MS MTB Cairns bez slovenské reprezentace. Chybět bude i Keseg Števková.

Smutný příběh slovenské bikerky…

V australském Cairns začalo mistrovství světa v cyklistice, s účastí 46 zemí. Česká republika vyslala poměrně početnou výpravu, která čítá 10 závodníků. Kdo ale bude v Cairns chybět, je reprezentace Slovenska. Na start se nepostaví ani trojnásobná olympionička, několikanásobná národní šampiónka v terénu i na silnici, Janka Keseg Števková. Té patří v současné době 41. místo v žebříčku UCI, na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě skončila na 26. místě. Slovenský svaz ji nenominoval.

A nevyslal ani zástupce mužské kategorie, nejlepší z nich, aktuální mistr Slovenska Martin Haring totiž na závodech světového poháru nestartoval a momentálně figuruje až na 182. místě světového žebříčku UCI.

Na vině peníze? V době největší dotace Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu v historii (1 374 550 EUR, zdroj cyklistikaszc.sk) je to těžko uvěřitelné. 

A tak je smutné, že Slovensko nevyšle alespoň svou závodnici, která je schopna bodovat ve SP. Vždyť horská kola jsou disciplínou, ve které začínal i Peter Sagan a loni startoval na OH v Riu.

Janka Ottenschlag

“Celou svou přípravu jsem směřovala k Mistrovství světa a velmi jsem si přála startovat. Komise horské cyklistiky mě nenominovala. Podobnou situaci jsem už zažila v minulosti při nominacích na ME a MS v cyklokrosu nebo na MS v silniční cyklistice,” vyjádřila se Janka k nepříznivé situaci. “Reprezentační akce nejsou zajištěny na odpovídající úrovni. Momentálně musím bojovat ještě o úhradu stravného a části dopravy do dějiště mistrovství Evropy v Itálii, které mi komise odmítá uhradit”.

“V mém případě ustálená fráze “slovenský reprezentant” ze strany ČSC ztrácí smysl, moje výsledky dlouhodobě ignorují a neustále mi dávají najevo, že se mnou se v reprezentaci nepočítá a čekají kdy přestanu soutěžně jezdit na kole. Chuť závodit a vyhrávat v dresu Slovenského národního šampiona, který se snadno zaměňuje s tím reprezentačním skrz podobný design mi však nevezmou“, dodává odhodlaně aktuálně nejlepší slovenská bikerka, která letos oslavila již jedenačtyřicáté narozeniny. A zatím marně čeká na svou nástupkyni…

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková