Po vyklepávkách na trailech přijdou vhod úzké pláště a hladký asfalt. Pěkným cílem je výjezd na Monte Velo. Z Rivy přes Arco, kde je nástupní bod stoupání, které je příjemně ukryté v lesním stínu a zvlášť ráno tam nehrozí úžeh. Na sedle pak možnost občerstvení v místním hotýlku, nicméně pozor, objednáte-li si Latté, nic zlého netuše dostanete pouze mléko, na turisty tu opravdu moc zvyklí nejsou a též je třeba počítat s tím, že obsluha má na všechno hodně času, neb je třeba probrat novinky s místními, kteří už od rána popíjejí vínko na baru, prostě italský kolorit se vším všudy, který ovšem působí jako krásná připomínka toho, že na dovolené bychom opravdu neměli nikam spěchat. Což ovšem neplatí, když znovu nasedneme do sedla, serpentýny hladkého asfaltu k troše toho spěchu přímo vybízí. Po krátkém sjezdu do Ronzo-Chienis je na výběr buď návrat do Rivy přes Valle San Felice, nebo vystoupat ještě krátce na Passo Bordala, a pak si užít dlouhatánský sjezd přes Castellano do Villa Lagarina, a pak už jen rovina podél vody zpět do Rivy.

Po výletě na kole pak ideálně skočit do osvěžujících vod jezera, a bez výčitek si dopřát luxusní zmrzlinu.

STRAVA trasy:

Lago di Ledro a Monte Tremalzo: https://www.strava.com/routes/9998360

Bocca di Fobia: https://www.strava.com/routes/9998255

Monte Velo: https://www.strava.com/routes/9998269

 

Autor: Šárka Černá

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková