Černí koně představují nový projekt. Pomozte jim, pomůžete dětem!

Při Galavečeru Černých koní byli vyhlášeni nejlepší handicapovaní cyklisté a zároveň představen projekt na pomoc postiženým dětem. I vy můžete být jeho součástí…

Po vyhlášení ankety Král cyklistiky proběhla v předvečer státního svátku další slavnostní akce, věnovaná tentokrát handicapovaným sportovcům. V prostorách Centra pohybové medicíny na pražském Chodově se konal již pošesté Galavečer Černých koní. Kromě ocenění těch nejlepších byl představen i nový projekt této organizace.

Černí koně a Vítr ve vlasech

Pro ty, kdo slyší o Černých koních poprvé, tady malé představení. Za vznikem neziskové organizace stojí Tomáš Pouch, který sám přišel v dětství o nohu a prožil si dlouhá léta vydělení z dětského kolektivu právě kvůli svému handicapu. Cestu zpět mezi kamarády mu umožnilo specielně upravené kolo. Proto v roce 2008 založil Černé koně, organizaci, která začala s výrobou handbiků pro postižené děti. To ale zdaleka není jediná činnost Černých koní, pravidelně například pořádají závody na úrovni Českého poháru v horské cyklistice s kategorií handbike, organizují besedy na základních školách a vzdělávací turné napříč celou Českou republikou.

Také mají vlastní půjčovnu handbiků. Ta nabízí kola uzpůsobená celé řadě různých postižení a je zcela bezplatná. Cílem Černých koní totiž není zisk, ale pomoc lidem s tělesným postižením a nyní i dětem s pohybovým postižením, které dosud nezažily svobodu pohybu dětem, které dosud nezažily Vítr ve vlasech.

Právě Vítr ve vlasech je dalším projektem Černých koní, respektive Tomáše Poucha. Dlouhodobým cílem je bezplatné dodání handbiku pro každé handicapované dítě. Speciální kola jsou totiž v současnosti jediným způsobem, jak dětem přinést do života svobodu pohybu, vítr ve vlasech.

černí koně

Hvězdy večera

Slavnostní čtvrteční večer se nesl v duchu velmi příjemné, až rodinné atmosféry. Propojení světa vozíčkářů a zdravých lidí je tu zcela samozřejmé, vyhlašování těch nejlepších v kategoriích, rozdělených dle rozsahu postižení mělo díky moderátorům i hostům akce v čele s Janem Čenským, Veronice Žilkové nebo kouzelníkovi Richardovi Nedvědovi spád a vtip, bavili se opravdu všichni, děti i dospělí. Oceněných na pódiu bylo hodně, ale ten večer byli hvězdami všichni, jejich bojovnost a odhodlání poprat se s osudem zaslouží velký obdiv.

petra hurtova
cerni-kone
Sdílení radosti

Černí koně na HitHitu. Pomozte i Vy!  

Černí koně spustily crowdfundingovou kampaň na HitHitu, jejímž cílem je získání prostředků na rozšíření výroby. Hanbike speciály se v současnosti vyrábí pouze v malé garáži, a ta s ohledem na poptávku po kolech, už nevyhovuje.

Kampaň nese název „Černí koně – kola pro postižené děti“ a cílem je postupně získat milion korun, který by alespoň z části pokryl náklady na vybudování nové bezbariérové výrobny handbiků pro postižené děti.

V projektu je zapojena řada osobností, například Josef Dressler, Leopolda König anebo herci Karel Zima a Jana Čenský. Podpořením kampaně můžete získat zajímavé odměny, počínaje výukovými lekcemi s Pepou Dresslerem, nebo lístek na divadelní vystoupení Jana Čenského a k tomu i posezení u kávy s tímto oblíbeným hercem. Možností je mnohem víc, vše najdete na stránkách kampaně. Pomocí je i sdílení informace o projektu na sociálních sítích.

Odkaz na HitHit kampaň „Černí koně – kola pro postižené děti“.

 

Foto: Markéta Maky R.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková