Ženou roku Cesty za snem se stala Tereza Bártová. A míří zpátky do sedla!

Příběh, který stojí za přečtení, za sdílení i za pomoc…

V předvečer víkendových bojů na ME v cyklokrosu se konal v pražském hotelu Pyramida Galavečer Cesty za snem. A i tady se vyhlašovalo a odměňovalo za obdivuhodné výkony a boje, které se ale odehrávají jinde, než na samotném závodišti.

Cesta za snem aneb Metrostav handy cyklo maraton je postavený na velmi ušlechtilém principu. Trasu 2222 km dlouhou zdolávají čtyř nebo osmičlenné týmy, jejichž součástí je člověk krátce po úrazu či nemoci, který se s handicapem teprve učí žít. Smyslem je ukázat, že zdraví a handicapovaní mohou společně tvořit jeden fungující tým, který má šanci obstát i v podmínkách extrémního závodu. Nadstavbou je charitativní jízda pro někoho, kdo je teprve na začátku této cesty, kdo vybojoval šanci žít a po malých krůčcích se blíží k naplnění svého snu.

Terka_žena_CzS_03

Jednou z oceněných byla i mladá dáma, jejíž hluboký příběh před časem zaplavil sociální sítě. Za neskutečnou energii, odhodlání se poprat s opravdu krutým osudem a zároveň úžasnou schopností motivovat ostatní, byla vyhlášena Ženou roku Cesty za snem 2017 Tereza Bártová. Drobná dívka, v které se skrývá obrovská síla.

Pětadvacetiletá studentka ústecké univerzity se v dubnu připravovala na státnice, když se jí udělalo zle. Nikdo netušil, že její tělo napadla nejzávažnější infekční nemoc v Česku. „Našli jsme ji v posteli vyděšenou. Necítila nohy. Kůži jí pokrývaly fialové mapy.“, vzpomínají její rodiče.  V nemocnici Terezka ztratila vědomí. Všechny orgány zkolabovaly. Lékaři ji udržovali v umělém spánku. Diagnóza: meningoková meningitida a strašná zpráva rodině – šance na přežití jednoprocentní.

Terka_žena_CzS_08

Terezka se s nemocí prala několik týdnů, zatímco její orgány zastupovaly přístroje. Nakonec dokázala zvítězit. Nemoc ji ale poznamenala na celý život. Přišla o obě nohy, na pravé ruce o dva prsty a na levé o čtyři. Ledviny přestaly fungovat, a tak musí třikrát týdně na dialýzu. Nemoc ji poškodila zrak, nemůže číst. Musí se naučit psát levou rukou. Čeká ji plastika prstů, učí se chodit na protézách. Má v plánu dokončit školu, a její velký sen je vrátit se do sedla kola, cyklistiku totiž milovala. Když po probuzení z umělého spánku zjistila, že přišla o obě nohy, řekla: „No co, budu jako Jirka Ježek, ale v ženském podání.“

Letos v létě jel pro Terezku tým osmi žen – Flower Power. Jejich společným snem je příští rok absolvovat 2222 km dlouhý podnik s Terezou, jako cyklistkou! Bude to hodně náročné, ale Tereza ukázala, že umí bojovat. A svou sílu ukazuje i všem ostatním kolem ní, nehroutí se, je pozitivní, často se směje a raduje se z každého malého vítězství. Její příběh je příkladem i motivací pro další handicapované. Tereza, ač sama pomoc potřebuje už i v tuhle chvíli myslí na druhé, příkladem je věnování vyhrané finanční částky v rámci Gala večera stejně postižené kamarádce.

Pokud i Vy chcete Tereze pomoci, nabízí se několik možností.

Můžete přímo využít transparentní účet u Komerční banky, kde je sbírka na nové protézy a další nezbytné vybavení pro postiženou dívku. 115-5166420227/0100.

Tereze pomáhají i cizí lidé svou prací a nápadem. Fotograf Peter Hricko připravil kalendář, výtěžek z prodeje je posílán na Terezčino konto.

Zlatnická dílna Lenky Matúšové se rozhodla vyrobit náušnice a přívěsky ze stříbra, z každého prodaného kusu, věnuje 350,- Kč Tereze Bártové na pořízení speciálních pomůcek.

 

Zdroj: klmost.cz, Ústecký deník

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková