MS MTB 2017. V australském Cairns bude bojovat kvintet českých holek. Která má nejvyšší ambice?

Kdo lenošil a kdo makal? Která z holek si troufla vyslovit umístění snů? Naší pětici jsme vyzpovídaly těsně před odletem…

V pátek, 1. září odcestovala česká výprava do dějiště světového šampionátu, australského Cairns. Vrchol letošní mountainbikové sezony 2017 se blíží, už ve středu se rozjede pětidenní závodní kolotoč, z kterého vzejdou noví mistři a mistryně světa. Českou republiku bude reprezentovat tato šestice: v elitních ženách Karla Štěpánová, Jitka Škarnitzlová, v kategorii U23 Jana Czeczinkarová, Bára Průdková a Adéla Šafářová.

V nominaci byl také juniorka Lucie Krupová, která nakonec neodcestovala kvůli problémům s udělením australského víza. “Víza zajišťovala agentura, dodali jsme vše potřebné, ale bohužel Samovi a Lucce je nedali. Důvod zatím nevíme,” sdělil pro server mtbs.cz zklamaný Viktor Zapletal. 

Krátce před odletem jsme holky vyzpovídaly, jak se popasovaly se závěrečnou přípravou a jaké mají výsledkové očekávání. Pár otázek padlo i na reprezentačního kouče, Viktora Zapletala, který prozradil konkrétní možnosti našich závodnic. Vypadá to, že se můžeme těšit na parádní výsledky! 

ms cainrs

Jak vypadala tvoje příprava v posledních týdnech před MS, zvolila jsi variantu těžšího tréninku nebo odpočinku?

Karla: Po ME v Darfu jsem si dala týden volnější. Jela jsem s přítelem k moři a spíše jsem běhala, na kole jsem se svezla jen párkrát! Hned další týden jsme se přesunuli do Livigna, kde jsem trénovala kvalitní objem, jak říká trenér! Denně 3-4pasy, konečně jsem byla párkrát i na Stelviu. Jinak trénuji skoro stejně jako předtím. Akorát intervaly začínají být drsnější a drsnější.

Jitka: Na odpočinek nebyl moc čas. Jen co skončilo ME XCO už jsem se chystala na další Evropu, a to v maratonu na Slovensku a pak hned další závod KPŽ a finále SP, takže příprava v plné palbě bez odpočinku.

Jana: U mě odpočinek nebyl úplně na programu. “Odpočívala” jsem po zranění, teď se snažím dohnat tréninkový výpadek, který je znatelný, ale nic není nemožné. S trenérem ladíme plán tak abych se do závodů připravila a zároveň mě brzdí abych nebyla unavená.

Bára: Má příprava určitě o odpočinku nebyla. Vzhledem k tomu, že jsem potřebovala máknout a stáhnout to, co jsem ve škole zameškala dřela jsem více než v sezoně. Celou dobu jsem strávila v Jizerských horách, konkrétně Bedřichově. To místo je skvělé na trénink a pohodu.

Adéla: Po ME jsem měla pár dní volno a od té doby trénuju. Teď jsem měla poslední dva týdny těžké tréninky. Trénovala jsem s trenérem Viktorem Zapletalem a teď už jsem na posledním SP a tréninky už jsou takové lehčí.

Karla příprava
Až na doraz! Karla zvolila hodně náročnou přípravu, poslední výsledek ve SP naznačil, že to byl správný krok

Bylo v tvé přípravě něco speciálního, vzhledem k australskému klimatu a časovému posunu?

Karla: Já už jsme byla v Austrálii loni na Svěťáku a s tamním klimatem nemám problém. Vlastně se mi tam moc líbí… už se těším až zase vystoupím z letadla a budu 14dní v kuse zpocená 🙂 

Jitka: Trénink jsem nijak neměnila, trénovala jsem tak, jak jsem doma zvyklá, ono se na ty podmínky asi ani nejde pořádně připravit.

Jana: Proti tomuhle se těžko bojuje, spíš je důležité, aby se na to člověk předem psychicky připravil jak na klima, tak i na časový posun. Myslím, že počasí bude příjemné, podle ročních statistik by měl být tento měsíc z celého roku nejchladnější.

Bára: Klima jsem vůbec neřešila. Myslím, že je lepší se na to zase tolik neupínat, a navíc u nás na Moravě, kde jsem byla pořád kromě asi 15 dnů je pořád 31 stupňů!

Jediné, na co jsem si dala pozor je. Časový posun. Chodila jsem spát později ať je tělo trochu zvyklé 🙂

Adéla: Úplně nic speciálního to nebylo. Snažím se jezdit na kole, když je u nás teplo a jinak uvidím, jak to dopadne. Cesta a časový posun bude dost náročný. Nikdy jsem takhle daleko nebyla, takže nevím, jak to zvládnu, ale já doufám, že se to závodu aklimatizuju a bude vše v pohodě.

MS holky
Holky krátce před odletem na druhý konec světa

Co víš o závodním okruhu?

Karla: Zdejší trať znám z loňska. Myslím, že je to zkušenost k nezaplacení, protože je to opravdu těžká trať, jak technicky, tak fyzicky. Tím že trať znám mám spoustu věcí vyladěných předem a nemusím se tím na místě stresovat!  

Jitka: Trať znám jen z obrázků a videa. Vypadá moc pěkně, rychlá a technická tak uvidíme, jak to bude vypadat v reálu.

Jana: Trať bude úplně jiná za sucha a za mokra díky jílovému podloží, takže uvidíme, co nám počasí přinese. Jinak z fotek a videí se mi trať líbí.  

Bára: Trať jsem viděla jen na videu a zda se mi hezká. Určitě je těžká i technická, samé nahoru i dolů, měna rytmu, což by mi mohlo sedět

Adéla: O trati vím, že je nahoru a pak sjezd dolů. Prý se tam nedá moc předjíždět, takže musím napodobit start z Nového Města, kde jsem byla chvíli i na vedoucí pozici.

Jana
Pokud bude mít Jana svůj den, může mířit hodně vysoko.

Jaké je Tvoje vysněné umístění a na co si věříš, co tě potěší?

Karla: Letošní sezóna pro mne byla těžká. Změnila jsem úplně všechno a trápili mě zdravotní problémy. I když se mi nakonec pár pěkných výsledků povedlo, úplně nadšená nejsem! Proto bych si chtěla spravit chuť! Budu ráda, když se mi podaří zajet do 25.místa, ale samozřejmě tajně sním o TOP20 a jedničku na začátku 🙂  

Jitka: Budu se snažit podat co nejlepší výkon, tak abych s tím mohla být spokojená a řekla si, že jsem tam nechala opravdu všechno a třeba z toho bude i pěkný výsledek.

Jana: Letos bych chtěla ze sebe dostat co půjde. Vzhledem k ne úplně ideální přípravě budu bojovat o každý flek a uvidíme kam až to půjde 🙂

Bára: Snové umístění je do 7. místa a spokojená budu s umístěním do 15.místa.

Adéla: Rozhodně by mě strašně potěšilo dojet do 15. místa, ale bude to dost těžké. Mnohem větší konkurence než na ME, kde pár holek nestartovalo a teď zde budou ještě dobrý Američanky.  

Viktor Zapletal

Pohled Viktora Zapletala, reprezentačního kouče

Začnu štafetou, kde už mám jasno koho a na jaký úsek nasadím. Tým pojede ve složení Matěj Průdek, Karel Zadák, na třetí pozici nasadím Karlu Štěpánovou, po ní vyrazí Barča Průdková jako zástupkyně kategorie od 23 let, což je pro letošní rok novinka, finišovat bude Jarda Kulhavý.

Na startu individuálních závodů se postaví 6 žen, podařilo se nám na MS sehnat dostatek prostředků, abychom obsadili každou kategorii. V juniorkách jede mistryně republiky, Lucie Krupová, od které nemůžeme čekat výrazný výsledek. Lucka je mladá a zatím kombinuje dva sporty, cyklistiku a běžecké lyžování. Nicméně je to pro ni bude velká zkušenost i motivace pro dalšího tréninku.
(rozhovor proběhl v době, kdy o startu juniorky Krupové nebylo pochyb-pozn. red.)

V kategorii do třiadvaceti let mám poměrně vyrovnanou trojici, výkonnostně totožné, každá z nich má svoje specifika. Adéla Šafářová je nejmladší, zajela letos řadu skvělých výsledků, ale sezóna je pro ni hodně dlouhá, je potřeba, aby si do mistrovského závodu pořádně odpočinula, pak má na to podat velmi slušný výkon.

Barča Průdková dohání tréninkové manko a lepší se závod od závodu. Technicky je na tom výborně, čím těžší sjezdy, tím pro ni lépe, vůbec se nebojí. I proto jí dáváme do štafety.

Jana Czeczinkarová výkonnostně patří bezesporu do světové desítky, doufám že bude mít svůj den, nepotká jí žádný problém a prodá maximum. Pak se můžeme těšit na výborný výsledek.

Karla Štěpánová se konečně dostává do formy, kterou chtěla mít na začátku sezóny, to potvrdila ve finále SOP poháru ve Val di Sole, kdy dokázala jet i kolem 15 místa. Rozhodně má na umístění v první 20.

U Jitky Škarnitzlové je to, co závod, to jiný průběh. Výkonnost rozhodně má podobnou jako Karla, mohla by poprat o umístění kolem 20. místa.

Co se týče přípravy na tamní klimatické podmínky, nakoupili jsme chladící vesty, které se oblékají před startem. Někteří závodníci už trať znají z loňského svěťáku, navíc jsou ze sezóny rozježdění, takže problém s časovým posunem si umí řešit individuálně. Bydlíme 5 kilometrů od závodiště, takže je to v dojezdové vzdálenosti, kterou můžeme absolvovat na kole. Jako pozitivní vidím i to, že nároďák funguje jako dobrá parta, známe se ze soustředění, navzájem si radí, hecnou se, kdo by měl extra trému z velké akce, tak skupina pomůže rozptýlit.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková