Znáte imunomodulátory? Jejich čas právě přichází!

Jak předcházet podzimním nachlazení a virózám? Vyzkoušejte fungující přírodní a netradiční imunomodulátory!

Říkala mi kamarádka a vášnivá cyklistka „Nic proti létu, ale podzim na kole si snad užívám mnohem víc! Ty barvy, mlžná rána a takový ten poklid v lese.“ A za tři dny byla nemocná. Rychlý přechod z léta k sychravému podzimu, kdy po ránu a v podvečer klesnou teploty hodně nízko, s sebou často přináší nevítané nachlazení, rýmička a bolavý krk vás na týden postaví mimo hru. Jak udržet imunitní systém v kondici, i když ho občas potrápíme zátěží i prochladnutím? Mám pro vás ověřené tipy.

podzim na kole

Reklamní spoty v televizi i poutače v lékárnách nám podbízejí desítky zaručených imunomodulátorů, po kterých by nás měla nemoc obcházet širokým obloukem až do příštího jara. Syntetických přípravků je dnes na trhu velké množství, některé fungují, některé už méně.

Milovníci outdoorového sportování, tedy nejen cyklistiky, ale i běhání, toulání po lesích i horách mají tendenci léčit své lehčí neduhy (rýmu, kašel, chrapot) spíše přírodními medikamenty. Ať už jde o kloktání slanou vodou, pojídáním česneku, popíjení šípkového čaje s medem. Lepší než léčit, je nachlazení předcházet.

IMUNOMODULÁTORY jsou přírodní nebo syntetické látky stimulující nebo normalizující funkce imunitního systému.

Imunitní systém v těle rozpoznává škodlivé od neškodlivého a chrání tak organismus před vnitřními i vnějšími nežádoucími mikroorganismy, ať už jsou to viry, bakterie nebo zmutované vlastní buňky. Zároveň si umí „pamatovat“ situace, s kterými se již setkal a dle těchto zkušeností s nimi i nakládá.

Jednou z mnoha možností, které nám mohou napomoci k udržení imunitního systému v dobré kondici jsou výtažky, extrakty a další látky získané z nejrůznějších rostlin, hub i nižších organismů. Zástupcem alternativních doplňků je koloidní stříbro, účinné, ale nepříliš známé.

Mezi nejznámější a dostupné přírodní prostředky s významným vlivem na imunitu patří echinacea, rakytník, aloe vera, ženšen, propolis, mumio, extrakt z grapefruitových jadérek, zázvor a samozřejmě i v kuchyni běžně používané plodiny – česnek a cibule.

O jejich účinku bylo napsáno mnohé, extrakty jsou k sehnání v lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou. Aloe vera je na pěstování nenáročné a zvládne i panelákové klima.

Cesnek-cibule

Co prokazatelně oslabuje náš imunitní systém?

  • nevyvážená strava, nedostatek vitamínů a minerálů
  • špatné životní prostředí
  • spánkový deficit
  • dlouhodobý stres a extrémní psychická zátěž
  • narušená střevní mikroflóra
  • velmi namáhavá dlouhodobá fyzická zátěž
  • přecházení lehčích onemocnění
  • nadměrná konzumace alkoholu a kouření
  • nedostatek pohybu

 

Osvědčené rady a recepty

Hlíva ústřičná

Zahajte hned zkraje podzimu podporu imunity s betaglukany, ty jsou např. v houbách jako hlíva ústřičná, dá se koupit jako sušená houba v prášku nebo extrakt, pro zpestření občas vůbec není špatné si z čerstvé hlívy udělat třeba „držkovku“ polévku.

Koloidní stříbro

Mezi lékaři i širokou veřejností jsou dva tábory a rozdílné názory na jeho účinnost a nesmí se označovat za lék. Jak pomáhá? Vzniká disperzí (v chemickém slova smyslu rozptýlením) mikročástic stříbra v destilované vodě pomocí speciálních přístrojů. Koloidní roztok má vysokou vstřebatelnost. Obvykle se uvádí velikost od 1 do 10 nanometrů. Právě ve velikosti těchto částic je podstata předpokládaného účinku, protože mikročástice koloidního stříbra jsou menší než samotné viry, a tak mohou proniknout až do jádra virů a ničit je. Další z uváděných působení koloidního stříbra je podpora imunitního systému. Koloidní stříbro by se mělo podílet na dozrávání T-buněk imunitního systému (druh bílých krvinek ze skupiny lymfocytů), proto posiluje imunitu a funguje jako prevence. 

Okamžitě při prvním náznaku nemoci, opravdu co nejdříve požijte 0,5 dcl (malého panáka) stříbra, nechte chvíli v ústech, pak spolkněte. První den v intervalu 4x /denně, příznaky by měly hned druhá den odeznít. Další tři dny jednu dávku na dočištění.

koloidni_stribro

Dubové kapky

Jejich hlavní účinné látky (třísloviny) reagují s bílkovinami za vzniku určitého povlaku, blanky, která stahuje povrch kůže nebo sliznice (tzv. adstringentní účinek) a izoluje podloží. Reakcí s bílkovinami tedy stahuje povrch otevřených ran, sráží krev, zachycuje viry, chlamydie, plísně a bakterie (i meningokoky) za jejich bílkovinový obal a je jim tak metabolickou pastí. Přítomný líh je pomáhá ničit a po minutě pálení tlumí bolest.

Na bolest v krku: při prvních příznacích nachlazení (začínající zánět nosohltanu) užijte 5-10 kapek do krku na kořen jazyka, propolknutím se tekutina rozetře (a slinami rozředí) a všechny potrefené (kontaktně zasažené) bacily, viry či plísně jsou pryč, stejně jako chrapot, angína, bolest v krku. Stejně tak lze použít jako kapky do nosu při začínající rýmě.

Na rýmu: dubové kapky nalejte do lahvičky od nosního spreje, doplňte koloidním stříbrem (v doporučeném ředění!), první vteřiny po použití pálí, ale brzy přestane a skvěle funguje. Jen díky dubovým kapkám zvládnete porušit pravidlo, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Vy ji totiž stihnete zabránit, aby vůbec propukla. Dubové kapky se prodávají v kabelkovém balení a v období viróz by neměly chybět jako první pomoc k okamžitému užití.

Posilující léčivý sirup z aloe vera

Připravte si 250 g loupané dřeně z listů, 500 g medu, 500 ml kvalitního červeného vína, 100 ml konzumního lihu, promíchejte a uložte v tmavé nádobě do chladničky. Za několik dní můžete sirup používat na posílení imunity. Ideální množství je 3x denně, 1 čajovou lžičku v době mezi jídly, po dobu 2 měsíců, pak dejte tělu pauzu.

Cibulový sirup

Připravte si 1 střední cibuli a med nebo nerafinovaný cukr, cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do uzavíratelné sklenice – vždy vrstva cibule, lžička cukru nebo medu. Vrstvený obsah lehce stlačte, sklenici uzavřete a nechte cca 1–2 hodiny na teplém místě. Cibule pustí šťávu, med se rozpustí a vznikne nám sladký aromatický sirup, ten užíváme v průběhu celého dne po lžičkách. Sirup skladujte max. jeden den, vždy v chladu, aby nezačal kvasit. Další den je třeba udělat nový.


Užitečné odkazy:

https://www.dedekkorenar.cz
http://www.bylinkyprovsechny.cz

 

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková