Eurobike 2017. Rozdávala se ocenění Gold a Green Award

Výběr zajímavostí z veletrhu Eurobike 2017…

Hned první večer výstavy Eurobike patřil tradičně slavnostnímu vyhlášení vítězů Eurobike Awards 2017. Letos bylo do prestižní soutěže, která oslavuje svůj 13. ročník, přihlášeno celkem 458 produktů, z nejrůznějších segmentů cyklistiky. Šestičlenná odborná porota vybrala během dvoustupňového procesu nakonec 43 vítězných produktů, které získali cenu GOLD Award a patřilo jim pak speciální místo ve West Foyer. Kromě zmiňované Gold Award byla i letos vyhlášena cena za obzvláště udržitelnou inovaci s oceněním Green Award, dalších pět nových značek získalo Start-up Award.

“Jsme potěšeni vysokým počtem účastníků v soutěži Eurobike Award a vysokou úrovní inovace mezi nimi. Letošní soutěž znovu ukázala, že cyklistický průmysl je dnes jedním z nejmodernějších segmentů a v některých oblastech, jako je elektromobilita, materiálová technologie a digitalizace, ve skutečnosti přebírá průkopnickou roli. Přidejme k tomu i fakt, že design výrobků je již dlouho předmětem, který dodavatelé s cyklistickými produkty zvládají s noblesou“, uvedl při vyhlašování jeden z členů organizačního výboru veletrhu Stefan Reisinger.

EUROBIKE AWARD 2017

Tady máte některé z vítězných exponátů, které jsem zachytily v hledáčku našeho fotoaparátu a posuďte samy, kam míří trend moderní cyklistiky.

EUROBIKE AWARD 2017

Tucano Urbano Magic Parka

S funkčními bundami je italský dodavatel Tucano Urbano již vyhledávanou značkou mezi motocyklisty. V rámci soutěže Eurobike přinesla společnost z Milána také řešení pro cyklisty a okamžitě se jí podařilo získat jednu z hlavních cen. Porotu zaujala především lehkost materiálu, v kombinaci s funkčními vlastnostmi a řadou velmi pěkných, propracovaných detailů, jako je vnitřní zateplená vestička nebo integrované palčáky pro případ nečekaného zhoršení počasí. Parka je určená na každodenní ježdění do práce, ale vypadá šik i na civilní nošení.

EUROBIKE AWARD 2017

Neoclassic Rain Jacket Wechselhaft

Oblečení podruhé, tentokrát na sportovní jízdu od společnosti Biehler Sportswear. Na první pohled taková „normální“ pláštěnka má ale v sobě vetkaná speciální reflexní vlákna, takže v příšeří či nasvícení světlem auta bude zářit minimálně celá horní polovina těla.  Za to od nás palec nahoru.

EUROBIKE AWARD 2017

Leatt ochranný límec

Jízda na maximum, ale stejně taková ochrana. Je zřejmé, že trend podpory rozvoje cyklistiky, jako aktivní zábavy v přírodě, ale i jako možnosti alternativní dopravní přepravy má zelenou. Proto se neustále posouvají možnosti ochrany samotných cyklistů. Je to už pár let nazpět, kdy právě na veletrhu Eurobike byly představeny první modely. Od té doby se zapracovalo jak na samotné ochranné technologii, tak i na materiálu a designu.  Vítězný produkt společnosti Leatt, která má ve svém portfoliu věci pro cyklisty i motorkáře, Leatt DBX 3.5 Neck Brace je nejlehčí opěrka krku v řadě Leatt, přibližně o 30 % lehčí než stávající modely 5.5 a kromě ocenění na Eurobike získala také na Interbiku, největším cyklistickém veletrhu v Severní Americe.

EUROBIKE AWARD 2017

Helma FOX Proframe

Doplněk pro ty, co mají rádi divočejší jízdu. Tato integrální helma je jednou z nejlehčích pro daný segment cyklistiky. Co ji odlišuje od ostatních však není jenom váha, ale především výborná ventilace její spodní části. Celkem se o odvětrání helmy postará 15 ventilačních otvorů, při zachování pevnostních parametrů.  MIPS systém je samozřejmostí.

EUROBIKE AWARD 2017

LocLock by Durbanis

Společnost LocLock poskytuje městským plánovačům užitečný podnět k tomu, aby navrhli atraktivnější venkovní stojany na kola a zlepšili infrastrukturu pro městskou cyklistiku. K upevnění do země stačí trocha cementu, stojan má pogumovanou úpravu, takže snižuje riziko poškození rámů, což ocenila porota jako velmi dobrý nápad. Díky široké možnosti výběru barev představují tyto stojánky také zajímavou příležitost k firemnímu využití s vlastním designem.

EUROBIKE AWARD 2017

MonkeyLink

Tentokrát nepředstavujeme kolo, ale vtipný koncept pro připojení světel k baterii u e-biku. Díky tomu vám totiž odpadne navždy starost, zda máte před jízdou světlo nabité. Přední světlo má rozsah světelného toku 30–100 lumenů a je ovladatelné přes ovládací panel systému e biku. Zadní světlo může být samostatné nebo jako integrovaná součást zadního blatníku. Na systému je nejzajímavější jeho uchycení. Na předem namontované úchyty s konektory se magnetem připevní světlo nebo blatník, takže jejich montáž i demontáž je otázkou několika sekund. Světla jsou ovládána prostřednictvím displeje. MonkeyLink je kompatibilní se systémy elektronického pohonu od firmy Bosch, Brose, Shimano a SR Suntour.

EUROBIKE AWARD 2017

Urban bike Mokumono

Pokud jste čekaly na kolo, tak tady je. A odkud jinud by měl přijít impuls pro inovaci městského kola než z Nizozemí. Výroba rámu jízdního kola se za posledních 100 let příliš nezměnila. Nastává čas na redesign, modernizaci a automatizaci výrobního procesu rámů jízdních kol. V Nizozemí se toho zhostili s velkým nasazením. Nový způsob výroby rámu jízdního kola eliminuje potřebu přesunout výrobu daleko do oblastí s nízkou prací. K výrobě futuristicky vyhlížejícího bicyklu Mokumono se využily nejmodernější techniky, tak aby se naplnila vize kola 21. století. Mokumono je kolo s pevným a lehkým rámem. A je postaveno roboty.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková