Jenny Rissveds je zpátky, přesto ji Švédsko na MS nepošle!

Proč neuvidíme olympijskou vítězku na světovém šampionátu horských kol? Účast není jen o výkonnosti, bohužel….

Olympijská vítězka cross country z Ria letos kvůli rodinné tragédii vynechala několik závodních měsíců. Už je ale zpět, Jenny závodí, za sebou má náročné tréninkové období, které má vyvrcholit zkraje září na světovém šampionátu v australském Cairns.

Poslední zprávy jsou doslova šokující. Nadějná Švédka chybí v nominaci, národní svaz ji touto cestou chce přinutit k plnění sponzorských povinností. Nikoliv týmových, ale svazových.

Jenny a scott

Jenny Rissveds je již čtvrtou sezónu členkou švýcarské profesionální stáje Scott-Odlo MTB Racing teamu, kde je manažerem je bývalý závodník Thomase Frischknecht. Ten zajišťuje finance na celoroční závoděná svých členů, včetně jejich vybavení.

Před časem nastal vážný problém. Švédský cyklistický svaz podepsal smlouvu o sponzorství s domácí značkou Poc, která má pro závodníky zajistit kompletní výbavu, od dresů, přes helmy, brýle až k drobnostem, jako jsou ponožky. Svaz vydal rozhodnutí, že reprezentovat a jet v národním dresu může jen ten, kdo to akceptuje.

Jenny Rissveds, coby olympijská vítězka má týmové i své vlastní smlouvy, je například povinna vozit brýle Oklay, helmu Scott, funkční prádlo Odlo.

Zkušený exprofesionál a manažer týmu Thomas Frischknecht se snažil situaci vyřešit. „S národní federací jsme se loni dohodli, že na mistrovství Evropy doma ve Švédsku použije věci od Poc a ve zbytku velkých soutěží včetně mistrovství světa a olympiády pojede v týmovém vybavení. Šéf svazu s tím souhlasil,“ uvedl v rozhovoru na serveru pinkbike.com

„Toto bylo ale dočasné řešení, proto jsem vyzval Mezinárodní cyklistickou federaci UCI, aby stanovila jasná pravidla a předešla tak možným konfliktům zájmů. Bohužel, nestalo se nic. Spor trvá už od loňska, teď to graduje“, dodává Frischknecht. Švédové oznámili, že olympijskou vítězku nepošlou na mistrovství světa do Cairns.

Jenny plus team

Na cyklistických světových šampionátech národní federace obvykle oblékají závodníky do svých dresů. Ale v pravidlech UCI není striktní nařízení, že to platí jen pro dresy. To by se mělo změnit.

„Je to absurdní, nutit Jenny používat jiné značky osobního vybavení, to opravdu není běžné. protože už má přece podepsaný profesionální kontrakt v týmu. Jenny nedostává od svazu ani cent, platíme ji my. Navíc Švédové podepsali nově kontrakt se značkou kol Specialized, pokud bychom souhlasili, aby Jenny jela např. v helmě Poc, za čas by nám v týmu mohli nařídit, aby jel třeba Nino Schurter na kole Specialized. A to je začátek konce“, dává příklad Frischknecht.

Jenny Rissveds uvedla na sociálních sítích komentář k situaci, která je pro ni osobně nesmírně náročná. „Nechci nikoho veřejně věšet, na nikoho házet špínu, to mi není vlastní. Já jsem ten poslední, kdo by se měl v tomhle konfliktu omlouvat, nicméně se chci omluvit dopředu všem těm, co jsou v tom nevinně, ale budou do toho zataženi kvůli politikaření a lidem, kteří mají velké ego a přitom jsou slaboši. Prosím vás, neházejte špínu na Poc, UCI, a nikoho, kdo se ve skutečnosti opravdu snažil pomoci problém vyřešit a tam pomoci mě, mým kolegům ze švédské cyklistiky.

Tohle není o tom, který produkt je nejhezčí, to není o tom, jestli na tom můj tým vydělá nebo prodělá, ani o švédské federaci, ani o mě. Tohle je o něčem větším. Tak, jak všichni v tomto sporu budou poraženi, tak je správné říct, že já budu ta, která ztratila nejvíc za poslední rok a půl. Je mi z toho smutno, cítím se zneužita a kdyby nebylo lidí kolem mě, kteří za mě bojují ve dne v noci, měla bych velké starosti ohledně své budoucnosti,“ napsala před pár dny.

Jenny

Některé národní federace mají registraci jako trade team, jejich závodníci jezdí i světové poháry v národním dresu, na sponzorském vybavení. Příkladem je Britský tým jezdců do 23 let, který se soustředí na dráhu a cross country. Cyklisté používají svazové vybavení celoročně, jezdí po světě s vlastním týmovým zázemím a samozřejmě federace i platí své jezdce.

S podobným problémem se potýká další švédská závodnice, Alexandra Engen. V tuto chvíli už celou záležitost musí řešit UCI se Švédským svazem. Času ale není mnoho, světový šampionát zahajuje 5. září. Ani pro samotné závodnice to není ideální situace pro závěrečnou přípravu.

Pokud se celá situace nevyřeší ve prospěch samotného sportu, bude to velká škoda jak pro Jenny, tak pro celou cyklistiku.

 

zdroj: pinkbike.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková