Trek Bike Night #3: O malých a velkých hvězdách

Ohlédnutí za třetím nočním závodem, který spoluorganizují i DNK…

Třetí noční závod seriálu Trek Bike Night zavítal na Točnou, bikery velmi oblíbenou lokalitu, což přilákalo i nově příchozí, kteří si přijeli vyzkoušet „nočky“ úplně poprvé. Jedním z milých hostů byl i Plzeňák Milan Spěšný, někdejší hvězda české reprezentace. „Točnou trochu znám, párkrát jsem tu trénoval s Ondrou, tak si to chci vyzkoušet i za tmy. Kluci od nás sem jezdí pravidelně, líbí se jim tu, tak si to jdu taky užít“, vysvětlil svou nečekanou účast někdejší trenér Ondřeje Cinka a současně trenér ve svém týmu MS Bike Academie.  

22499016_10208033052103168_5210084346718418408_o
Milan Spěšný (třetí zleva) s týmovými parťáky
Karla
Karla Štěpánová se vydala na trať na cyklokrosovém kole. Jela bezchybně!

Startovní pole svou účastí opět ozdobila hvězda domácí bikové scény, Karla Štěpánová, která si závody doslova užívá, což dokazují téměř všechny fotky, pořízené před startem i v cíli. Nicméně v závodě dupe naplno, bez ohledu na o třídu slabší soupeřky. Tentokrát, k překvapení všech, přijela na cyklokrosovém kole. „V neděli jedu svěťák v Koksijde, za dva týdny mě čeká Evropa v Táboře. Pořád střídám kola, posed i řazení je jiný, tak jsem si vzala krosku. Točnou znám, myslím, že na téhle trati nebudu mít žádný problém“.

Přestože počasí po teplých „letních“ dnech ukázalo spíš podzimní tvář, bylo příjemně teplo, a tak většina závodníků vyrazila v setu „krátký-krátký“ vstříc dalšímu nočnímu dobrodružství.

Start byl situován poblíž místního letiště, hravý okruh v délce 4 kilometrů byla natočen po vyježděných cestách, z části kopírující dnes již legendární závod Pražské ligy, nechybělo dlouhé stoupání od modřanské strany, ani několik technických sjezdíků se záludnými kořeny, které dokázaly v předešlých mokrých ročnících rozdělit startovní pole na jezdce a pěšáky.

 

IMG_7555
Tři nejlepší muži dojeli v rozestupu šesti vteřin

Hned od startu, po krátkém zaváděcím okruhu se pole natáhlo a z nasazeného tempa bylo jasné, že půjde o rychlý závod. Po prvním kole se na čele vytvořila sedmičlenná skupina, v které nechyběl nikdo z favoritů na vítězství. Jelo se hodně rychle, nikdo nikomu nedaroval ani metr, o vítězovi se rozhodovalo v závěrečném kopci, kde mel nejvíce sil Milan Hanyk z týmu BMC Skibikecentrum.cz a po dvou druhých místech se konečně dočkal vítězství. Jen o 4 vteřiny zpět zaostal Milan Černý (Ski a Bike centrum Radotín), třetí místo bral loňský vítěz celého seriálu, Zdeněk Hendrych (Rohozec Amulet team). Brambora tentokrát připadla Petrovi Kubelkovi, který vyhrál předchozí závody v Hostivaři.

Po sečtení časů ze tří závodů se tak dostal do průběžného vedení Milan Hanyk, který si na finálový závod poveze náskok 19 vteřin právě před svým týmovým kolegou Petrem Kubelkou.

Karla
Karla jako vždy s úsměvem

„Holky se asi bojí tmy“, řekla při vyhlašování mladičká naděje české cyklistiky, Eliška Drbohlavová a trefila se, protože ženy se tentokrát sešly pouze čtyři. Podle očekávání projela cílem vítězně Karla Štěpánová (N1 Team), která se radovala z výkonu i „Trochu mě bolí ruce, ten sjezd docela drncal, ale ani jednou jsem si nešlápla, což jsem ráda. Zas to byl dobrý trénink. A ještě musím říct jednu věc, tady jezdí fakt ti nejohleduplnější chlapi, s kterýma jsem se na závodech potkala. Přeci jen jsem si na krosce musela hledat někdy stopu, jela jsem pomaleji, když mě někdo dojel, já ho chtěla pustit, tak mi řekl, že v pohodě, ať jsem v klidu, že předjede, až to půjde. A to jsem byla docela vepředu, kde se závodí. Takže za to díky!“, vysekla Karla pochvalu za gentlemanský přístup bikerů. 

Zázemí stejně jako v předchozích letech poskytla hospoda U Čámrse, letos díky přijetí zákonu o zákazu kouření v restauracích, tu bylo pro bikery mnohem příjemnější prostředí. Po chutném gulášku přišlo na řadu vyhlášení těch nejlepších a také těch nejmladších. Jim patřil velký potlesk a když si užívali „bedny“, museli zodpovědět pár všetečných dotazů. Je otázkou, co pro ně bylo těžší, zda jízda v temném lese nebo dávat možná své první interview v životě. Ale s obojím se popasovali statečně.

Eliška
Eliška Drbohlavová dává rozhovor při vyhlašování

Eliška Drbohlavová, letos prvním rokem kadetka je šikovné děvče a určitě stojí její jméno za zapamatování. Předloni si vyzkoušela poslední závod a od té doby nechyběla na žádné z našich říjnových střed.  Má na svém kontě už 8 noček a příští týden si střihne finálový okruh s dospělými. 
„Mě to hrozně baví, možná i víc než ve dne. Je to v noci takový zábavný“, vyprávěla ještě před startem a také přiblížila svou taktiku závodnice Bikeclinic junior týmu. „Jezdíme sice jen dvě kola, ale baví mě soupeřit s dospělými. Vždycky si někoho najdu před sebou a hledám si místo, kde ho dojedu. Oni jsou většinou lepší do kopce, z kopce dolů mě ale zdržují“, vyhrkla spontánně.  Na otázku, co by dělala, když by se jí rozbilo světlo, s úsměvem odpověděla: „dojela bych ve tmě anebo za někým, protože nejedu poslední.“ A opravdu, zdaleka poslední nejela, naopak po prvním 4 kilometrovém okruhu ztrácela na Karlu Štěpánovou necelých 20 vteřin. „No já ani nevím, ale v zaváděcím kole jsem chtěla jet chvíli s ní. No, šlo to jen chvíli, pak se mi zakyselily nohy a musela jsem zpomalit“, řekla při vyhlašování a za svůj výkon sklidila slušný potlesk.

_MG_8464
Pohoda a úsměv provázely Tomáš Titěru přes tartem i po závodě

Dalším pravidelným účastníkem v klučičí kategorii je Tomáš Titěra. Ten se sice tentokrát musel sklonit před výkonem Martina Vakoče, ale to mu nesebralo nic z dobré nálady. I on nám řekl pár slov o tom, proč se pravidelně vydává za nočním dobrodružstvím. „Jezdit v noci je zážitek. Už jsem na sedmém závodě. Na jednom závodě se mi světlo vypojilo, byl jsem chvíli ve tmě, ale pak jsem si to opravil a bylo“, vypráví svůj zážitek Tomík, kterého většinou doprovází oba rodiče. „Táta taky jezdí na kole, ale v noci ne. Občas spolu vyjedeme, teď jsme byli projet trať minulého závodu v Hostivaři. Pochválil mě, že to bylo docela náročný“. Tomáš se chystá i na finále, kde se pojede jeden dlouhý okruh “To mě baví asi nejvíc, ze všech čtyřech závodů. Letos pojedu už ten dlouhý okruh“, přislíbil letos čtrnáctiletý mladík z Bikeclinic junior týmu.

Finálový závod se jede příští středu, opět je situován do oblasti Točná, ale jede se na jeden dvacetikilometrový okruh. Více info na www.omoshop.cz

 

Foto: Barbora Klap, Katka Polívková

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková