Testovaly jsme EVOC Stage 6 l Team. Ten chceš!

Jsou věci, které s radostí doporučíš své kamarádce a vůbec ti nebude vadit, že budete stejné. Přesně to je platí o batohu Evoc Stage, který prošel naším testem.

Letos na jaře jsme v redakci dostaly od českého dovozce značky Evoc batoh na dlouhodobé testování. Šlo o model Stage 6 l team, který je svými rozměry i objemem anoncován jako velmi vhodný batoh pro dámy na jednodenní trailové vyjížďky.

O kvalitě batohů německé značky Evoc už jsem četly nejednu recenzi, stejně tak o historii vývoje produktů, ale přesto jsme byly zvědavé na naší vlastní zkušenost. Před námi byl začátek cyklistické sezóny a v kalendáři spousta akcí, které slibovaly test v těch nejryzejších bikerských podmínkách. Rychleby, Singltrek pod Smrkem, Moravský Kras i rakouský Saalbach či Leogang. Potkalo nás deštivé a proměnlivé počasí, které kladlo nároky na rezervní oblečení, prožily jsem na biku i parné dny, kdy jako hlavní priorita byla pořádná zásoba vody. Různorodá byla i obtížnost terénu, kde především v těch exponovaných momentech je požadavek na výbavu ten nejvyšší.

Zakladatelé německé značky EVOC mnoho let cestovali po celém světě a vyhledávali dobrodružství na kole i na sněhu. Pro své aktivity hledali stoprocentní vybavení, které bude praktické, funkční a dobře ochrání. A problematickým produktem se stal právě batoh, nemohli najít takový, který by dokonale naplňoval jejich představy. Proto si vyvinuli vlastní, s mnoha technickými detaily, které batohy Evoc odlišují od těch ostatních.

Evoc stage

Ženský požadavek splněn!

Možná je titulek platný i pro pány, ale vím že my ženy potřebujeme najít v batohu dostatek kapes, abychom před vyjížďkou vše potřebné uložily na místo určení. V tomto směru Evoc Stage nezklamal. Pěkně popořadě: v zipové vnější kapse, s ochrannou výstelkou na mobil najdete ještě další dvě ze síťoviny. Ve vnější podlouhlé, která se rozevírá zipem po celé délce, je jich hned šest, v různé šířce a objemu. Síťované, s gumičkou, na zip Využití? Na mapu, doklady, úzká padne přesně velikostí pro pumpičku, dostatek místa je tu na traťovky, nářadí, a další drobnosti.

Evoc Stage
Evoc Stage

Evoc se umí pěkně naducnout

V hlavní komoře, pro někoho možná až překvapivě kapsy chybí. Respektive je ti jediná, která slouží k uložení vaku vodního rezervoáru. Ten sice není součástí batohu Evoc Stage 6team, ale vzhledem k možnostem zakoupit na trhu samostatně různé objemy vodních vaků se tu nabízí variabilita zvolit si menší či větší, podle délky či další charakteristiky plánované vyjížďky. Já jsem střídala objem 2 nebo 3 listrový, od značky Camelbak. Nemalý zbytek prostoru je určen pro náhradní oblečení, duše, foťáček, další zásoby jídla. Kdo nevozí traťovky, ale preferuje housku se sýrem, banáne, v pohodě uloží právě do této kapsy.

Její výhoda tkví v tom, že má celorozpínací zip po téměř celém obvodu, takže se vám otevře prakticky celá přední část a krásně se tak dostanete k veškerému obsahu.  A překvapivě se sem vejde hodně, v horském Saalbachu, na celodenní jízdu v lehce deštivém počasí, kdy oscilovaly teploty uprostřed léta mezi pouhými 9–12 C a ve výšce přes 2000 m.n.m ještě méně, jsem usoudila jako nutnost mít náhradní vlněné tričko, pláštěnku a nepromokavé kalhoty. A již zmiňované jídlo. Vešlo se a batoh, byť pěkně nařachaný, díky své ergonometrii držel výborně na zádech. Za to velkým dílem mohou perfektně vyztužená záda, která plní funkci nosnou, ale také ventilační. Zadní díl je vybaven pěti speciálně drážkovanými polštářky z měkké polyuretanové hmoty, překryté síťovinou a díky tomu dochází k požadované cirkulaci vzduchu a zároveň je batoh pevně usazen na zádech. O tom všem jsem už psali v našem preview, ale praxe dokonale promo od výrobce potvrdila.

Jednoruční ovládání

S ubývajícím obsahem se velmi snadno i upravuje utažení hrudního i bederní pásu tak, aby batoh byl pořád ideálně přitažený na tělo. Osobně mi vadí, když vnímám při dlouhém trailovém sjezdu, kde je řada skočků, nebo občas hodně strmý úsek, když by mi batoh i nepatrně „cestoval“ po zádech. Proto si s postupně měnícím objemem pásky stahuju, a díky tomu, že věše jde zvládnout v rukavici a mnohdy i jednou rukou, nemusím zastavit nebo dlouho zdržovat své spolujezdce.

To stejné platí i pro ukotvení hadičky od Camelbaku, která má plastové očko na pravém popruhu. Pro napití je potřeba si hadičku uvolnit a máte tak plný průtok ionťáku, jak potřebujete. (lze se napít tak, že skloníte hlavu hluboko dolů ke konci hadičky, ale kdo by to dělal, když to jde snadněji). Pak jednou rukou a šikovným grifem zacvaknete hadičku zase zpět a ta vás při downhillu vůbec nerozptyluje.

Co jsem příliš nevyužívala, byla síťka na přichycení helmy, která je integrovaná uvnitř batohu. Naopak, právě při blátivých vyjížďkách bych možní víc ocenila ochranný kryt, který se převlékne přes batoh. Po celodenním ježdění, kdy už blatníčky nestíhaly, byla nutná důkladná očista. I přes dobře omyvatelný svrchní materiál, z kterého je batoh Evoc Stage 6 l Team vyroben, by bylo pro jeho životnost určitě lepší prát převlek. To byla ale po čtyřech měsících poměrně intenzivního používaní jediná muška, na kterou jsem přišla.

Lipovské stezky evoc

+ celkem 11 kapes a kapsiček na uložení věcí
+ perfektní řešení odvětrání v kombinaci s vyztužením zad
+ air systém i na ramenní popruzích
+ plovoucí spojení ramenních popruhů s tělem batohu, umožní pohodlné usazení na těle jezdce
+ integrovaná píšťalka v přezce hrudního stahování

absence integrovaného ochranného krytu při nepříznivém počasí

Batoh Evoc Stage 6 l se mi stal nepostradatelným parťákem na každou trailovou jízdu. Jeho velmi pohodlné usazení na těle a možnost vyladit i při poloprázdném obsahu tak, že skvěle sedí, ho pasovalo do pozice domácí jedničky, beru si ho i na kratší bikování. Možná pár gramů navíc, než by mi ušetřil jiný menší batoh, ale pohodlí je pro mě důležitější.

Jarní představení batohu Evoc Stage nejdete zde.
Kompletní nabídku batohů Evoc najdete na stránkách dovozce Supshop.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková