Author 2018 – už víme víc

Na první anonci o novinkách od Authora z pozdního jara navazuje další reportáž. Známe barvy, známe ceny…

Před pár týdny proběhla prezentace novinek společnosti Universe Agency, jejíž dominantním produktem jsou kola značky Author. Malou ochutnávku toho, co se na příští rok u Authora chystá, jste mohly na našem webu vidět na konci května, kdy se v moravských Čejkovicích při příležitosti oslav 5 let fungování společnosti odtajnila část chystaných novinek. Na podzim už Author v prostorách parkhotelu Benice představil svou kompletní nabídku, včetně všech nabízených barevných variant. Kromě kol, která zaplnila tři kongresové místnosti, byly k vidění cyklistické doplňky vlastního brendu, ale i značky Cateye, kterou společnost Universe Agency zastupuje.

Martinn Havlena
Martin Havlena (spolumajitel Universe Agency) při prezentaci novinek

Jak jsme se při prezentaci dozvěděly, největší objem prodeje dělají kola v cenové relaci 12–25 tisíc. Na druhou stranu, Author nezahálí ani ve vývoji dražších modelů, ať už závodních silničních kol nebo karbonových hardtailů. A tak pro příští rok se na trhu kromě jiného i nový model celoodpruženého biku A-Ray, a to hned ve více variantách nebo nový model gravel biku Ronin SL, z lehčí CroMol oceli od renomovaného výrobce Reynolds. Ale vezmeme to pěkně popořadě.

instinct-malý
Nejvyšší a velmi úspěšný model dámské řady Instinct ASL

Dámská kolekce ASL

Ve zkratce lze řadu ASL shrnout krátce-úspěšné zůstane a jako bonus je nová řada. Koncept dámských kol ASL (Author Lady Systém) je v nabídce již 4. rokem. Na první pohled se nic zásadního nezměnilo, na nejvyšším místě trůní oblíbený Instinct, který i v příštím roce bude v bílo-zeleném designu. Tato kombinace barev (bílá a karibik zelená) sklidila velký úspěch, proto mu barevný „kabát“ zůstává, ale je vybaven například novým přesmykačem Shimano Deore, na řídítkách pak najdete nové pěnové gripy Author ASL s objímkou. 

Spirit
Author spirit
Nová řada Author SPIRIT bude ve dvou barevných provedeních

Mezi ostřílené modelové řady Instinct, Traction a Pegas vstupuje nově Spirit ASL. Mužský protějšek už v nabídce pár let je, nyní se objevuje právě v designu a specifikaci ASL. Na stupnici osazení je třetím nejvyšším modelem, stejně jako ostatní má rám zpracovaný hydroform technologií, je postaven na 27,5“ kolech a osazení je z řady Shimano Alivio. Na trh jde ve dvou barevných provedeních a jeho katalogová cena je 18 990,- Kč .

A-Ray – 3x fully a 3x jinak

Před lety se takto jmenovala modelová řada 26“ kol. V roce 2018 pod tímto názvem najdete tři modely celoodpružených kol, od závodního cross country až po model, určený na trailové ježdění. Velikosti kol jsou 27,5“ a 29“, konkrétně dva devětadvacetipalcové a jeden sedmadvacítkový.

Na konstrukci celoodpruženého rámu Author spolupracoval se švýcarskou designérskou firmou ICTM AG, která tuto rámovou platformu vyvinula a využije ji zároveň pro svou vlastní značku. Dohoda je taková, že Author bude distribuovat svá kola do střední a východní Evropy, zatímco ICTM bude cílit na západ od našich hranic.

A-ray

Devětadvacítkový model můžete pořídit v duralové verzi, s osazením SLX, se zdvihem 100 mm. Jeho cena je lehce nad 60 tisíci, což jej činí skutečně hodně dostupným. A popravdě, ani A-Ray 29 Team, v karbonovém provedení, vybaven ráfky Mavic Crossmax Pro, s osazením Shimano XT, jehož katalogová cena se přehoupla o necelé tři tisíce přes magickou hranici 100, se za cenu nemusí stydět.

Bike na sedmadvacítkových kolech má pak ve výbavě širší pláště, a hlavně zdvih zadní stavby je slušných 130 mm. Zatímco větší bráškové mají nižší zdvih a hlavový úhel 68,8 ((resp. 68,5), dvaceti sedmipalcový A-Ray má položení vidlice o celý stupeň menší.  S vidlicí RockShox Recon Gold, zadním tlumičem Monarch, kdy ovládání bude spojeno na jednu páčku, bude jistě zárukou příjemného dovádění v mnoha trialových lokalitách. S cenovkou 65 tisíc má jistě nemalé ambice oslovit hodně bikerů.

krásná Charisma

Charismatická Charisma

Mezi silničními koly ryze dámský model nenajdete, ale velikostní rozptyl i zajímavý design dělá z našeho pohledu řadu modelů unisex. Karbonové rámy mají modely Charisma, které jsou v nabídce hned tři, Aura je pak postavena na duralovém rámu a výběr je od základního modelu Aura 22 až po pěkné sportovní kolo, osazené sadou Shimano 105. Náš favorit pro příští rok je Charisma 66, osazena Ultegrou, v červeno-bílé barevné kombinaci, která dává kolu závodně agresivní vzhled. Nejen barva nám učarovala, tuhle charismatickou silničku, v závodní výbavě můžete mít za 65 tisíc.

barevný dětský svět

Barevný svět dětí

Dětská kola svou pestrou nabídkou patří také mezi chloubu v nabídce značky Author. I tomuto segmentu je při specifikaci jednotlivých modelů věnovaná velká pozornost. Malí bikeři tak mají dva super modely ULTRASONIC a SONIC na 26“ kolech s nízkým, pouze 13,5“ rámem. Potěšující je i informace, že se při vývoji těchto malých závodních modelů promítla spolupráce s bývalým profesionálním závodníkem Vaškem Ježkem, který pracuje řadu let s mládežnickém oddíle a mohl tak předat poznatky opravdu prověřené praxí.

dětská 24 na 26 kolech
ultrasonic
Ultrasonic-novinka 2018 pro malé závodníky

Bez e-bika by to nešlo

V dámském segmentu e-biků je stále v nabídce pouze crossová Enigma, která vás spolehlivě sveze nejen po asfaltu, ale i na šotolinových cyklostezkách. Pokud toužíte po specifikaci do terénu, musíte hledat v pánské sekci, tady můžete vybírat ze dvou 27.5“ modelů (Elevation a Elevation+) a nově také 29“ model ELEVATION 29. Všechny tři modely mají motor Shimano Steps, nejvyšší model Elevation+ je vybaven Steps E8000, další dva mají E6000.

 

Už teď si píšeme seznam kol, na která se určitě podíváme podrbněji v některém z našich redakčních testů. Tak se těšte s námi!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková