KROSS představil novinky pro sezónu 2018

Poznáte kolo Jolandy Neff? A co říkáte tomu, že můžete mít skoro stejné a přitom si nemusíte brát hned hypotéku…

Poprvé na našich stránkách představujeme novinky od polského výrobce kol Kross. Ale určitě to pro pozorného čtenáře není značka neznámá, vždyť tato kola sedlají dvě dámy světové bikové elity – Maja Wloczszowska a Jolanda Neff.  A od září letošního roku se bude značka spojovat i s duhovým trikotem mistryně světa, který získala mladá Švýcarka.  Naše redakce byla pozvaná na podzimní prezentaci, kde sice byla k vidění pouhá část chystaných novinek na sezónu 2018, ale i tak jsme pro vás zachytily několik zajímavostí.

Tou úplně první je informace, že největší polský výrobce jízdních kol v těchto dnech spouští týdnech výrobu karbonových rámů ve vlastní továrně. Ta je nedaleko Varšavy, kde byla dosud jen sofistikovaná montážní hala, ale rámy se dovážely. Tenhle krok posouvá firmu o mnoho dopředu, i co se distribuce po Evropě týče. Mimochodem, mezi tři největší odběratele kol značky Kross jsou Velká Británie, Španělsko a také Česká republika.

Jolanda Neff a Kross

LEVEL

Kola, nesoucí název Level jsou hardatily, na hliníkovém nebo karbonovém rámu, v nejrůznější výbavě. Kross nabízí skutečně rozmanitý výběr specifikací i designů, napočítaly jsme celkem 15 modelů. Na prezentaci byla sice jen část z nich, ale nemohly jsme si nechat ujít to nejlepší…

LEVEL TE (2)
LEVEL TE
KROSS LEVEL TE

LEVEL TE

Karbonový hardtail v závodním designu, který podtrhuje i jeho Ferrari červená barva, váží ve velikosti M těsně na 9 kilogramů, katalogová váha udává přesný údaj 9,01 kg. To ale není jediná přednost tohoto devětadvacetipalcového cross country kola. Do výbavy dostal vidlici série World cup, RockShox Sid se zdvihem 100 mm, ale také osazení od Sramu, a to hned nejvyšší řadu XX1 Eagle. Pohon 1×12, s kazetou v rozsahu 10-50, doplňují brzdy Sram Level Ultimate. Nechybí samozřejmě pláště českého výrobce Mitas. Co víc si u parádní závodničky přát. Snad jen nohy aktuální mistryně světa Jolandy Neff, kterou velmi podobné kolo k titulu dovezlo. Cenou se nechme překvapit, ale bike ve téměř shodné specifikaci Level 14 se vejde pod 100 tisíc.

Level 9

LEVEL 9

Na první pohled dvojče, ale barva, respektive design je jediné shodné s nejvyšším modelem. Bike nesoucí označení Level 9 je hardtail v dostupné hliníkové verzi. Je vybaven sadou Shimano Deore, vpřed vás poženou převody 2×11, o potřebné pružení se postará vidlice Rock Shox Recon RL, se 100 mm zdvihem. Výrobce se u tohoto modelu uchýlil k oblíbenému rozdvojení, co se velikosti kol týče, pro rámy S a M jsou nasazeny 27,5“ kola, pro další dvě, tedy L a XL pak 29“.

Soil EX
KROSS SOIL EX
Soil 3
KROSS SOIL 3

SOIL EX

Zástupce trialových biků se jmenuje Soil a Kross nabízí tři modely, dva na Sramu s jednopřevodníkem a jeden model (námi představovaný) je osazen sadou Shimano SLX, s převody 2×11. Bike s hliníkovým rámem se zdvihy 130 mm disponuje tzv. Revo Virtual Suspension systémem odpružení, kdy díky vhodně zvoleným úhlům má kolo optimální ochranu před nežádoucí kompresí. V praxi to znamená, že se při záběru do pedálu odpružení nezhoupne, zároveň to neovlivňuje jeho schopnost reagovat na sebemenší nerovnosti.

LEA 8

LEA 8 A 7

Na své si přijdu i ženy, které preferují lehce sportovní jízdu. Pro ně jsou navrženy dva nové modely Lea 8 a 7, které jsou nadstavbou za dosud nabízenými rekreačními koly řady Lea 1–6. Oproti svým předchůdkyním mají nové biky upravenou geometrii rámu, který nabírá na sportovním vzhledu. Bike má 27,5“ velká kola, nejvyšší model Lea 8 je osazen sadou Shimano Deore, vidlice SR Santour XCM pak nabídne 100 mm zdvih. Velmi povedený je design prvoplánovaně neprozrazuje, že jde o dámský bike, nicméně tu citlivou stopu fialovo růžová barva zanechala.

Lea 7 se liší nejen designem, ale má také o řadu levnější osazení, což se logicky promítne do ceny. Uživatelka tu najde trojpřevodník, což stále řada rekreačních jezdkyň vítá, váhově jsou na tom oba modely shodně, atakují hranici 14 kilogramů.  

Všechny dostupné modely, včetně enduro speciálu, který bude na zcela nové platformě, najdete na stránkách výrobce www.kross.pl nebo na webu českého zastoupení www.tsbohemia.cz.

A my se těšíme na brzké testování!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková