Jak na klíště? Zbavte se mýtů, buďte o krok napřed!

Jak si připravit domácí repelent, který zaručeně funguje? Jak se nejlíp zbavit nezvaného parazita? Poradíme, jak na to…

Klíšťatům sice nesvědčí teplé a suché léto, jako panuje v tyto dny, ale bikové cesty nás mnohdy zavedou do listnatých a smíšených lesů, kde je kombinace vlhka a tepla, a to nepříjemnému hmyzu svědčí. klíšťata na vás sice nepadají ze stromů, to je nepravdivý mýtus, ale stačí chvilku postát tam, kde je vyšší tráva. Jak uvádí statistiky SZÚ, klíšťata se vyskytují až nadmořské výšky okolo 1100 metrů, tak si nezvaného hosta si můžete “přivést” v podstatě kdykoliv, během cyklistické sezóny.

Dva mýty, na které zapomeňte!

Snad největší mýtus, který stále panuje ohledně vyndávání klíšťat, je potření parazita olejem nebo nějakým krémem. Z generace na generaci se traduje, že klíště se pak pustí samo, aniž by se s ním muselo jakkoliv viklat a riskovat tím, že se nám část těla nezvaného hosta nepodaří vyndat.

V této radě jsou hned dvě chyby. Na přisáté klíště se nemá používat olej či mast, protože klíště se přidusí a může vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Jak vyplývá z šetření SZÚ, riziko onemocnění při napadení infikovaným klíštětem je asi 30 %. Velmi záleží na době přisátí klíštěte, ale také na celkové kondici a stavu organizmu.

Další mýlkou je, že velkým problémem, který povede k infekci, jsou zbylá kusadla klíštěte v kůži. Ze samotných kusadel již přenos infekce nehrozí. Tělo si s nimi poradí jako se zadřenou třískou, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Ranku je třeba vydesinfikovat a sledovat, aby nedošlo k zanícení.

klíště a cyklistika

Jak tedy správně vyndat klíště?

Ideální variantou je použití speciální karty na vyndání klíšťat. Je skladná a v bikerské výbavě nezabere žádné místo. Pomocí lupy v rohu karty se můžete ujistit, zda se jedná opravdu o klíště. Karta má dva zářezy – vyberte vhodný podle velikosti klíštěte. Kartu jednoduše přiložíte těsně k pokožce a táhnete směrem ke klíštěti, naberte ho do zářezu a pokračujte v tahu dále. Klíště se vytrhne buď i s kusadly nebo bez nich.

Použití karty představuje nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte. Zcela vylučuje riziko zmáčknutí klíštěte (např. prsty nebo i pinzetou) s následkem vytlačení vnitřností do rány a nebezpečím přenosu infekce.

Pokud kartu nemáte, našli jste si klíště ještě někde v lese, vezměte si k ruce kapesník. Jeho špičkou pak vikláním ze strany na stranu klíště odstraňte. Dříve oblíbené vytáčení v protisměru hodinových ručiček nahraďte jen naznačením kroužení, od deváté hodiny k třetí a zas zpátky. Pozor, místo, kde je klíště přisáto, je dobré vydezinfikovat jodovou tinkturou nebo jinou dezinfekcí, která také určitě nechybí ve vaší cyklo lékárně.

karta-na-kliste

Nejlepší je prevence!

Víte, že klíšťata mají extrémně vyvinutý čich? Nejlepší je tedy být o krok napřed a preventivně se před jízdou ochránit repelentem. Pokud preferujete přírodní, a ještě lépe domácí přípravky, připravte si do zásoby svůj vlastní.

Potřebovat budete jen vodu, ocet a rozmarýn. Čpavý zápach klíště odežene dostatečně daleko, nádech rozmarýnu bude příjemný pro vaše čichové buňky.

Domácí repelent

Půl litru vody přiveďte k varu a přisypejte sto gramů sušeného rozmarýnu. Pokud máte čerstvý, použijte dvě stě gramů. Svařte, odstavte a nechte vychladnout. Odvar pak přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte polévkovou lžíci octa. Hotový roztok přelijte do uzavíratelné láhve. Skladujte v lednici a postupně odlévejte do rozprašovače.

Typický biotop klíštěte:

 listnaté a smíšené lesy

 křoviny s bylinným patrem

 porosty kolem vodních toků, 

 vysoká tráva

 Výrazně nižší výskyt klíšťat:

 jehličnaté lesy

 kamenité prostředí bez podrostu

 suchá místa

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková