DNK recept: Kapustové rizoto z bulguru

Rychlý, zdravý a neobvyklý recept, který navíc pořídíte za pár korun. Takový je náš DNK tip na víkend…

Bulgur se dostal do povědomí širší veřejnosti a mezi běžný sortiment v obchodech před pár lety, ti, co vaří zdravé recepty, ho samozřejmě znají déle. Dá se z něj vykouzlit řada zajímavých receptů, ten náš dnešní potěší vegetariány. Je totiž v kombinaci s další zdravou pochutinou a tou je kapusta.

Bulgur se řadí mezi zdravé produkty z obilovin. Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Lze ho použít všude tam, kde rýži a jeho výhodou je, že obsahuje více vitaminů, minerálů a také má nižší glykemický index.

vařený bulgur

3 způsoby, jak bulgur připravit
vaření-na mírném ohni 12-15 min, další možností je po 5 minutách odstavit a nechat v teple dojít

zalití vroucí vodou-přiklopte pokličkou, pro udržení tepla zabalte do utěrky, bulgur bude hotový za 25-30 minut

nabobtnání-jde o nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitaminy. Zalije se studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat

Nezapomeňte, že bulgur při vaření vstřebá zhruba až trojnásobek vody.

Víte, že:  Kapusta je docela obyčejná zelenina, která ale dokáže obohatit náš jídelníček svou pikantně nahořklou chutí. Má bohatý obsah minerálních látek (sodík, železo, draslík, fosfor, selen, hořčík, vápník a vitaminů  C, vitamin K, B1, B2, B3, B9, E a kyselinu listovou .Vláknina kapusty vyvolává dlouho pocit sytosti, takže je vhodná i při redukčních dietách.

Kapustové rizoto z bulguru

Co budete potřebovat:

  • Bulgur a vývar
  • Kapusta , cibule a nějaká kořenová zelenina dle vlastní chuti a výběru
  • Sůl, pepř, česnek a opět bylinky podle chuti. Můžeme přidat libeček, petržel, koriandr, chilli…
  • Parmezán

Příprava:

Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou kapustu a mrkev, orestujeme a lehce podusíme. Vedle v hrnci uvaříme bulgur dle návodu od výrobce. Já doporučuji vařit ve vývaru místo jen ve vodě. Když je bulgur hotov a zelenina krásně měkká vše společně promícháme a přidáme koření. Kapustové rizoto můžeme na talíři posypat parmezánem .

Autor: Dagmar Janďourková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková